Arūnas Dumalakas. Nėra tokios problemos, kurios neišspręstų smėlio krūva

Perskaičius šią savaitę pasirodžiusią žinutę, kad intensyvėja buvusio fontano prie Seimo naujų šeimininkų paieškos, nusvyra rankos. Turbūt aiškinti nereikia, ką reiškia toks pavadinimas. Ogi tai, kad artimiausius metus prie parlamento rūmų stūksos nušiurusi piramidė ir piktžolių jūra aplink ją.

Arūnas Dumalakas.
Arūnas Dumalakas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-11 07:00

Seimas, valstybė, savivaldybė kaip karštą bulvę mėto nuo savęs šitą nelaimėlį fontaną, nes niekas nenori užsikrauti jo priežiūros rūpesčių. Aišku, tame yra ir politikos atspalvių, bet išeitis yra – visus tuos išsidirbinėjimus palaidotų keli sunkvežimiai smėlio.

Prisiminkime, kaip prieš porą savaičių Seimas įnirtingai ėmėsi jiems neįtikusio Lukiškių paplūdimio. Valdantieji akimirksniu sukurpė įstatymo pataisas, per dieną jas palaimino, įtvirtindami memorialinį Lukiškių aikštės statusą.

Seimas ne tik pritarė pataisoms dėl aikštės tvarkymo, bet ir įstatyme įtvirtino nuostatą, kad Lukiškių aikštėje turi stovėti Vytis. Parlamentarai tokiomis pataisomis tikėjosi Lukiškių paplūdimį.

Išpylus aplink Seimo fontaną kelis sunkvežimius smėlio, daug bėdos nepridarysi. Dar viena vieta paplūdimiui gal net labiau tiktų nei Lukiškių aikštėje. Juk šalia Neris, gal net kokią maudynių vietą galima būtų sugalvoti.

Bet tikslas būtų ne tas. Galima neabejoti, kad aptikę po langais paplūdimį su nuogybėmis, Seimo nariai nelaukdami rudens neeilinę sesiją sušauktų, dar vieno įstatymo pataisą iškeptų.

Pataisą tam, kad paplūdimio neliktų. Tačiau politikai turėtų pasiūlyti, kas bus vietoj jo. Jeigu ne fontanas, tai gal koks memorialas ar kitokia grauduva.

Ir štai fontano problema keliais sunkvežimiais smėlio išspręsta. Mere R.Šimašiau, turite kitokių pasiūlymų problemai spręsti? Turbūt, kad ne.

Kol smėlio prie Seimo neatvežė, tiesiog pikta skaityti, kaip valdžia esą vėl aktyviau pradeda ieškoti sprendimų dėl Seimo fontano.

Savivaldybė fontaną dar šiais metais perduotų Seimo kanceliarijai, bet ši sako: „Ne, ne, palaukite, mums reikia daugiau sužinoti apie fontano būklę.“ Pasirodo, neužteko dešimtmečio patyrinėti po langais esančio fontano būklės.

Veiklos imitavimo ėmėsi ir Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT), kurios atstovai šią savaitę aptarė fontano ir žemės sklypo, kuriame jis yra, nuosavybės keitimą ir perregistravimą.

Ir ką gi nusprendė? Juokas pro ašaras: NŽT ir savivaldybė sutarė, kad Seimo kanceliarijai perduos turimas fontano, kuris be kita ko įtrauktas į kultūros paveldo vertybių sąrašą, teritorijos dokumentacijos kopijas. Aukščiausio lygio darbo imitavimas.

Kai jau surinks medžiagą, tada Seimo kanceliarija galės priimti sprendimą, ar perimti fontaną. Bet nebūtinai.

Beje, fontanas yra valstybinėje žemėje, kuri kaip žemės sklypas nėra įregistruota Nekilnojamojo turto registre. Tad NŽT dar spręs žemės sklypo panaudos sutarties sudarymo klausimą. Bet tik po to, kai fontanas bus perduotas Seimo kanceliarijai. Nebus perduotas – tai ir nespręs.

Štai dėl ko dar reikia kelių sunkvežimių smėlio. Nesvarbu, kad savivaldybė už jį ir permokėtų, kaip dažniausiai daro. Juk reikalas svarbus – kad baigtųsi aukščiausio lygio išsidirbinėjimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti