Lietuvos sienos pamažu atsiveria: paaiškino, kaip keliausime į Latviją, Lenkiją, Jungtinę Karalystę ir kitur

Trečiadienį Vyriausybėje priėmus sprendimus dėl platesnio sienų atvėrimo, ketvirtadienį vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė pranešė apie lengvėjančias atvykimo į Lietuvą iš kitų Europos šalių sąlygas.

Pamažu atidaromos sienos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pamažu atidaromos sienos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pamažu atidaromos sienos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pamažu atidaromos sienos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karantinas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karantinas Lietuvoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga ir Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga ir Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 28, 2020, 9:52 AM, atnaujinta May 28, 2020, 12:01 PM

„Iš esmės visuomenės gyvenimas lengvėja, atsisakome daug ribojimų ir tai rodo gerėjančias tendencijas. Kol kas situacija tikrai yra gerai valdoma ir galime leisti žmonėms daugiau judėti, daugiau keliauti“, – sakė R.Tamašunienė.

Pasakė, kam nereikės laikytis izoliacijos

Trečiadienį ministrų kabinetas nusprendė, kad nuo birželio 1 d. į Lietuvą bus galima atvykti iš Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Airijos piliečiams ir jose teisėtai gyvenantiems žmonėms, jeigu toje valstybėje, sergamumas koronaviruso infekcija (COVID-19) per pastarąsias 14 kalendorinių dienų neviršijo 25 nustatytų koronaviruso atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Valstybių sąrašas bus nuolat atnaujinamas ir skelbiamas kiekvieną pirmadienį, o grįžusiems iš šių šalių nereiks laikytis 14 dienų izoliacijos.

„Jeigu mūsų piliečiai atvyksta iš valstybių, kur situacija yra prastesnė, jų bus prašoma 14 dienų laikytis izoliacijos“, – tikino R.Tamašunienė.

Sausumos keliais į Latviją – be apribojimų

„Laukta naujiena – tai atidaromos visiškai sienos su Latvija, nebeliks pasienio kontrolės punktų, įprastiniais keliais galės žmonės judėti. Atvykus iš kitų valstybių į Latvijos ar Estijos jūrų uostus ar oro uostus, ten yra atliekama kontrolė.

Labai svarbu pažymėti, kad yra vieninga informacijos keitimosi sistema: iš pasieniečių Latvijos ir Estijos gauname informaciją, kuri suvedama į Lietuvos NVSC sistemą“, – paaiškino R.Tamašūnienė.

„Tie žmonės, kurie atvyksta iš valstybių iki birželio 1 d., jiems būtina saviizoliacija“, – pridėjo ji.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas Rustamas Liubajevas patikino, kad Latvijos atveju grįžtame į tokią transporto judėjimo tvarką, kokia buvo prieš karantiną.

„Tai reiškia, kad mes sugrįžtame prie asmenų ir transporto judėjimo per valstybės sieną režimo, kuris egzistavo iki karantino paskelbimo, tai yra piliečiai gali netrukdomai vykti per valstybės sieną“, – patikino jis.

Tačiau R.Liubajevas įspėjo, kad pasieniečiai Latvijoje galės pasirinktinai stabdyti automobilius patikrai.

Lenkijai taikoma išimtis

Ministrė pakomentavo ir kokia galios tvarka vykstantiems į Lenkiją.

„Su Lenkijos Respublika bus taikoma tokia pati bendroji tvarka, kaip ir kitoms Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybėms. Bet Lenkija išlieka valstybė su išimtimi.

Jeigu kartais ir pablogėtų situacija Lenkijoje ir būtų daugiau nei 25 susirgimai šimtui tūkstančių gyventojų, vis tiek trimis tikslais: mokslo, verslo ir darbo bus galima atvykti iš tos valstybės ir nuvykti į ją nesilaikant izoliacijos“, – teigė R.Tamašunienė.

R.Liubajevas paaiškino, kad tokia keliavimo per Lenkiją tvarka sudaro galimybes į Lietuvą grįžti Vakarų Europos šalyse įstrigusiems Lietuvos piliečiams.

„Noriu informuoti, kad nuo praeitos savaitės Lenkijos respublikos atsakingos institucijos priėmė sprendimą leisti vykti per savo teritoriją užsieniečiams tranzitu, jei vykstama į savo gyvenamosios vietos valstybę. Tačiau tas tranzitas neturi būti daugiau nei 12 valandų.

Tai galimybė ir mūsų piliečiams, kurie šiuo metu yra Vakarų Europoje, grįžti per Lenkijos respublikos teritoriją tikrai atsirado“, – teigė R.Liubajevas.

Patruliavimas nenutrūks, bet patikros neliks

R.Tamašunienė priminė, kad patruliavimas pasienio ruožuose vyksta visada, kaip buvo iki šiol. Bet nebeliks griežtos patikros, kuomet pasienio punkte tikrinami visų įvažiuojančių asmens dokumentai, prie Latvijos sienos.

Prie Lenkijos sienos toliau išlieka pasienio postai ir toliau vykdoma įvažiuojančių patikra. O iš Baltarusijos ir Rusijos toliau neleidžiama atvykti, vertinant jų epidemiologinę situaciją.

Įspėjo vykstančius svetur

Vidaus reikalų ministrė R.Tamašunienė sakė, kad pareiga laikytis izoliacijos asmenims, grįžtantiems iš kitų valstybių, mažėja, o norintiems išvykti iš Lietuvos jokių apribojimų nėra: galima vykti bet kur.

„Norintiems išvykti keliauti apribojimų nėra. Galite vykti, kur norite. Noras, aišku, grįstas tuo, ar yra transporto priemonių, nuvykti į pageidaujamą valstybę: ar yra skrydis, ar yra kitos transporto priemonės nuvykti. Bet labai svarbu prieš vykstant piliečiams pasidomėti, kaip yra toje valstybėje, kokie ten taikomi ribojimai, kaip organizuojamas transporto, skrydžių ar keltų judėjimas.

Tai yra svarbu, nes dažnai gauname paklausimų, kad nupirkti bilietai, o nėra to skrydžio. Taip dar būti gali, nes visose Europos valstybėse situacija yra skirtinga“, – įspėjo R.Tamašunienė.

Taigi vykstantiems svetur reikėtų surinkti kuo daugiau informacijos apie tą šalį, kurią galima rasti Užsienio reikalų ministerijos tinklapyje. Čia ji nuolat atnaujinama.

Grįžti į Lietuvą – daugiau galimybių

VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas priminė, kad nuo gegužės 4 d. panaikintas apribojimas mūsų piliečiams išvykti iš šalies, nuo gegužės 15 d. Lietuvos, Latvijos ir Estijos piliečiai gali laisvai judėti Baltijos šalių laisvo judėjimo karantino metu erdvėje. Nuo birželio 1 dienos atsiranda vis daugiau galimybių atvykti į mūsų valstybę.

„Tai reiškia, kad grįžtame prie asmenų ir transporto judėjimo per valstybės sieną režimo, kuris egzistavo iki paskelbiant karantiną: piliečiai galės netrukdomi vykti per valstybės sieną ir jiems patikrinimas taikomas nebus“, – paaiškino VSAT vadas. Tačiau VSAT ir toliau vykdys migracijos kontrolę. Jie gali stabdyti atsirinktinai pasirinktas transporto priemones, tikrinti dokumentus šalies teritorijoje.

„Piliečiai galės vykti per valstybės sieną per visus kelius. Kontrolės punktų nebelieka. Vykimo per Lietuvos-Lenkijos sieną režimas lieka toks pats, kaip buvo nuo birželio 15 dienos“, – sakė R.Liubajavas.

Sienos kirtimas padažnėjo 20 kartų

R.Liubavjevas pasakojo, kad nuo gegužės 15 d., kai atsirado daugiau galimybių mūsų ir kitų šalių piliečiams įvažiuoti į Lietuvą, VSAT pastebėjo pakankamai didelį asmenų ir transporto priemonių, kertančių valstybės sienas, augimą, ypatingai prie sienos su Latvija. Tas augimas yra didesnis negu 20 kartų.

„Pradėjome vertinti situaciją nuo gegužės 15 d., kadangi būtent nuo tada atsirado daugiau galimybių atvykti į mūsų šalį. Konstatuojame pakankamai didelį augimą asmenų ir transporto priemonių, kurie vyksta per valstybės sieną, ypatingai prie sienos su Latvijos respublika. Tas augimas yra daugiau nei 20 kartų.

Jei kalbėsime konkrečiai apie žmonių skaičių, tai tas žmonių skaičius nuolat kinta. Tokie pikai būna savaitgalį, ypatingai šeštadienį, kai per Lietuvos ir Latvijos sieną vyksta net apie 10 tūkst asmenų per parą. Vidutiniškai per Lietuvos sieną dabar atvyksta 23-24 tūkst. asmenų, kalbu čia ne tik apie keleivius ir tuos asmenis, kurie vyksta asmeninės paskirties automobiliais, bet ir apie vairuotojus. Jeigu mes lyginsime su situacija iki gegužės 15 d., tai tokių asmenų skaičius buvo dvigubai mažesnis, tai apie 10-11 tūkst. per parą.

Jūs matote, kad tie srautai auga ir mes prognozuojame augimo tendenciją“, – aiškino R.Liubajevas.

Už darbą per karantiną gavo 20 proc. priedus prie algos

R.Tamašunienė, pasakojo, kad už darbą karantino metu pareigūnams apmokėti viršvalandžiai ir išmkėtas 20 proc. priedas prie darbo užmokesčio karantino laikotarpiu.

„Kai kurios institucijos diferencijavo [išmokas] pagal tai, kaip pareigūnas atliko pareigas, kokio pavojingumo buvo jo atliekamos pareigos“, – pastebėjo ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?