Politikų dosnumas prieš rinkimus plinta sparčiau nei virusas: atsirado ir naujų židinių

Iš pradžių erzinęs valdančiųjų prieš pat rinkimus imtas rodyti dosnumas jau užkrėtė ir Seimo opozicijos veikėjus. Pastarieji irgi ėmė tiesti rankas į pandemijos sukeltoms problemoms spręsti pasiskolintų pinigų kapšą.

Iš pradžių erzinęs valdančiųjų prieš pat rinkimus imtas rodyti dosnumas jau užkrėtė ir Seimo opozicijos veikėjus. Pastarieji irgi ėmė tiesti rankas į pandemijos sukeltoms problemoms spręsti pasiskolintų pinigų kapšą. <br>lrytas.lt montažas
Iš pradžių erzinęs valdančiųjų prieš pat rinkimus imtas rodyti dosnumas jau užkrėtė ir Seimo opozicijos veikėjus. Pastarieji irgi ėmė tiesti rankas į pandemijos sukeltoms problemoms spręsti pasiskolintų pinigų kapšą. <br>lrytas.lt montažas
Saulius Skvernelis, Rita Tamašunienė, Rūta Miliūtė, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Rita Tamašunienė, Rūta Miliūtė, Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Jarutis, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Jarutis, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 21, 2020, 5:59 AM, atnaujinta May 21, 2020, 11:19 AM

Valdantiesiems iš jo pažėrus dovanų pensininkams, Seimo opozicija nusprendė neatsilikti ir sugalvojo karantino metu solidesniais 60-100 proc. priedais apdalinti statutinius pareigūnus.

Opozicijos rengtas įstatymo pataisas parėmė ir keli valdančiosios daugumos atstovai, tarp jų – ir vidaus reikalų ministrė Rita Tamašūnienė. Prasidėjusios nuožmios lenktynės dėl rinkėjų iš balno išmušė net valstiečių lyderį Ramūną Karbauskį.

Tarsi užmiršęs kieno komandoje žaidžia, valdančiųjų atstovas antradienį netikėtai pritarė opozicijos atstovų siūlymui, kuriam anksčiau kategoriškai prieštaravo premjeras Saulius Skvernelis.

Išgirdęs statutinių pareigūnų pageidavimus per karantiną gauti didesnius priedus, Vyriausybės vadovas nukirto, kad jie esą ir taip nėra nuskriausti: valstybė jiems jau dabar moka 50 proc. priedus.

Be to, S.Skvernelis priminė, kad statutiniai pareigūnai turi kitų socialinių garantijų paketą, kurio neturi kiti dirbantieji, taip pat ir medikai, kuriems Seimas kiek anksčiau leido karantino metu mokėti priedus.

Pareigūnai pajuto nerimą

Bet vienas šio siūlymo autorių Vytautas Bakas aiškino, kad statutiniai pareigūnai turi būti prilyginti koronaviruso pandemijos metu priešakinėse linijose atsidūrusiems medikams.

Anot parlamentaro, ugniagesiai, policijos pareigūnai, pasieniečiai, muitininkai, įkalinimo įstaigų darbuotojai esą kasdien susiduria su COVID-19 keliamais pavojais ir rizikomis.

V.Bakas aiškino, kad pareigūnai pastaraisiais mėnesiais kiekvieną dieną susiduria su pakitusia tarnybos aplinka ir jaučia nerimą, kad gali užsikrėsti patys, užkrėsti savo artimuosius ar aplinkinius.

Buvęs Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys dėstė esą dauguma žmonių gali karantinuotis, tuo metu pareigūnai tokios galimybės neturi ir privalo eiti į darbą.

Jeigu Seimas pritartų siūlomoms įstatymo pataisoms, statutiniams pareigūnams priedai galėtų būti išmokėti atgaline data – kovo vidurio, kai buvo paskelbtas karantinas.

Pavojingas darbas – kasdienybė

Kuo statutiniai pareigūnai skiriasi, pavyzdžiui, nuo parduotuvių kasininkų, vaistininkų ar kiemsargių, kurie irgi kasdien rizikuoja susidurti su infekcijos nešiotojais?

Tokia abejonė kilo Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovui Jonui Jaručiui.

Anot jo, statutiniai pareigūnai rizikuoja kasdien, bet toks jų darbas. „Už pavojingas sąlygas jiems mokami priedai, už papildomus darbus – viršvalandžiai. Dabar susidaro įspūdis, kad krizės metu gaisrininkai ar policininkai darė kažkokius kitus darbus“, – stebėjosi valdančiųjų atstovas.

Tiesa, iš valdančiųjų stovyklos J.Jarutis buvo vienintelis, kuris garsiai stebėjosi statutiniams pareigūnams dosniu siūlymu. Tuo metu dauguma kitų valstiečių tylėjo, o per balsavimą jam pritarė arba susilaikė.

J.Jarutis negalėjo paaiškinti, kodėl politikus prieš rinkimus užplūdusiai populizmo bangai neatsispyrė ir valdančiosios frakcijos lyderis R.Karbauskis: „Negaliu paaiškinti jo nusiteikimo, tegul jis pats atsako.

Gal tai dar kartą patvirtina, kad mūsų frakcijoje gali būti skirtingų nuomonių? Aš manau, kad šis rūpestis statutiniais pareigūnais yra dirbtinis, nenuoširdus ir skirtas artėjantiems rinkimams. Aš pasielgiau taip, kaip pasielgiau, o kolegos tegul paaiškina patys savo pasirinkimą. Aš į jų smegenis negaliu įlįsti“.

Vairininko keliai - nežinomi?

Visų valstiečių lyderio minčių vingių tikino nežinanti ir ištikima jo ginklanešė Agnė Širinskienė, pati per balsavimą dėl priedų pareigūnams pasirinkusi neutralią laikyseną.

Įtakinga valstietė irgi aiškino, kad antradienio balsavimas įrodo esą valdančioje frakcijoje, priešingai nei aiškina opozicija ir kiti skeptikai, veši demokratija.

„Skirtingai nei pas konservatorius, pas mus frakcijoje už kitokią nuomonę niekas nieko nepersekioja ir gali balsuoti kaip nori“, – su ironijos gaidele balse kalbėjo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė.

Paklausta, kodėl išsiskyrė S.Skvernelio ir R.Karbauskio pozicijos dėl priedų statutiniams pareigūnams, per balsavimą susilaikiusi A.Širinskienė pasiūlė klausti paties valstiečių lyderio: „Aš juk nei R.Karbauskio sekretorė, nei jo advokatė. Neturiu supratimo, kodėl jis taip balsavo. Bet tokių skirtingų balsavimų būna kasdien“.

Tuo metu pati A.Širinskienė teigė negalėjusi pritarti siūlymui, nes jis pareikalautų daug nenumatytų išlaidų. „Be to, pareigūnai priedus ir dabar gali išsimokėti pagal vidaus tarnybų statutą“, – lrytas.lt sakė valstietė.

Meilė apakina ne pirmą kartą 

Iš opozicijos gretų vienintelis per balsavimą susilaikęs socialdemokratas Algirdas Sysas juokavo, kad politikams protas prieš rinkimus aptemsta jau nebe pirmą kartą.

Politikos senbuvis prisiminė, kad tragedija pasibaigęs panašus dosnumas valdančiuosius ir opoziciją buvo užplūdęs ir prieš 2009 metais įvykusią finansų krizę. „Tada, prieš rinkimus, buvo priimta pasiūlymų už milijardus. Tada buvau pliekiamas, kad balsuodavau prieš tas nesąmones, kurias darė ir vieni ir kiti. Visi džiaugėsi, kol neatėjo krizė, o tada atsiradusios skolos dar ir dabar tempiasi“, – lrytas.lt sakė A.Sysas

Jis teigė, kad vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašūnienės paremtam opozicijos siūlymui dėl priedų pareigūnams jis negalėjo pritarti dėl kelių priežasčių.

Opozicijos atstovas įsitikinęs, kad Užkrečiamųjų ligų įstatymas algų nereguliuoja, tam yra skirti kiti įstatymai. „Jeigu jau norima mokėti tuos priedus, reikėtų keisti įstatymus, kurie reglamentuoja darbo užmokestį, o ne ligas. Bet blogą pavyzdį parodė Aurelijus Veryga ir viskas prasidėjo“, – piktinosi A.Sysas.

Kita vertus, socialdemokratas mano, kad su siūlymu dėl priedų statutiniams pareigūnams perlenkta lazda: „Kaip visada prieš rinkimus prasidėjo lenktynės, kas labiau myli rinkėjus. Tas meilės jausmas dažnai būna nepamatuotas, nes juk meilė – akla.

Dabar lenktyniauja visi: prezidentas Gitanas Nausėda, Vyriausybė. Meilė rinkėjams apakino ir R.Karbauskį. Ir balsuojama dabar ne pagal sąžinę, o pagal konjuktūrą. O ji tokia: duokim. Galim pasiskolinti, tai ir skolinamės. Anksčiau Europa to neleido, o dabar galima. Toks vaizdas, kad tų pinigų nereikės grąžinti“.

Be to, A.Sysas priminė, kad statutiniai pareigūnai valstybės lėšomis yra aprausti ir, jeigu užsikrėstų tarnybos metu, galėtų pretenduoti į kompensaciją. „Kiti piliečiai tokių garantijų neturi. Nemažai žmonių per krizę neteko darbo ar sumažėjo jų pajamos. Statutiniai pareigūnai, kaip ir visi viešojo sektoriaus darbuotojai, nuo viso to yra apsaugoti labiausiai ir kol kas turėtų dejuoti mažiausia“, – mano politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.