Kineziterapija: studijos, kurios nenuvils

Ne sportiškumas ir stiprumas, bet mokantis įgytos žinios ir judesių tikslumas lemia kineziterapijos sėkmę. Tai specialybė, kurią įgijusieji vieniems pacientams padeda įveikti skausmą, kitiems – sustiprėti po traumų ar sunkių ligų, tretiems – tiesiog atgauti jėgas. 

 Kineziterapija: studijos, kurios nenuvils.
 Kineziterapija: studijos, kurios nenuvils.
Daugiau nuotraukų (4)

Audronė Urvelytė

Jun 25, 2020, 9:44 AM, atnaujinta Jun 29, 2020, 2:25 PM

Ateinantys mokslo metai bus antri, kai Alytaus kolegija Inžinerijos ir biomedicinos fakultete pakvies studijuoti kineziterapijos – gydymo judesiu.

Tai specialybė, kurios poreikis sparčiai didėja, o šios aukštosios mokyklos parengta studijų programa gavo aukščiausius įvertinimus.

Įsidarbinti – didelės galimybės

Pasak Alytaus kolegijos direktoriaus pavaduotojo strateginėms partnerystėms, atliekančio Inžinerijos ir biomedicinos fakulteto dekano funkcijas Sigito Naruševičiaus, kineziterapijos studijų programa buvo kuriama įvertinus jos poreikį bei galimybių įsidarbinti regione barometrą: buvo konsultuojamasi su Pietų Lietuvoje veikiančiomis sveikatos priežiūros bei reabilitacijos įstaigomis, taip pat su Užimtumo tarnyba.

Pastaruoju metu ir Druskininkuose, ir Birštone statomos naujos sanatorijos ir SPA centrai, Alytaus regione plėtojamos integralios slaugos paslaugos, kurias teikiant būtini kineziterapeutai. Šioms įstaigoms labai trūksta specialistų, kurie ne tik dirbtų, bet ir gyventų šiame regione.

Bet iki pat 2019-ųjų rudens nei Alytaus, nei Marijampolės apskrityse kineziterapeutai nebuvo rengiami.

„Pastaruoju metu šių specialistų poreikis sparčiai didėja. Viena, plečiasi SPA verslas, kuriame kineziterapijai skiriama daug dėmesio. Antra, keičiantis demografinei situacijai – gerėjant sveikatos apsaugai ir ilgėjant žmonių amžiui, didėja ir kineziterapijos paslaugų poreikis, nes kineziterapeutas – pirmasis specialistas, kuris padeda įveikti skausmą po traumų, ligų, operacijų ar atsirandantį senstant organizmui“, – paaiškino S.Naruševičius.

Svarbus rodiklis ir kineziterapeutų skaičius. Lietuvoje vienas specialistas tenka 4700 gyventojų, Estijoje – 3500, Italijoje – 1450, Švedijoje – 600. Taigi mūsų šalyje jų dar labai trūksta, o įsidarbinimo galimybės – didelės.

Alytaus kolegijos kineziterapijos studijų absolventai galės dirbti įvairių lygių asmens sveikatos priežiūros įstaigose, ambulatorijose, poliklinikose, slaugos ligoninėse, sanatorijose, sporto klubuose, šeimos sveikatos klinikose ir kitur.

„Vis daugiau žmonių darbo dieną leidžia prie kompiuterių, o toks darbo pobūdis daro neigiamą poveikį kaulų ir raumenų sistemai. Taigi kineziterapijos paslaugų poreikis ir toliau augs, absolventų įsidarbinimo galimybės ir toliau didės“, – neabejojo S.Naruševičius.

Konsultuoja garsus išeivis

Pasak S.Naruševičiaus, rengiant kineziterapijos studijų programą metodinę paramą teikė pasaulyje garsus kineziterapeutas, buvęs alytiškis Shmuelis Tatzas, gyvenantis ir dirbantis Niujorke.

„Tai mano tėvų bendraamžis, o ir mūsų kolegijos viena dėstytojų vaikystėje gyveno su juo kaimynystėje. Taigi svarbūs saitai Shmueliui iki šiol padėjo išsaugoti sąsajas su gimtine. Jis kasmet atvyksta į Lietuvą. Būtent jo paprašiau, kad kuriant studijų programą jis mus konsultuotų. Po pernykščio vizito jis įkūrė savo paramos fondą, kurio lėšomis bus remiami menininkai, kuriems reikia kineziterapeutų pagalbos, taip pat geriausi kineziterapijos specialybės studentai“, – sakė S.Naruševičius.

Taigi, atsižvelgus į studijų programos konsultantų rekomendacijas, studijų procese taikomos lazerių technologijos dėstant muzikos terapijos, fizioterapijos, hidroterapijos, fitoterapijos kursą. Ateityje, kai nebeliks koronaviruso pandemijos sukeltų suvaržymų, Sh.Tatzas atsiųs į kolegiją dėstyti ir savo specialistų.

Perėmė Vokietijos modelį

Dar viena būsimiems studentams svarbi žinia – formuojant kineziterapeuto profilį remtasi Vokietijos „Weserbergland“ klinikos patirtimi.

„JAV bei Europos kineziterapijos mokyklos skiriasi. Amerikiečiai daugiau dėmesio skiria emocinei paciento būsenai, europiečiai – skausmo kilmei, jam gydyti. Aš pats nagrinėjau įvairių šalių kineziterapijos mokyklas, kol apsistojome ties Vokietija“, – pasakojo S.Naruševičius.

Pagal „Weserbergland“ klinikoje įdiegtą pacientų saugos programą ypač daug dėmesio skiriama ligas sukeliančių mikroorganizmų pernešimo prevencijai. Per visas kineziterapijos procedūras naudojami moderniausi dezinfekcijos metodai ir priemonės. Išskirtinis dėmesys klinikoje tenka ir pacientų bei personalo dvasinei gerovei. Joje taikoma tokia specialistų rengimo sistema, pagal kurią bendradarbiaujama su aukštojo mokslo institucijomis, rengiančiomis kineziterapijos specialistus. Tokią pat norima sukurti ir Lietuvoje.

Pirmiausia – žinios, po to – praktika

● Teorinėms kineziterapijos žinioms įtvirtinti praktikoje įdiegta Simuliacinių mokymų integracijos valdymo sistema – tokią laboratoriją, skirtą pirmosios pagalbos įgūdžiams įgyti, Lietuvoje turi tik Alytaus kolegija. Studentai, susiskirstę grupėmis po tris, joje atlieka gaivinimo manipuliacijas su muliažais, o tai nuotoliniu būdu stebi Krizių tyrimo centras Kaune.

● Alytaus kolegija pirmoji Lietuvoje gavo Sveikatos apsaugos ministerijos pritarimą Kineziterapijos studijų programai vykdyti.

● Pasikeitus kineziterapijos paslaugų licencijavimo tvarkai bus leidžiama šių paslaugų teikimu užsiimti ir fiziniams asmenims. Taigi jau pirmos laidos absolventai turės galimybę verstis privačia kineziterapijos veikla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.