Apie dingusį mirusio R. Karpavičiaus turtą prabilo pirmoji šeima: vagystė buvo surežisuota

Dėl mįslingos vagystės įtarimų sulaukusi pirmoji milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus šeima atskleidė, kam tai buvo naudinga ir kodėl pirmoji žmona buvo akylai stebima. Negana to, ir pats verslininkas prieš mirtį buvo lyg po didinamuoju stiklu – itin dažnai fotografuojamas.

Dėl mįslingos vagystės įtarimų sulaukusi pirmoji milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus šeima atskleidė, kam tai buvo naudinga ir kodėl pirmoji žmona buvo akylai stebima. <br>lrytas.lt koliažas
Dėl mįslingos vagystės įtarimų sulaukusi pirmoji milijonieriaus Raimondo Karpavičiaus šeima atskleidė, kam tai buvo naudinga ir kodėl pirmoji žmona buvo akylai stebima. <br>lrytas.lt koliažas
Kai dėl šios vilos Tenerifėje užvirė mūšis, R.Karpavičiaus artimieji ir bendradarbė sulaukė įžūlių žinučių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kai dėl šios vilos Tenerifėje užvirė mūšis, R.Karpavičiaus artimieji ir bendradarbė sulaukė įžūlių žinučių.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Milijonierius R.Karpavičius buvo įtikėjęs savo karališka kilme.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Milijonierius R.Karpavičius buvo įtikėjęs savo karališka kilme.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kaunietė A.Grybauskienė aktyviai dalyvavo bajorus vienijančios organizacijos veikloje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kaunietė A.Grybauskienė aktyviai dalyvavo bajorus vienijančios organizacijos veikloje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Iš namo Palangoje dingo auksiniai laikrodžiai, paveikslai, kiti daiktai.
Iš namo Palangoje dingo auksiniai laikrodžiai, paveikslai, kiti daiktai.
Iš mirusio R.Karpavičiaus telefono buvo išimtos nuotraukos su pirmąja šeima.
Iš mirusio R.Karpavičiaus telefono buvo išimtos nuotraukos su pirmąja šeima.
Audronės Karpavičienė.<br>R.Karmazaitės nuotr.
Audronės Karpavičienė.<br>R.Karmazaitės nuotr.
„Raimondo specialiai nevežė į užsienį, nes mes, artimieji, ten būtume jį globoję ir sužlugdę kėslus užvaldyti jo turtą“, – teigė pirmoji R.Karpavičiaus žmona Audronė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Raimondo specialiai nevežė į užsienį, nes mes, artimieji, ten būtume jį globoję ir sužlugdę kėslus užvaldyti jo turtą“, – teigė pirmoji R.Karpavičiaus žmona Audronė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2020-06-21 07:53, atnaujinta 2021-01-08 12:09

Skaitykite ir pirmąją „Lietuvos ryto“ dalį: Jaunos bajorės apžavėtas milijonierius R. Karpavičius prieš mirtį geidė karališko titulo

Nuotraukas nešė antstoliams

Antroji R.Karpavičiaus žmona jo telefonu naudojosi ir po verslininko mirties, kuri jį ištiko 2019 metų rugpjūčio 9-ąją.

Pirmoji milijonieriaus šeima buvo šokiruota, kai po kurio laiko pastebėjo, kad jo telefonu buvo prisijungta prie programėlės „Viber“.

„Lietuvos rytas“ sužinojo, kad milijonieriui priklausęs išmanusis telefonas „iPhone“ 2019 metų lapkritį buvo nuneštas antstoliams, kad jie sudarytų faktinių aplinkybių protokolą.

Iš mirusio verslininko telefono buvo ištrauktos jo nuotraukos ir su mažamečiais anūkais, taip pat sūnaus R.Karpio tėvui rašytos privačios žinutės.

„Man labai liūdna matyti tave tokį bejėgį ir suvystytą kažkokios lervos, kuriai nepavyko suvystyti Matijošaičio, o tave pavyko! Man sunku patikėti, kad taip yra.

Tikiuosi, tu informuotas, kad ta lerva tau užpirkusi juodas mišias, girdo tave savo mėnesinėmis, samdo burtininkes, kad tave visokiais įmanomais būdais paveiktų, ir, kaip matau, jai gavosi tai padaryti! Negaliu patikėti, kad tu toks naivus ir galvoji, kad ji tave nuoširdžiai myli“, – rašoma vienoje žinučių, buvusių R.Karpavičiaus telefone.

Beje, po milijonieriaus mirties buvo naudojamas ne tik jo telefonas. Pirmoji žmona per laidotuves atpažino vyriškus mados namų „Louis Vuitton“ batus, kuriuos kartu pirko užsienyje. Tokius pat per laidotuves avėjo jaunosios našlės artimasis.

Antstoliams buvo pateiktos ir nuotraukos iš „iPhone 8“, kuriuo naudojosi Aistė Karpavičienė.

Nuotraukos darytos 2018 metų pabaigoje–2019 metų pradžioje. Vienose jų įamžintas tik R.Karpavičius, kitose – jis ir A.Grybauskienė.

Yra ir akimirkų iš 2018-ųjų lapkritį Kaune vykusios bajorų sueigos. R.Karpavičius įamžintas su J.Norvaišiene, Č.Norvaiša, A.Grybauskiene ir „Diena Media News“ akcininku kauniečiu Mindaugu Mickevičiumi, kuris yra gegužės 13-ąją sulaikyto skandalingo advokato Šarūno Mickevičiaus brolis.

Surinkus įrodymų apie šešėlinę veiklą Š.Mickevičius buvo sulaikytas kartu su dar dešimčia asmenų, tarp kurių – prokurorai ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnas.

Brolių pavardės figūruoja ir Kaune vykdomame ikiteisminiame tyrime, kuris susijęs su galimu R.Karpavičiaus turto užvaldymu.

Iš anksto ruošėsi kovai?

Po R.Karpavičiui atliktos smegenų naviko šalinimo operacijos jis buvo fotografuojamas itin dažnai.

Vien nuo 2019 metų sausio 1-osios iki sausio 26 dienos R.Karpavičius buvo įamžintas 12 kartų.

Dažnai jis fotografuotas ir 2018 metų gruodžio 29–30 dienomis. Kam reikėjo tiek nuotraukų?

Verslininko draugai svarstė, kad R.Karpavičiui dar gyvam esant galėjo būti ruošiamasi turtinei kovai, kuri ir užvirė po jo mirties.

Anksčiausia nuotrauka, kurioje kaunietės telefonu įamžintas R.Karpavičius, daryta 2018 metų liepos 25-ąją. Verslininkas įamžintas prie jo namo Nidoje.

Kodėl antstoliui nebuvo pateikta dar ankstesnių nuotraukų? Juk jaunoji našlė viešai teigė, kad su milijonieriumi kartu gyveno dvejus metus tarp Palangos ir Tenerifės, o draugavo net ketverius metus.

Daiktai dingo kaip į vandenį

„Lietuvos ryto“ žiniomis, antstoliams pateikti ir vaizdo įrašai, daryti 2018 metų gruodžio 20 dieną tuo pačiu „iPhone 8“.

Tą dieną į R.Karpavičiaus namus Palangoje buvo iškviesti policijos pareigūnai dėl esą ten įvykdytos vagystės.

Dalyvauti mįslingai apvogto namo apžiūroje iš Šiaulių į Palangą buvo atvykęs ir R.Karpavičiaus brolis Henrikas Karpavičius.

Auksiniai laikrodžiai, paveikslai iš milijonieriaus namo Palangoje dingo kaip į vandenį. Įtarimų šešėlis tada buvo mestas verslininko pirmajai šeimai. Policininkai atliko kratą R.Karpiui priklausančiame name Palangoje.

Klaipėdos pareigūnai, negavę jokių vagystės įrodymų, jau nutraukė tyrimą prieš R.Karpį, nors ikiteisminis tyrimas atliekamas toliau.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, šių metų birželio 4 dieną Klaipėdos apygardos prokuratūra gavo pirmosios šeimos atstovų prašymą pateikti įtarimus dėl nusikalstamos veikos Aistei Karpavičienei, H.Karpavičiui ir buvusiam R.Karpavičiaus vairuotojui, kuris buvo ir apsaugininkas.

Esą šie asmenys galėjo turėti namo raktus, žinoti ne tik signalizacijos kodus, bet ir kaip apeiti vaizdo stebėjimo kameras. Esą surežisavę vagystę iš R.Karpavičiaus namų Palangoje ir Nidoje Aistė Karpavičienė ir H.Karpavičius galėjo siekti nuteikti milijonierių prieš pirmąją šeimą.

„Juos skatino noras pasipelnyti pasinaudojus R.Karpavičių užklupusia sunkia liga“, – teigiama pareiškime, kurį gavo Klaipėdos prokurorai.

Po mįslingos vagystės policijos pareigūnams namą Palangoje aprodė R.Karpavičius, jis pasirašė ir pareiškimą.

Po to su ikiteisminį tyrimą atliekančiais tyrėjais bendravo A.Grybauskienė ir H.Karpavičius. Savo brolį milijonierius buvo paskyręs įgaliotuoju atstovu, o to priežastį nurodęs savo sunkią būklę.

Spynos buvo pakeistos

Vagystė name, kuriame milijonierius gyveno su pirmąja žmona, galėjo būti įvykdyta jai išvykus. Pirmoji milijonieriaus šeima nuo 2018 metų gruodžio 18-osios iki 27-osios slidinėjo Norvegijoje.

– Kada jūsų buvo paprašyta išsikraustyti iš namo Palangoje? – paklausiau Audronės Karpavičienės.

– Prieš man išvykstant į Norvegiją, 2018 metų gruodžio pradžioje, Henrikas liepė per 24 valandas palikti namą Palangoje. Jis pasakė, neva to nori Raimondas. Tada Henrikui atsakiau, kad niekur nesikelsiu, o eisiu teisiniu keliu.

– Ar grįžusi iš Norvegijos jūs patekote į namą?

– Kai sugrįžau į Palangą, radau jau pakeistas namo spynas. Mūsų apsauga jau buvo nuimta, o pastatyta kita. Apsistojau sūnaus namuose.

Aš turėjau raktą nuo lango-durų. Pro jas mes nevaikščiodavome, ten stovėjo konsolė. Kitą rytą atrakinau langą-duris – norėjau pasiimti asmeninius daiktus, drabužius. Prieš tai iškviečiau Palangos policiją, kad ji viską matytų, kad vėliau nebūčiau apkaltinta nebūtais dalykais.

Atvyko Palangos pareigūnai, o po valandos pasirodė aukštas kriminalinės policijos pareigūnas iš Klaipėdos su dviem tyrėjomis.

Nors man buvo grasinta, vis tiek jų neįleidau tol, kol neatvyko mano advokatas.

– Ar pastebėjote, kad namuose trūksta kokių nors daiktų?

– Įėjusi į namą pamačiau iš sienos išimtą seifą, jame buvo skysčio. Namai buvo pasikeitę, tačiau aš išgyvenau didelį stresą, buvau labai sukrėsta ir nepasigilinau, ko galėtų trūkti.

Galiausiai visi įėjo į namą, susėdome prie stalo.

Viena tyrėjų mane ramino, paprašė išvirti visiems arbatos.

– Ar R.Karpavičius dalyvavo jus iškraustant iš namų?

– Ne, atvyko jo brolis Henrikas. Jis į mane net akių nepakėlęs pasakė, kad šitas namas turi būti staigiai atlaisvintas. Tai prisiminus ir dabar šiurpas eina per kūną.

Viena tyrėjų Henriką sustabdė priminusi, kad iškeldinti iš namo gali tik teismas, kad aš turiu susirasti kitą gyvenamąją vietą – nebent mes susitartume draugiškai.

Tada Henrikas pakeitęs toną paklausė, ar aš suspėsiu iki kitos dienos popietės išsinešti asmeninius daiktus.

Sūnus patarė daugiau nesinervinti ir pasiūlė pernešti asmeninius daiktus pas jį. Permiegojau paskutinę naktį savo lovoje ir išėjau iš namų, kuriuose gyvenau 18 metų.

Spėjau pasiimti tik pusę daiktų, drabužių, jie maišuose sūnaus namo garaže. Daugiau manęs į namą neįleido.

Aš gyvenau su Raimondu net 40 metų, kodėl jo brolis Henrikas su manimi taip pasielgė? Esu įsitikinusi, kad tai buvo ne Raimondo nurodymas, nes jo protas po operacijos jau neveikė.

2019-ųjų pradžioje sūnaus Roko name policija atliko kratą, apžiūrėjo ir mano asmeninius daiktus.

Pareigūnai krėtė net Raimondo dukterėčios namus, labai ją išgąsdino. Jie darė kratą ir mūsų namų tvarkytojos namuose. Bet policija visiškai nieko nerado.

Apsaugininkai, kurie budėdavo prie namo, neseniai man papasakojo įdomių detalių. Pasirodo, jų vadas, kuris buvo ir Raimondo vairuotojas, manimi domėdavosi.

Jis vis klausdavo, ką aš veikiu, kur išvykusi, ar pykstuosi su Raimondu. Buvo žinoma, kada aš išvykau į Norvegiją. Peršasi mintis, kad tada ir galėjo būti įvykdyta vagystė. Ir vaizdo kameros galėjo būti specialiai išjungtos.

– Buvo viešai paskelbta, kad iš namo Palangoje pavogta daiktų, kurių vertė – milijonas eurų, esą tai vos ne amžiaus vagystė. Ar dingę paveikslai, laikrodžiai buvo tokie vertingi?

– Tokia suma pramanyta, nes Raimondas buvo oficialiai deklaravęs vertybių, kurių vertė – 50 tūkstančių eurų. Daviau tą deklaraciją ir policijos tyrėjams.

Manau, kad vagystė buvo specialiai suplanuota, siekta Raimondą nuteikti prieš mane ir sūnų, kuris – pirmos eilės paveldėtojas.

Tiesiog daroma viskas, kad Rokas būtų sunaikintas, vis primenama jo praeitis, kurioje buvo klaidų.

Sudarė dar vieną testamentą?

„Raimondas galėjo būti nuteiktas prieš pagrindinį paveldėtoją sūnų, o prieš smegenų naviko šalinimo operaciją įkalbėtas surašyti dar vieną testamentą brolio naudai.

Jam galėjo būti pažadėta, kad kai pasveiks, testamentas bus suplėšytas. Matyt, buvo pasinaudota jo silpna sveikata“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo šaltinis (pavardė redakcijai žinoma. – Aut.) iš Marijampolės.

Šaltinis teigė, kad dar vienas testamentas esą sudarytas 2018 metų lapkritį, likus kelioms dienoms iki milijonieriui atliktos smegenų naviko šalinimo operacijos.

Ar H.Karpavičius iš tiesų galėjo paveldėti visą brolio turtą, jei nebūtų sudarytas vėlesnis testamentas, pagal kurį pusė turto atiteko ir kaunietei A.Grybauskienei?

Su H.Karpavičiumi susisiekti nepavyko – telefonu neatsiliepė, o gamyklos Marijampolėje atstovė teigė, kad ten jo nėra.

Apie dar vieno testamento sudarymo peripetijas galėtų žinoti milijonieriui atstovavęs klaipėdietis advokatas Arūnas Šimkus, bet jis atsisakė komentuoti.

„H.Karpavičiaus aplinka kalba, neva Raimondas sūnui nieko nepalikęs todėl, kad jis tėvą buvo primušęs. Nežinia, kaip buvo iš tiesų, nes dabar visi šios skandalingos palikimo istorijos dalyviai situaciją aiškina iš savo varpinės, kaip kiekvienam naudingiau.

2018 metų rudenį Raimondas jau nevaldė situacijos, per įmonės susirinkimus nieko neprisimindavo, be priežasties imdavo šaukti, po to vėl būdavo geras.

Šioje istorijoje veikia nemažai įtakingų asmenų – buvę ir esami pareigūnai, šešėlinio pasaulio atstovai, kurie žada nugesinti Kaune pradėtą ikiteisminį tyrimą.

Žmonės sekami, apie juos renkama informacija.

Visam R.Karpavičiaus turtui taikomos laikinosios apsaugos priemonės. Bet aš turiu įrodymų, kad turtą gali būti siekiama parduoti, grobstyti.

O apie 2019 metų pavasarį sudaryto testamento aplinkybes gali žinoti ir Kauno kunigai, pas kuriuos Aistė ir Raimondas kurį laiką glaudėsi. Gal jie padėjo įkalbėti, kam palikti turtą?“ – mįslingai šyptelėjo šaltinis.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, vienas kunigų, su kuriuo jaunoji našlė aktyviai bendraudavo, save taip pat laiko bajoru. Jo pavardė minima ir Kaune pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl galimo stambaus turto užvaldymo.

Supykdė pokalbis su politiku V.Landsbergiu

Vilniaus apylinkės teismas nagrinėjo H.Karpavičiaus skundą, kuriame jis piktinosi „Lietuvos ryte“ publikuotais tyrimais, ir prašė nubausti R.Karpį, neva jis teikė informaciją. Tačiau H.Karpavičius nepateikė teismui jokių įrodymų.

H.Karpavičius skundą pateikė iš karto po to, kai „Lietuvos rytas“ pakalbinto politiką Vytautą Landsbergį, kuris yra viešas asmuo.

87 metų profesorius patvirtino, kad našlė Aistė Karpavičienė prašė jo liudyti teismo procese dėl užginčyto testamento.

„Bendravome per R.Karpavičiaus laidotuves. Buvo dar kartas, kai ji paprašė manęs paliudyti apie savo vizitą ligoninėje. Kai lankiausi ligoninėje, R.Karpavičius jau buvo užbaigęs ankstesnį laikotarpį su pirmąja žmona, turėjo kitą žmoną. Aš ligoninėje turėjau progą su ja susipažinti. Kai po jo mirties prasidėjo byla dėl palikimo, viena iš temų buvo apie jo veiksnumą“, – aiškino V.Landsbergis.

Politikos patriarchas tikino, kad beveik nepažįsta pirmosios R.Karpavičiaus žmonos. O Audronė Karpavičienė teigė, kad V.Landsbergis su žmona Gražina vasarą dvi savaites gyveno jų namuose Palangoje, ji jais rūpinosi, vaišino gardžiais patiekalais.

Šių metų birželio 4 dienos nutartimi Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė H.Karpavičiaus skundą konstatavęs, kad jis nepateikė jokių objektyvių duomenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.