Iš ketvirtojo aukšto iškritusį vaikelį gelbėjo 5 angelai: kol tėvas gėrė, prireikė tikrų herojų

Praėjusį šeštadienį Klaipėdoje per ketvirto aukšto langą ant žemės kritęs pusantrų metų vaikas ne tik liko gyvas, bet ir beveik nesusižalojo. Berniuką nuo žūties išgelbėjo rankas ištiesę praeiviai.

Keturiolikmetis klaipėdietis E.Sukačiovas yra vienas iš penkių praeivių, prieš savaitę išgelbėjusių iš šio namo ketvirto aukšto krintantį pusantrų metų berniuką.<br> lrytas.lt koliažas.
Keturiolikmetis klaipėdietis E.Sukačiovas yra vienas iš penkių praeivių, prieš savaitę išgelbėjusių iš šio namo ketvirto aukšto krintantį pusantrų metų berniuką.<br> lrytas.lt koliažas.
Keturiolikmetis klaipėdietis E.Sukačiovas yra vienas iš penkių praeivių, prieš savaitę išgelbėjusių iš šio namo ketvirto aukšto krintantį pusantrų metų berniuką.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
Keturiolikmetis klaipėdietis E.Sukačiovas yra vienas iš penkių praeivių, prieš savaitę išgelbėjusių iš šio namo ketvirto aukšto krintantį pusantrų metų berniuką.<br>„Lietuvos ryto“ nuotr.
„Lietuvos ryto“ nuotr.
„Lietuvos ryto“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 16, 2020, 8:27 AM, atnaujinta Aug 19, 2020, 11:52 AM

Už sūnaus antrąjį gimtadienį jo tėvai turi būti dėkingi atsitiktinai šalia atsidūrusiems penkiems žmonėms – dviem moterims ir trims paaugliams.

Pranešimą, kad Bandužių gatvėje per daugiabučio langą iškrito berniukas, Klaipėdos policija gavo praėjusio šeštadienio vakarą, apie pusę devintos.

Paaiškėjo, kad vaiką turėjo prižiūrėti jo tėvas. Bet jis buvo girtutėlis – 28 metų klaipėdiečiui nustatytas sunkus girtumas – trys promilės alkoholio. Tuo metu daugiau suaugusių žmonių bute nebuvo.

Per langą kritęs, tačiau ne į šaligatvį, o į praeivių rankas atsitrenkęs berniukas buvo nugabentas į Vaikų ligoninę.

„Gavome oficialų pranešimą iš ligoninės, kad sunkių traumų vaikas nepatyrė. Ligoninėje su juo dabar būna motina.

Norime kuo greičiau pasikalbėti su abiem tėvais, tačiau tai galėsime padaryti tik tuomet, kai motina su vaiku grįš namo. Tada įvertinsime situaciją, aiškinsimės, ar saugu palikti vaiką šeimoje, ar reikia kokios nors pagalbos.

Iki šiol apie šią šeimą jokios neigiamos informacijos nebuvo gauta“, – „Lietuvos rytui“ sakė Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Indrė Kryževičiūtė.

Klaipėdos policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko palikimo be priežiūros – už tai baudžiama viešaisiais darbais, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Įtariamasis nebuvo sulaikytas, jis dar neapklaustas.

„Lietuvos rytui“ vakar pavyko surasti vieną iš penkių berniuko gelbėtojų – 14-metį Edgarą Sukačiovą, Klaipėdos „Versmės“ progimnazijos aštuntoką.

– Kaip tą vakarą atsidūrei nelaimės vietoje?

– Mes kartu su dviem draugais – Luku Romeriu ir Arnoldu Janciu – buvome išėję pasivaikščioti.

Bandužių gatvėje staiga išvydau kraupų vaizdą – penkiaaukščio namo ketvirtame aukšte ant palangės stovėjo mažas vaikas.

Iš pradžių pamaniau, kad jį kas nors laiko viduje, bet atidžiau pasižiūrėjęs nieko neįžvelgiau.

Kad gali nutikti kažkas baisaus, buvo galima spręsti iš to, jog namo apačioje blaškėsi dvi moterys. Jos buvo susijaudinusios, skėsčiojo rankomis.

Supratome, kad kažkas negerai, ir iškart puolėme į kitą gatvės pusę prie to namo.

– Kiek laiko vyko gelbėjimo operacija?

– Sunku pasakyti – gal dešimt minučių, o gal mažiau. Tada apie tai negalvojau.

– Ką darėte su draugais?

– Suvokėme, kad vaikas gali tuoj pat nukristi, tad reikia kažkaip gelbėti.

Aš su Arnoldu atsistojome prie tų dviejų moterų ir visi ištiesėme į priekį rankas.

Dar dingtelėjo mintis, kad būtų gerai ištiesti kokį megztinį, bet tą dieną buvo labai karšta.

Lukas puolė prie laiptinės durų skambinti telefonspyne, bet niekas neatsiliepė.

Dar beldėmės ir į pirmo aukšto balkoną.

Pasirodė toks vyras, šaukėme jam, kad liptų į ketvirtą aukštą ir pasakytų, kad vaiką paimtų nuo palangės.

– Bet kaimynai nespėjo užkirsti kelio nelaimei?

– Nespėjo. Staiga tas berniukas tarsi pajudino koją ir ėmė kristi. Jis vieną kartą apsivertė ore ir nukrito ant mūsų rankų.

Nesugebėjome išlaikyti jo iki galo – vaikas išslydo per rankas ant žolės, gal nesmarkiai susitrenkė galvą – pastebėjau, kad kakta buvo šiek tiek nubrozdinta. Dėl to labai jaudinomės.

– Kaip viskas vyko toliau?

– Greitai atvažiavo policija. Pareigūnai nuėjo į butą ir išvedė girtą vyrą – tikriausiai to vaiko tėvą. Jis šaukė, veržėsi prie vaiko, bet jam neleido prieiti.

Man atrodo, kad tada, kai vaikas jau buvo iškritęs, jis pasirodė balkone ir žiūrėjo žemyn. Gal jam jau buvo paskambinęs koks kaimynas.

Kažką kalbėjo, kad motina dirba, išplaukusi keltu.

Vyrą išvežė į policiją, o greitoji pagalba vaiką – į ligoninę. Mes išėjome namo.

– Tokioje situacijoje atsidūrei pirmą kartą – ar labai jaudinaisi?

– Kai prieš vaikui iškrintant laikiau ištiestas rankas, jos drebėjo. Mano draugas labiausiai susijaudino tuomet, kai pamatė, kad berniukas jau ant žemės.

Po visko prisėdome, atsigėrėme vandens ir parėjome namo.

– Tavo motina sakė, kad jai apie šį neįprastą įvykį papasakojai tik po poros dienų. Kodėl tylėjai?

– Žinau, kad ji būtų labai susijaudinusi.

Tik kai pirmadienį visur imta pranešinėti, kad vaiką išgelbėjo praeivė, pasakiau manai, kad tai padarė dvi moterys ir mes trise.

– Ar pažįstate tas moteris?

– Ne, nepažįstu – viena buvo jaunesnė, kita – vyresnė.

Kai viskas baigėsi, jos, kaip ir mes, nuėjo. Viena prieš tai kažką kalbėjo su policija.

– Ar savo ir draugų elgesį laikai žygdarbiu?

– Tikrai ne. Manau, kad taip visi būtų pasielgę.

Man svarbiausia, kad viskas gerai baigėsi.

Mano vyresnė sesuo augina panašaus amžiaus berniuką, labai jį myliu.

Vaiko auklė atsidūrė teisiamųjų suole

Vilniaus apylinkės teisme atsidūrė byla, kurioje dėl per langą iškritusio vienų metų vaiko mirties yra kaltinama jį prižiūrėjusi auklė.

Moteriai yra pareikšti kaltinimai dėl neatsargaus gyvybės atėmimo. Vienų metų vaikas per šeštojo daugiabučio namo aukšto langą iškrito pernai rugpjūtį.

Baisi nelaimė įvyko, kai auklė plovė indus virtuvėje. Prieš tai ji mažametį užmigdė vežimėlyje ir kambaryje atidarė 10 cm aukštyje nuo grindų esantį langą. Vaikui pabudus, auklė su juo nuėjo į virtuvę. Moteriai plaunant indus, mažametis grįžo į kitą kambarį ir iškrito per atvertą langą.

Moteris savo kaltę pripažino ir gailėjosi. Dėl neatsargaus gyvybės atėmimo jai gresia areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Berniukas žuvo, o mergaitė – ligoninėje

Praėjusį savaitgalį Lietuvoje per balkonus ir langus iškrito trys vaikai. Šių nelaimių baigtis – skirtinga: Klaipėdoje vaiką pavyko stebuklingai išgelbėti, tačiau Kaune berniukas žuvo, o Radviliškyje mergaitė atsidūrė ligoninėje.

Baisiausia nelaimė sekmadienį įvyko Kaune, kur užsimušė per daugiabučio namo trylikto aukšto langą iškritęs penkerių metų berniukas.

Ugniagesiai ruošėsi gelbėti ir žuvusio vaiko tėvą – sukrėstas jis ketino šokti per langą.

Sekmadienį apie 18 val. Kaune esančiuose namuose vaikas buvo kartu su savo šeimos nariais – tėvu, 17-mete seserimi ir broliu dvyniu.

Apie nelaimę tėvui ir seseriai pranešė žuvusiojo brolis, kurio akyse užsimušė dvynys. Pripuolę prie lango šeimos nariai išvydo siaubingą vaizdą – apačioje ant žolės gulintį vaiką.

Surinkęs pagalbos numerį tėvas iš skausmo ir nevilties pareiškė, kad nusižudys. Todėl specialiosios tarnybos skubėjo gelbėti ir vaiko, ir tėvo.

Atvykę greitosios pagalbos medikai konstatavo berniuko, kuriam šiandien būtų sukakę šešeri metai, mirtį, o policijos pareigūnai perkalbėjo tėvą nuo beprotiško žingsnio. Dėl nervinio šoko jis buvo atvežtas į ligoninę.

Tai jau antra panaši tragedija Kaune per pastaruosius du mėnesius – birželio 11 dieną žuvo 4 metų berniukas, iškritęs per 6 aukšto langą savo namuose Savanorių prospekte.

Šeštadienio rytą Radviliškyje iš balkono iškrito dvejų metų mergaitė.

Apie nelaimę bendruoju pagalbos telefonu apie 10 val. pranešė iškritusį vaiką pamatęs praeivis. Atskubėjęs greitosios pagalbos ekipažas nukentėjusiąją nuvežė į ligoninę.

Mergaitę apžiūrėję medikai jai nustatė viso kūno sukrėtimą. Po apžiūros mažametė buvo paguldyta gydyti į ligoninės palatą.

Paaiškėjo, kad mergaitė iškrito iš antrame namo aukšte esančio balkono. Manoma, kad vaikas per balkoną persisvėrė užsilipęs ant jame sukrautų daiktų.

Tuo metu namuose buvo ir mažylės tėvai. Jie nepastebėjo, kaip iš akiračio dingusi duktė patraukė į balkoną.

Policininkai mergaitės tėvus patikrino alkoholio matuokliu – jie abu buvo blaivūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.