Lietuvos žydai prieštarauja melagingam V. Putino straipsniui apie istoriją

Lietuvos žydų atstovai sako griežtai prieštaraujantys Rusijos prezidento Vladimiro Putino paskelbtam melagingam straipsniui apie Antrojo pasaulinio karo istoriją, kuriuo menkinami Sovietų Sąjungos įvykdyti nusikaltimai.

Faina Kukliansky.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Faina Kukliansky.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>T.Bauro nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-06-30 07:54

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir parlamentaras Emanuelis Zingeris bendrame komentare pabrėžia, kad Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą vietos žydai tapo labiausiai sovietų okupantų persekiojama tautine grupe, daug žydų buvo ištremta į Sibirą.

„Dauguma Lietuvos žydų nenorėjo sovietų valdžios“, – rašoma komentare, kuris paskelbtas Lietuvos žydų bendruomenės interneto svetainėje.

F. Kukliansky ir E. Zingeris atkreipia dėmesį, kad V. Putinas savo komentare nutylėjo pirmosios sovietinės okupacijos metu vykdytas masines represijas prieš SSRS aneksuotų šalių tautas, ypatingai žydus, taip pat komunistų kovą prieš sionizmą.

Komentare primenama, kad tik įžengus sovietams buvo uždarytos Lietuvoje veikusios užsienio valstybių ambasados, įskaitant ir Japonijos ambasadą, gelbėjusią žydus pabėgėlius iš vokiečių okupuotos Lenkijos.

„Gerai apgalvotas pono V. Putino melas apie pirmąją nelaimę, sovietų okupaciją ir Lietuvos Nepriklausomybės prievartinį sunaikinimą, skelbiamas tik tam, kad būtų galima jį panaudoti dabartinės nedemokratinės Rusijos imperiniams tikslams. Mes, Lietuvos žydų palikuonys, prieštaraujame tokiam mūsų nepriklausomos Lietuvos pavergimo istorijos falsifikavimui“, – rašoma komentare.

„ V. Putinui nederėtų meluoti, kad Lietuvos okupacija atitiko to meto tarptautinę ir valstybių vidaus teisę. Tai buvo planuotas nepriklausomų valstybių užgrobimas, okupacija ir aneksija, tarptautinės teisės pažeidimas“, – teigia Lietuvos žydų atstovai.

„Pone Rusijos Federacijos Prezidente! Labiausiai nuo pirmosios sovietų okupacijos nukentėjusios Lietuvos piliečių grupės vardu prašome Jūsų „negloboti“ atgaline data Europos žydų (...). Stalino armijos įžengimas į Baltijos šalis, marionetinių sovietinių valdžiukių kūrimas tuo metu buvo laisvos visų regiono tautų istorijos pabaiga“, – rašoma komentare.

V. Putinas šį mėnesį paskelbė ilgą straipsnį apie istoriją, kuriuo ne tik ragina įvertinti Sovietų Sąjungos vaidmenį nugalint nacių Vokietiją, bet ir gina sovietų įvykdytą Lietuvos, Latvijos ir Estijos aneksiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?