Jaunos bajorės apžavėtas milijonierius R. Karpavičius prieš mirtį geidė karališko titulo

Ligos alinamas, karališka kilme įtikėjęs verslininkas Raimondas Karpavičius greičiausiai buvo tyčia pykdomas su pirmąja šeima. Tirdamas jo šimtamilijoninio palikimo dramą „Lietuvos rytas“ gavo duomenų, kad vagystė jo namuose galėjo būti surežisuota.

„Man R.Karpavičių pristatė kaip mecenatą“, – teigė J.Norvaišienė. Į bajorų sueigą milijonierių buvo pakvietusi A.Grybauskienė, vėliau tapusi Karpavičiene (kairėje).<br>Nuotr. iš bajorų archyvo
„Man R.Karpavičių pristatė kaip mecenatą“, – teigė J.Norvaišienė. Į bajorų sueigą milijonierių buvo pakvietusi A.Grybauskienė, vėliau tapusi Karpavičiene (kairėje).<br>Nuotr. iš bajorų archyvo
Epizodus, kaip R.Karpavičius jau po smegenų operacijos apžiūri savo namą Palangoje, fiksavo ir policijos pareigūnai, ir kaunietė A.Grybauskienė.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Epizodus, kaip R.Karpavičius jau po smegenų operacijos apžiūri savo namą Palangoje, fiksavo ir policijos pareigūnai, ir kaunietė A.Grybauskienė.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Iš R.Karpavičiaus telefono 2019 m. liepos 22 d. anūkams nuskriejo žinutė: „Lauk iš mano Tenerifės namų iki rytojaus 12 val.!!!!“ Artimieji įsitikinę: parašė ne jis.
Iš R.Karpavičiaus telefono 2019 m. liepos 22 d. anūkams nuskriejo žinutė: „Lauk iš mano Tenerifės namų iki rytojaus 12 val.!!!!“ Artimieji įsitikinę: parašė ne jis.
Kai dėl šios vilos Tenerifėje užvirė mūšis, R.Karpavičiaus artimieji ir bendradarbė sulaukė įžūlių žinučių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kai dėl šios vilos Tenerifėje užvirė mūšis, R.Karpavičiaus artimieji ir bendradarbė sulaukė įžūlių žinučių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kaunietė A.Grybauskienė aktyviai dalyvavo bajorus vienijančios organizacijos veikloje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaunietė A.Grybauskienė aktyviai dalyvavo bajorus vienijančios organizacijos veikloje. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Milijonierius R.Karpavičius buvo įtikėjęs savo karališka kilme. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Milijonierius R.Karpavičius buvo įtikėjęs savo karališka kilme. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Nemanau, kad Aistė kėsinosi į verslininko turtą“, – teigė kaunietė šokių trenerė J.Norvaišienė. <br>P.Mantauto nuotr.
„Nemanau, kad Aistė kėsinosi į verslininko turtą“, – teigė kaunietė šokių trenerė J.Norvaišienė. <br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 20, 2020, 12:05 PM, atnaujinta Jun 22, 2020, 11:04 AM

„Į bajorų sueigą, kuri vyko Kauno karininkų ramovėje, R.Karpavičių atsivedė Aistė Grybauskienė. Pamaniau, kad jis yra jos draugas.

Aistė – gera organizatorė. Aš kiekviename žmoguje pirmiausia stengiuosi įžvelgti gera, todėl nemanau, kad ji kėsinosi į verslininko turtą, man jos net gaila“, – „Lietuvos rytui“ prabilo šokių trenerė Jūratė Norvaišienė, kuri su tada vienu turtingiausių Lietuvos žmonių susipažino 2018 metų pabaigoje.

46 metų A.Grybauskienė, kuri 2019 metų pavasarį tapo jau sunkiai sirgusio milijonieriaus R.Karpavičiaus antrąja žmona, aktyviai dalyvavo bajorus vienijančios organizacijos veikloje. Ji buvo Lietuvos bajorų karališkosios sąjungos (LBKS) vado pavaduotoja.

Tuo metu ši organizacija, įkurta kaip fizinių asmenų asociacija, buvo įklimpusi į skandalą dėl netinkamai panaudotos milijoninės paramos Trakų Vokės rūmų rekonstrukcijai.

2018 metų balandį Vilniaus apygardos teismo nutartimi bajorų asociacijai buvo iškelta bankroto byla, o tų pačių metų rugpjūčio 28-ąją patvirtintas kreditorių finansinių reikalavimų sąrašas. Netinkamai panaudotas milijonines lėšas bajorai privalėjo grąžinti.

Galbūt R.Karpavičius, kuris valdė per 120 milijonų eurų vertės turtą, į bajorų pobūvį Kaune buvo pakviestas kaip mecenatas, tikintis iš jo finansinės paramos?

Dabartinė LBKS vadovybė tikino nežinanti, ar R.Karpavičius parėmė bajorus, nes organizacija suskilo. Tačiau bajorų sueigos Kaune nariams jis buvo pristatytas būtent kaip mecenatas.

„Aš su vyru jau daug metų rengiu šokių konkursą „Gintarinė pora“. Aistė, pristatydama man R.Karpavičių, pasakė, kad tai yra mecenatas, gal parems ir mūsų konkursą.

Turėjome tokios vilties dėl jo paramos – tik ne dėl savęs, o dėl idėjos. Bet mums buvo nepatogu jo iš karto prašyti, tad ir nepuolėme“, – paaiškino 84 metų J.Norvaišienė, iki šiol aktyviai dalyvaujanti visuomeninėje veikloje.

Praeityje garsi šokėja, o dabar – šokių trenerė su 85 metų sutuoktiniu Česlovu Norvaiša noriai dalyvauja bajorų palikuonių susitikimuose. Č.Norvaišos giminėje buvo kilmingų, mokslui nusipelniusių žmonių.

J.Norvaišienė su A.Grybauskiene, kuri taip pat prisistato bajore, susipažino Kauno senamiesčio renginiuose, vienas jų – „Šokantis senamiestis“.

„Per renginius man Aistė būdavo maloni. Tad pasveikinau ją, kai susituokė su R.Karpavičiumi. Ji man nepasakojo apie jo pirmąją šeimą. Kai verslininkas mirė, buvau nuvykusi į laidotuves, atidaviau jam pagarbą. Tik tada ir sužinojau, kad jis turėjo kitą šeimą“, – kalbėjo J.Norvaišienė.

Pasidarė karališkąjį herbą

Tuo metu, kai milijonierius R.Karpavičius buvo pakviestas į Kaune vykusią bajorų sueigą, jį jau alino liga.

Tą patį mėnesį jam buvo diagnozuota glioblastoma – išplitęs piktybinis smegenų navikas.

Jau kurį laiką verslininkas buvo įtikėjęs arba kažkieno įtikintas, kad turi ir bajoriško, ir karališko kraujo.

„Aš būsiu karalius“, – yra sakęs 61 metų verslininkas ir artimiesiems, ir verslo partneriams.

Apie karališką kilmę jis užsiminė ir 2018 metų rudenį įmonės „Karpis“ biure jį aplankiusiai pusseserei Vandai Mykolaitienei. Giminaitė pasijuokė, kad tokiu atveju ji yra princesė.

„Jis rimtu veidu kalbėjo apie pasaulio galinguosius, įvairias pranašystes. Man kilo minčių dėl jo sveikatos, patariau ją pasitikrinti“, – teigė V.Mykolaitienė.

Milijonierius artimiesiems žadėjo vykti į istorinį Ukrainos regioną Volynę. Esą jis dalyvaus kilmingose krikšto apeigose, tokiose kaip praeityje Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas Didysis. Karaliumi jį esą turėjo tituluoti vietos dvasininkas.

Verslininkas buvo užsakęs pagaminti karališkąjį herbą su penkiomis auksinėmis žvaigždėmis mėlyname fone. Įmonės „Karpis“ biure herbą matė ir jo verslo partneriai.

„Raimondas turėjo polinkį į didybės maniją.

Aš to nesureikšminau, o kiti turbūt tuo pasinaudojo“, – atsiduso pirmoji milijonieriaus žmona 63 metų Audronė Karpavičienė.

Tačiau Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kilmingųjų palikuonių draugijos nariams kalbos apie karališką R.Karpavičiaus kilmę sukėlė šypseną.

„Kai žmonių galvose įsijungia vaizduotė, jie gali tapti viskuo, taip pat ir karaliais, napoleonais. Prieš žmones gali būti panaudotos ir psichologinio poveikio priemonės.

Tačiau Karpių ir Karpavičių giminės – visiškai skirtingos, skiriasi ir jų herbai.

Karpių giminė turi ryšių su Ispanijos karališkąja gimine, bet jokiu būdu ne Karpavičių“, – teigė pašnekovas (pavardė redakcijai žinoma. – Aut.), tyrinėjantis praeities kilmingųjų šaknis.

Juoką jam sukėlė ir verslininko noras būti pakrikštytam kaip karaliui.

„Matyt, jam kažkas įteigė mintį apie kilmę. Tikrovėje karališkuosius titulus gali suteikti tik veikiantys monarchai, bet tik ne paprasti kunigai“, – teigė vienas Lietuvos kilmingųjų draugijos narių.

Netikėtai tapdavo agresyvus

Išvakarėse prieš Kaune vykusią bajorų sueigą R.Karpavičius į Palangą, kur dar gyveno su pirmąja žmona, grįžo iš Tenerifės. Į Ispanijai priklausančią Kanarų salą tada buvo nuvykusi ir A.Grybauskienė.

Kaunietė buvo apsistojusi įmonei „Rarkarpis“ priklausančioje viloje, kurios vertė siekia 4 milijonus eurų.

Tenerifėje esančios gamyklos „Marilitu“ darbuotojams R.Karpavičius ją pristatė kaip naują „Marijampolės pieno konservų“ rinkodaros vadovę. Nebuvo jokių ženklų, kad jie yra pora.

Vieną iš „Marilitu“ darbuotojų pribloškė netikėtai verslininką ištikęs agresijos priepuolis.

Iš Tenerifės grįžusį R.Karpavičių nuo oro uosto iki namų Palangoje atvežęs vairuotojas įspėjo Audronę Karpavičienę, kad jis kalba nesuprantamus dalykus.

Pirmoji šeima įtaria, kad tai galėjo būti ne tik ligos ženklai.

„Stebint R.Karpavičiaus elgesį ir sveikatos būklę kilo pagrįstas įtarimas, kad A.Grybauskienė jo valią galimai įtakojo cheminėmis (alkoholiu, haliucinogeniniais preparatais ir stimuliatoriais) ir kitomis liguistomis priklausomybėmis“, – tvirtinama verslininko artimųjų pareiškime, kurį neseniai gavo Kauno apygardos prokuratūra.

R.Karpavičiaus pirmoji šeima taip pat įtaria, kad A.Grybauskienė siekė ne susirasti gyvenimo partnerį, o kontroliuoti procesus, susijusius su jo turtu.

Ar tam galėjo pasitarnauti ir bajoriška veikla?

Paprašyta tai pakomentuoti Aistė Karpavičienė nurodė klausimus jai nusiųsti raštu. Tačiau kaunietės atsakymų nesulaukiau.

Buvusiam milijonieriaus verslo partneriui teisininkui Šavaršui Gasparianui iš Maskvos įsiminė pokalbis su sergančiu R.Karpavičiumi. Jie kalbėjosi per internetinę skaipo programėlę.

Prie R.Karpavičiaus priėjusi jauna moteris glostė jam galvą ir vis kartojo: „Mano karalius.“

Namuose – bajorų knygos

LBKS vadas Perlis Vaisieta „Lietuvos rytui“ teigė, kad ši kaunietė yra sustabdžiusi veiklą jo vadovaujamoje organizacijoje. Bet anksčiau A.Grybauskienė buvo aktyvi narė, padėjo rengti knygą apie Lietuvos bajorus ir jų palikuonis.

Du knygos egzempliorius namuose Palangoje yra mačiusi ir pirmoji verslininko žmona.

Nors LBKS buvo paskelbtas bankrotas, ši organizacija vėl atsikūrė 2019 metų birželį – tik jau ne kaip fizinių, o kaip juridinių asmenų asociacija. Tarp jos steigėjų – Kauno bajorų palikuonys.

P.Vaisieta teigė, kad tapti bajoru nėra paprasta – būtina turėti kilmę įrodančių dokumentų.

Vis dėlto pašnekovas pripažino, kad būta atvejų, kai kilmės dokumentai klastojami. Pavyzdžiui, tuo buvo įtartas kaunietis policininkas. Jis valstietiškos kilmės protėvius esą prijungė prie bajorų, priklausiusių kitai giminei, ir pateikė tikrovės neatitinkantį giminės medį.

Liepta kraustytis iš vilos

Tenerifės įmonės „Marilitu“ darbuotoja turi išsaugojusi žinutę, atsiųstą iš R.Karpavičiaus telefono. Joje raginama palikti vilą Tenerifėje. Panašią yra gavęs ir milijonieriaus sūnus Rokas Karpis.

„Lauk iš mano Tenerifės namų iki rytojaus 12 val.!!!!“ – tokia žinutė buvo išsiųsta į sūnaus telefoną 2019 metų liepos 22-osios vakarą.

Prieš tai anūkai seneliui nusiuntė savo nuotraukų parašę: „Labas seneliui!“

Kaip tik tą dieną į „Rarkarpiui“ priklausančią vilą pateko kauniečiai policijos pareigūnai Giedrius Skladas bei Darius Žukauskas ir bandė ją perimti.

Bet tai padaryti sutrukdė vietos teisėsauga. Po to, kai „Lietuvos rytas“ apie tai paskelbė, jie abu neteko pareigų.

Į liepos 22-ąją gautą žinutę sūnus atsakė: „Madam, nuimk gazą. Perduok mano tėvui, kad pats pasuktų ir taip pasakytų man. Labai mandra esi iš jo telefono rašinėti.“

Ir verslininko artimieji, ir buvusi „Marilitu“ darbuotoja įsitikinę, kad abi žinutes tada rašė ne R.Karpavičius.

„Raimondas niekada nesiųsdavo žinučių, jis visada paskambindavo“, – teigė buvusi jo verslo patikėtinė Tenerifėje.

Medikų išvados liudija, kad tuo metu pacientas jau neįstengė pats nei kalbėti, nei valgyti, o buvo maitinamas pro specialų vamzdelį. Jam nebuvo daromas ir trečiasis chemoterapijos seansas, paliktas tik simptominis gydymas.

Negana to, į draugų, verslo partnerių skambučius jo telefonu atsiliepdavo jau ne jis pats, bet Aistė Karpavičienė, 2019 metų kovo 28-ąją tapusi jo antrąja žmona.

Visą tyrimą skaitykite dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienio numeryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.