Rugsėjo mokytojai laukia su nerimu: bijo ir chaoso, ir kaltinimų

Likus dienai iki naujųjų mokslų metų, nerimas lydi ne tik mokinius ir mokytojus, bet ir sveikatos specialistus.

Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br> lrytas.lt montažas.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br> lrytas.lt montažas.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>T.Bauro nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>T.Bauro nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>T.Bauro nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>T.Bauro nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>T.Bauro nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>T.Bauro nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ruošdamiesi naujiems mokslo metams mokytojai jaučia didelį nerimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Greta Bruzgytė

Aug 31, 2020, 5:02 PM, atnaujinta Aug 31, 2020, 5:09 PM

Naujieji mokslo metai atneša daug permainų: siekiant užtikrinti mokinių ir mokyklos darbuotojų saugumą pateikiami Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijų parengti reikalavimai, kurių turės laikytis ugdymo įstaigos. Vis dėlto reikalavimai spėjo sulaukti nemažai kritikos ir abejonių: pasak mokytojų, jie – sunkiai įgyvendinami.

Sugrįžimas į mokyklas kelia nerimą

Vilkaviškio „Aušros“ gimnazijoje lietuvių kalbos mokytoja dirbanti Vaida Kainauskienė pripažįsta, kad nerimą kelia ne tik koronaviruso grėsmė, tačiau ir neaiškumai dėl paties mokymosi proceso.

„Sugrįžimas į gimnaziją, tiesą sakant, net labai neramina. Panašiai jaučiasi ir didžioji dalis mano kolegų, nes daug neaiškumų, susijusių su ugdomąja veikla ir saugumu“, – portalui lrytas.lt komentavo mokytoja.

V.Kainauskienės teigimu, mokyklos administracija apgalvojo įvairius būdus, stengiantis užtikrinti saugumą švietimo įstaigose, tačiau tai padaryti nebus lengva.

„Niekas nežino, kokių kontaktų turėjo mokiniai atostogaudami, gali būti, kad vyresnieji gimnazistai dirbo užsienyje, gal jų tėvai, globėjai ar artimieji buvo išvykę ar turėjo kontaktą. Visokių „gal“ yra daugybė. O mokykla yra gyvas organizmas, ten viską numatyti, sustyguoti – nelengva“, – susirūpinimą išreiškė mokytoja.

Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijoje lietuvių kalbos mokytoja dirbanti Aurelija Markevičienė taip pat nerimauja, tačiau pripažįsta, kad gyvo kontakto pasiilgę visi: tiek mokiniai, tiek mokytojai.

„Išgyvename jaudulį, kuris sumišęs su džiaugsmu ir nerimu, nežinomybe“, – portalui atskleidė mokytoja. A.Markevičienė atvirauja, kad mokymosi platformos negali pakeisti gyvo bendravimo ir buvimo kartu. Tačiau pripažįsta, kad mokytojai jaučiasi nesaugiai ne tik dėl to, kad patys rizikuos savo sveikata, bet ir dėl to, kad yra atsakingi už tai, kaip išmokys“.

Mokytojai ruošiasi būsimam chaosui

Nors ugdymo įstaigoms pateikti reikalavimai ir rekomendacijos turėtų padėti stabdant viruso plitimą, mokytojai šiuos sprendimus vertina kritiškai. V.Kainauskienė, mokykloje dirbanti jau ne pirmus metus, pripažįsta, kad užtikrinti visų saugumo priemonių įgyvendinimą – sunku

„Rekomendacijos, atvirai sakant, sunkiai įgyvendinamos. Netgi peršasi nuomonė, kad jas rengę žmonės nelabai įsivaizduoja mokyklos veiklą. Mes, mokytojai praktikai, į priemones žiūrime gana ironiškai“ , – dvejonių dėl rekomendacijų įgyvendinimo neslėpė mokytoja.

Mokytoja pateikia ir pavyzdžių, kai reikalavimus įgyvendinti – beveik neįmanoma: „Tarkim, kaip užtikrinti saugų atstumą kabinete, kai susirenka 30 mokinių? Arba pradėti pamokas skirtingu laiku? Juk nemaža dalis mokinių gyvena ne mieste, kaip tada bus su vežiojamais mokiniais? Viena žinau, kad bus nemažai sumaišties ir chaoso“, – portalui lrytas.lt pasakojo V.Kainauskienė.

Ministerijų siūlymas pamokas pradėti skirtingu laiku sunkiai suprantamas pasirodė ir Varėnoje dirbančiai mokytojai Neringai (pavardė redakcijai žinoma, – red.) „9–12 klasių mokiniai turi po 6–7, kartais 8 pamokas. Kada jiems baigtųsi pamokos, jeigu prasidėtų, tarkime, 10 valandą? Suprantama, kad vėlai. O kur dar važinėjantys iš rajono mokiniai? Ar bus kuo grįžti? Juk ne visus juos atveža mokyklinis autobusas“, – komentavo pedagogė.

Reikalavimai – neapgalvoti?

Varėnoje mokytojaujanti pedagogė pasakoja, kad skirtingu laiku pradedamos pamokos nėra vienintelis reikalavimas, kuris nebuvo tinkamai apgalvotas. Pasak jos, gimnazijose, kur ugdymas organizuojamas srautais, pritaikyti klasių ar grupių likimą toje pačioje patalpoje beveik neįmanoma.

„Akivaizdu, kad nėra įsigilinta į ugdymo sistemą įvairaus tipo mokyklose. (...) Mūsų mokykloje 11–12 klasių vienodų grupių nėra, nes jos sudėtis kinta priklausomai nuo dalyko. Reiškia migracija neišvengiama“, – įžvalgomis dalijosi moteris.

Neigiamai ji vertina ir siūlymus pamokas vesti kieme, kadangi oro sąlygos tą daryti leis labai trumpai, tinkamai ugdymo turinį pateikti kieme dar sudėtingiau, o ir priemonėmis lauko klasei aprūpintų neaišku kas.

Mokytojai abejonių kelia ir prievolė dėvėti kaukes, kai neišlaikomas 2 metrų atstumas. Pasak jos, prie mokinių prieiti tenka dažnai, dėstant daugumą dalykų individualus konsultavimas beveik neišvengiamas.

Lietuvių kalbos mokytoja dirbanti A.Markevičienė taip pat mano, kad reikalavimus įgyvendinti bus keblu: teks perplanuoti ugdymo procesą, tvarkaraščius, patalpų naudojimą, maitinimą. Vis dėlto daugiau nerimo mokytojai kelia ugdymo kokybė tokiomis sąlygomis: „Sveikata ir bendruomenės saugumas yra labai svarbus, tačiau tiek mokytojams, tiek mokiniams ir jų tėvams labai rūpi ugdymo kokybę“.

Pasak jos, mokykla susiduria su dvigubu iššūkiu: ne tik užtikrinti saugumą, tačiau ir mokymosi kokybę.

Teorija prasilenkia nuo realybės

Nors sugrįžimas į mokyklas po tokios ilgos pertraukos turėtų būti džiaugsmingas, taip jaučiasi ne visi. Didelę įtampa jaučiama tiek siekiant užtikrinti saugumo reikalavimus tiek stengiantis užtikrinti mokymosi kokybę.

Pasak V.Kainauskienės, Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija rugsėjui ruošiasi jau kur? laiką: organizuojami susitikimai su tėvų atstovais, mokinių parlamentu, aptarnaujančiu personalu, mokytojais, yra numatyti vadovėlių išdavimo mokiniams grafikai.

Vis dėlto lietuvių kalbos mokytoja naujų mokslų metų laukia su baime ir apmaudu: „Man tai apmaudu ir pikta, kad nėra jokio aiškumo, kad kartosis tas pats scenarijus, kaip su nuotoliniu mokymu: ministerijos prirašė gražių teorinių rekomendacijų, o jūs jas praktiškai bandykit įgyvendinti. Bijau vieno: jei kas nors nepavyktų, tada mokytojai vėl bus plakami ir linčiuojami ne tik tėvų, bet ir įvairių instancijų“.

Kaip turi pasiruošti mokyklos

Švietimo ministras mokyklas paragino laikytis reikalavimų ir, svarbiausia, stengtis nemaišyti mokinių srautą. Pagrindinis principas organizuojant ugdymą – valdyti mokinių srautus, kad būtų mažinamas skirtingose klasėse besimokančių mokinių kontaktas.

Ministerija yra parengusi nurodymus ir rekomendacijas, kaip užtikrinti saugumą, siekiant išvengti koronaviruso plitimo ugdymo įstaigose. Viena priemonių – kaukių dėvėjimas, kuris bus privalomas mokytojams, kai nepavyksta išlaikyti didesnio nei 2 metrų atstumo nuo mokinių.

Patiems mokiniams pamokų metu kaukių dėvėti nereikės, tačiau jos rekomenduojamos pertraukų metu, esant susibūrimuose ir vaikštant koridoriais, kai kontaktuojama su kitų klasių mokiniais.

Su visais reikalavimais bei rekomendacijomis susipažinti galite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.