Vilniaus opozicija: valdantieji trukdo registruoti interpeliaciją P. Poderskiui

Vilniaus miesto savivaldybės opozicijos atstovai sako susiduriantys su valdančiųjų trukdymais registruoti nepasitikėjimo administracijos direktoriumi Povilu Poderskiu iniciatyvą. Dėl to protestuodami opozicijos atstovai trečiadienį paliko posėdžių salę.

Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijsu Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijsu Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius, Povilas Poderskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Povilas Poderskis<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Poderskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 8, 2020, 12:51 PM, atnaujinta Jul 8, 2020, 2:50 PM

Kaip BNS sakė frakcijos „Laisvė ir teisingumas“ frakcijos pirmininkas Žilvinas Šilgalis, tarybos sekretoriatui įteiktas tekstas su opozicijos parašais, bet klausimas neįtrauktas į trečiadienio darbotvarkę motyvuojant, kad nepasitikėjimą administracijos vadovu gali reikšti mažiausiai trečdalis tarybos narių, t. y. 17.

Vilniaus savivaldybės tarybos sekretoriato teigimu, iš viso registruoti devyni parašai, nors, Ž. Šilgalio teigimu, tokią valią išreiškė iš viso 9 opozicijos atstovų, tačiau trys jų pasirašyti negalėjo fiziškai.

„Meras R. Šimašius dangsto savo bendrininką kaip kokią nuotaką prieš vestuves, matyt, bijo tos procedūros. Į tuos klausimus, kurie yra labai rimti, vadovas turėtų atsakyti tiek tarybos nariams, tiek vilniečiams. Taryba tokiomis aplinkybėmis turėtų spręsti, ar juo pasitiki, ar ne“, – sakė Ž. Šilgalis.

Jo teigimu, valdančiojoje koalicijoje yra „įvairių nuotaikų“ dėl P. Poderskio, tad slaptas balsavimas būtų parodęs tikrąją situaciją.

„Būsime priversti kreiptis į teismą ir tai tikrai padarysime“, – teigė opozicijos atstovas.

Vyriausybės atstovas Vilniaus apskrityje Julius Arlauskas frakcijai nurodė, kad Vietos savivaldos įstatymas numato, jog ne mažiau kaip trečdalis tarybos narių gali inicijuoti mero ar jo pavaduotojų atleidimą, tačiau nenustato konkrečių reikalavimų dėl nepasitikėjimo administracijos direktoriumi inicijavimo procedūros.

„Todėl, Vyriausybės atstovo nuomone, tokį sprendimą (inicijuoti nepasitikėjimą – BNS) galėtų priimti mažiau nei trečdalis tarybos narių“, – teigiama išvadoje.

Opozicija paliko salę

Protestuodami prieš, jų teigimu, opozicijos teisių varžymą „valstiečiai“ bei „Laisvės ir teisingumo“ atstovai paliko salę.

„Šiandien yra peržengta riba (...), mes, opozicija, šiandien posėdyje nedalyvausime“, – pareiškė Ž. Šilgalis.

Meras Remigijus Šimašius BNS tikino, kad į darbotvarkę interpeliacija neįtraukta dėl per mažo parašų skaičiaus, remiantis Tarybos reglamentu ir teismų išaiškinimu.

„Jei parašų skaičius, kurio reikalauja mūsų reglamentas, būtų surinktas, rezoliucija būtų registruota. Kadangi parašų nėra, rezoliucijos nėra. Čia iki kalbos apie turinį, nes turinys – irgi juokingas. Teisiškai tą klausimą išsinagrinėjome labai detaliai – iš tikrųjų Vietos savivaldos ir kituose nacionaliniuose įstatymuose to nėra, bet mūsų tarybos reglamente yra, teismų praktika irgi yra apie tai“, – aiškino jis.

Meras teigė pasitikintis administracijos direktoriumi ir tvirtino, kad nepasitikėjimo klausimo darbotvarkėje nebus.

„Meras ir tarybos nariai turi teisę ir pareigą svarstyti tai, kas priklauso pagal darbus, o ne užsiiminėti tokiomis kalbomis, po kurių prikapsės daugiau kompensacijų už praleistą posėdyje laiką tarybos nariams“, – opozicijos iniciatyvą įvertino R. Šimašius.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) gegužę ėmėsi tyrimo dėl Vilniaus miesto savivaldybės vykdyto plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo. FNTT pranešė tyrimą pradėjusi dėl turto pasisavinimo, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo, taip pat dėl Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsakingų asmenų galimo piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

Beveik 280 tūkst. eurų bendrovei „Andrikus“ sumokėti avansu, tačiau šiai nepristačius aparatų, savivaldybė sutartį nutraukė ir, tiekėjui negrąžinus avanso, žadėjo kreiptis į teismą.

Nepasitikėjimą P. Poderskiu inicijuojanti opozicija pažymi, kad administracijos direktorius „netinkamai ir neteisėtai“ vykdo savo funkcijas, o jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas FNTT tyrime dėl Vilniaus miesto savivaldybės vykdyto plaučių ventiliavimo aparatų pirkimo „diskredituoja savivaldybės administraciją“.

Taip pat P. Poderskiui turima priekaištų dėl tvarkymo kainos ir kokybės sostinėje, remonto savivaldybės pastato 19–20 aukštuose, buvusių Profsąjungų rūmų griovimo procedūrų ir kitų klausimų.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P. Poderskis anksčiau BNS teigė opozicijos iniciatyvos nesureikšminantis ir siejo ją su oponentų siekiu būti labiau matomiems prieš rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.