Raginimus trauktis L. Savickui išgirdęs A. Veryga tikino nematąs tam jokio reikalo

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia nemanąs, kad Vyriausybės pirmasis vicekancleris Lukas Savickas, kuris pastarąjį penktadienį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliekame tyrime dėl greitųjų koronaviruso testų buvo apklaustas kaip specialusis liudytojas, turėtų trauktis iš pareigų.

Lukas Savickas.<br>LRVK Dariaus Janučio nuotr.
Lukas Savickas.<br>LRVK Dariaus Janučio nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukas Savickas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 8, 2020, 3:15 PM, atnaujinta Sep 9, 2020, 12:36 AM

„Tyrimo neturiu kaip nei vertinti, nei komentuoti, nelabai tai ir galiu daryti. O dėl paties Luko Savicko, tai aš tikrai nematau jokio reikalo jam trauktis“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje antradienį teigė A. Veryga.

„Bet sprendimus dėl jo ne aš priiminėju – tai yra premjero sprendimai ar apsisprendimai, kaip jis turėtų elgtis. Bet aš tikrai nematau tokio reikalo“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu L. Savickas situacijos nekomentuoja ir tikina, kad kaltinimų iš pareigūnų savo atžvilgiu nėra išgirdęs.

ELTA primena, kad FNTT atlieka tyrimą dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo. FNTT duomenimis, pirkimo sutartis sudaryta galimai klastojant dokumentus.

Įtarimai pareikšti jau iš pareigų pasitraukusiai sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei ir dar penkiems asmenims, tarp jų testus tiekusios įmonės „Profarma“ atstovai.

FNTT pareikšti įtarimai sveikatos apsaugos viceministrei L. Jaruševičienei sukėlė įtampą tarp prezidento Gitano Nausėdos ir valstiečių lyderių.

TS-LKD ragina L. Savicką trauktis

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Agnė Bilotaitė sako, kad Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Lukas Savickas privalo atsistatydinti iš pareigų, paaiškėjus, kad jam suteiktas specialiojo liudytojo statusas ikiteisminiame tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo organizuojant greitųjų testų už daugiau kaip 6 mln. pirkimą.

Kaip pranešė LRT Tyrimų skyrius, nurodymą sudaryti testų pirkimo sutartį su vieninteliu tiekėju UAB „Profarma“ davė tuometis premjero patarėjas L. Savickas.

„Panašu, kad šiuo atveju buvo suregzta korupcinė schema, kaip pasipelnyti pasinaudojant ekstremaliąja situacija. Kaip žinia, daugiau kaip 4 mln. eurų nuo visos sumos pateko į nežinia kieno rankas. O dabar girdime, kad šioje istorijoje galėjo dalyvauti ir vienas artimiausių premjero komandos narių, kuris kandidatuoja į Seimą aukštoje partijos sąrašo vietoje. Tad natūraliai kyla klausimas, ar dalyvavimas rinkimuose nėra siekis įgyti imunitetą ir teisinę neliečiamybę bei taip išvengti atsakomybės?“ – klausia A. Bilotaitė.

L. Savickas yra politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, tad paaiškėjus faktui, kad jis galėjo dalyvauti nusikalstamoje veikoje, pasak A. Bilotaitės, turėtų atsistatydinti.

„Visuomenę sukrėtė faktas, kad didžioji greitiesiems testams pirkti skirtų lėšų suma buvo iššvaistyta, tačiau antras smūgis pasitikėjimui šia Vyriausybe suduotas paaiškėjus, kad dabartinis vicekancleris tapo specialiuoju liudytoju. Jis turėtų prisiimti politinę atsakomybę nelaukdamas ikiteisminio tyrimo pabaigos“, – teigia A. Bilotaitė.

Seimo narės A. Bilotaitės iniciatyva Seimo Antikorupcijos komisija pradėjo parlamentinę kontrolę dėl viešųjų pirkimų, susijusių su Covid-19, tarp jų ir greitųjų testų pirkimo, skaidrumo. Rugsėjo 16 dieną numatytas komisijos posėdis, kuriame dalyvaus Generalinės prokuratūros ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.