Vadovauti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui siūloma A. Jakubauskui Žada permainas

Pretenduojantis eiti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus pareigas Mykolo Romerio universiteto profesorius Adas Jakubauskas sako, kad tai yra Lietuvos garbės institucija, kurios darbo apimtis yra milžiniška – visų okupacijų įvertinimas.

 Jeigu Seimas pritartų, nutarimas dėl A. Jakubausko paskyrimo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktoriumi įsigaliotų šių metų liepos 1 d. <br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
 Jeigu Seimas pritartų, nutarimas dėl A. Jakubausko paskyrimo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktoriumi įsigaliotų šių metų liepos 1 d. <br> J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
 Centrui iki šiol vadovavo Teresė Birutė Burauskaitė.<br> V.Balkūno nuotr. iš archyvo
 Centrui iki šiol vadovavo Teresė Birutė Burauskaitė.<br> V.Balkūno nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2020, 8:13 AM, atnaujinta Jun 18, 2020, 1:32 PM

Jo nuomone, centras turėtų remtis profesionalų – istorikų, teisės specialistų išvadomis. „Norėčiau aktyvinti istorikų bendruomenę“, – ketvirtadienį Seime sakė A. Jakubauskas.

Jo nuomone, neturėtų būti spekuliuojama informacija, ji turi būti tikrinama, pertikrinama ir tik tada pateikiama visuomenei.

Pasak A. Jakubausko, centro darbai turėtų būti labiau išeksponuoti jaunajai kartai. Centro darbe jis pasigenda tarptautiškumo, pvz., tarptautinių konferencijų.

Jei būtų paskirtas vadovauti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, A. Jakubauskas sako, kad vienas pirmųjų darbų būtų centro pertvarka.

Jis pastebėjo, kad centro darbuotojų algos yra nedidelės, ten yra ir tokių pareigybių, kurios yra nereikalingos centro darbe.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, pateikdamas Seimui prof. dr. Ado Jakubausko kandidatūrą vadovauti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui, sakė, kad tai yra žinomas politologas, socialinių mokslų daktaras, puikiai išmanantis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro savitumą.

„Savo profesiniame bagaže jis turi pedagoginio, vadybinio, akademinio ir viešojo sektoriaus darbo patirties, o nuo 2003 metų jis yra Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas. Jo kandidatūrai stiprų palaikymą jau pareiškė visuomeninės organizacijos ir akademinė bendruomenė, taip pat kolegos Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijoje. Ši kandidatūra turi tikrai tvirtą atramą visuomenėje. Tai akivaizdžiai rodo, kad profesorius A. Jakubauskas jau yra užsitarnavęs pasitikėjimą, kuris leis jam sutelkti tinkamus resursus užtikrinant aukštą darbo kokybės ir skaidrumo standartą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centre“, – Seime sakė V. Pranckietis.

Jeigu Seimas pritartų, nutarimas dėl A. Jakubausko paskyrimo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro direktoriumi įsigaliotų šių metų liepos 1 d.

Sprendimą dėl naujojo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovo Seimas ketina priimti birželio 25 d.

V. Pranckietis taip pat pateikė Seimui dar vieną nutarimo projektą, kuriuo pasiūlė atleisti Teresę Birutę Burauskaitę iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinės direktorės pareigų. Apsispręsti dėl to Seimas ketina irgi birželio 25 d.

Kaip numato įstatymas, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras yra valstybės įstaiga, tirianti visas genocido bei kitų nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų apraiškas, 1920–1939 m. Vilniaus krašte okupacinio režimo vykdytą politiką bei pasipriešinimo jai procesus, Lietuvos gyventojų persekiojimą okupacijų metais, taip pat ginkluoto ir neginkluoto pasipriešinimo okupacijoms procesus, 1990–1991 m. SSRS vykdytą agresiją ir jos padarinius atkūrus Lietuvos nepriklausomybę.

Šis centras inicijuoja genocido organizatorių ir vykdytojų veiksmų teisinį įvertinimą, jo uždaviniai – istorinės tiesos ir teisingumo atkūrimas, laisvės kovotojų ir genocido aukų atminimo įamžinimas.

Centrui vadovauja generalinis direktorius – valstybės pareigūnas, kurį 5 metų kadencijai į pareigas skiria ir iš jų atleidžia Seimas Seimo pirmininko teikimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.