S. Skvernelis – apie Baltarusijos grasinimus Lietuvai: „Tikiuosi, kad kaimynams užteks sveiko proto“

Trečiadienį Vyriausybės posėdžio metu buvo pristatytas pagalbos Baltarusijos žmonėms įgyvendinimo planas. Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis patikino, kad tikslią pagalbos finansinę išraišką numatyti kol kas sunku.

S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 2, 2020, 3:09 PM, atnaujinta Sep 2, 2020, 3:14 PM

Tačiau ši pagalba apims labai skirtingas sritis – finansinę paramą Europos humanitariniam universitetui, stipendijas studijoms Lietuvoje, sveikatos ir reabilitacijos paslaugų nukentėjusiems nuo represijų suteikimą.

Planas taip pat apima palankesnės finansinės ir komercinės aplinkos Baltarusijoms verslams kūrimą Lietuvoje. Kartu planuojama kviesti informacinių technologijų įmones ir šio sektoriaus specialistus, supaprastinti vizų išdavimą Baltarusijos piliečiams.

„Planas patvirtintas, jis dar bus pašlifuotas. Bendrą sumą sunku pasakyti“, – teigė S.Skvernelis.

Lietuvos pozicija aiški

„Laikomės ir geros kaimynystės santykių, nesikišimo į kitos valstybės vidaus reikalus. Tačiau principiniais klausimais, kas susiję su pagrindinėmis žmogaus teisėmis ir laisvėmis, savo poziciją išsakome, nesikišdami į vidaus reikalus ir elgiamės korektiškai, atitikdami visus tarptautinės teisės reikalavimus“, – Lietuvos poziciją Baltarusijos atžvilgiu komentavo jis.

Ministras pirmininkas sureagavo ir į pasklidusią informaciją apie atsakomąsias Baltarusijos sankcijas Baltijos šalims.

„Dėl sankcijų politiniams pareigūnas, tai tos šalies reikalas. Jei jie mato būdą taikyti sankcijas, tai jų apsisprendimas yra. Šiandien aš nematau jokio pagrindo tą daryti“, – nurodė S.Skvernelis.

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus trečiadienį pareiškė, kad kaimyninė šalis parengė atsakomąsias sankcijas Lietuvai, Latvijai ir Estijai ir patvirtino „juodąjį“ sąrašą, kuriame esantiems asmenims bus uždrausta atvykti.

Jis pažymėjo, kad kalbama apie asmenis, „kurie tikrai uoliai bandė kištis į Baltarusijos valstybės vidaus reikalus, paskelbė atitinkamų nepriimtinų politinių pareiškimų ir pateikė konkrečių pasiūlymų dėl finansinės paramos valdžios oponentams“.

„Tai mums visiškai nepriimtina, mes tai interpretuojame kaip kišimąsi į mūsų valstybės vidaus reikalus“, – sakė baltarusių diplomatijos vadovas. Konkrečių pavardžių jis neįvardijo.

V.Makejus sakė, kad jei kitos šalys įves sankcijas Baltarusijai, Minskas atsakydamas „taip pat imsis atitinkamų adekvačių sprendimų“. Baltarusių užsienio reikalų ministras taip pat užsiminė, kad sankcijų sulaukusiems asmenims iš Baltijos šalių bus uždrausta įvažiuoti ir į Rusiją.

Į grasinimus dėl uosto žiūri rimtai

Premjero teigimu, grasinimai dėl krovinių pervežimo per Klaipėdos uostą atšaukimo, apie kuriuos prakalbo Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka, vertinami rimtai. Ruošiamasi ir galimų rizikų sušvelninimui.

„Dėl grasinimų, susijusių su krovinių pervežimu, tai mes žiūrime pakankamai rimtai. Ekonomiškai tai visiškai nepagrįstas sprendimas. Tai būtų politinis sprendimas, kenkiantis pirmiausia pačiai Baltarusijos respublikai. Nemanau, kad tą reikėtų daryti. Mes stebime situaciją, turime ieškoti būdų, kaip mes galėtume diversifikuoti rizikas. Tikiuosi, kad kaimynams užteks sveiko proto nedaryti dar ir ekonominės žalos valstybei“, – pastebėjo S.Svernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.