R. Karbauskis: premjerą parinks žmonės balsuodami, prezidentas turės gerbti jų valią

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis sako, kad būsimą premjerą parinks žmonės balsuodami, ir prezidentas turės gerbti jų valią.

Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis ir Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 11, 2020, 1:52 PM, atnaujinta Sep 17, 2020, 10:11 PM

Šalies vadovo Gitano Nausėdos pasisakymą interviu BNS, kad premjeru jis siūlys nebūtinai daugiausia mandatų gavusios partijos atstovą, o kandidatams į ministrus taikys griežtą filtrą, R. Karbauskis vadina viešųjų ryšių akcija.

„Aš tiesiog suprantu, kad tai tiesiog Prezidentūros piaro klausimas, koks ryžtingas prezidentas, būsiu labai kietas parinkdamas ministrus. Problema ta, kad prezidentas ir norėdamas neparinks konservatorių ministro, jei konservatoriai nebus koalicijoj, ir tą žmonės turi suprast“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

„Jei žmonės balsuos už konservatorius, taip, ministrai bus konservatoriai, jei žmonės balsuos už „valstiečius“, partija deleguos ministrus, ir nepriklauso nuo to, prezidentas norės ar nenorės. Čia žmonių, kurie balsuos, valia, ir tą valią prezidentas turės gerbti, leisdamas sudaryti koalicijas. Jei nesurinks daugumos koalicija, ji ir nesudarys koalicijos“, – pažymėjo R. Karbauskis.

Prezidentas G. Nausėda interviu teigė, kad derybose dėl naujos Vyriausybės sudėties pateiks konkrečią savo politinę darbotvarkę, kuri jau baigiama derinti, o premjeru siūlys nebūtinai daugiausia mandatų gavusios partijos atstovą. „Aš esu aktyvus vidaus politikoje prezidentas ir tuo skiriuosi nuo savo pirmtakų“, – kalbėjo G. Nausėda.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas, opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis komentuodamas prezidento pasisakymą teigia, kad tuo atveju, „jei rinkėjai patikėtų Tėvynės sąjungai formuoti Vyriausybę, gerbtume Konstituciją ir atsižvelgtume į prezidento poziciją Lietuvos Konstitucijoje nustatyta tvarka“.

Prezidentas G. Nausėda taip pat paragino partijas paskelbti savo kandidatus į ministrus, o po Seimo rinkimų Vyriausybės narius žada tvirtinti tik įsitikinęs, kad jų nuostatos dera su jo gerovės valstybės programa.

R. Karbauskis laikosi pozicijos, kad prezidento raginimas partijoms paskelbti savo siūlomus kandidatus į ministrus taikomas ne „valstiečiams“, nes jie jau turi šiuo metu veikiančią Vyriausybę, ir dirbantys ministrai būtų pretendentai toliau eiti pareigas.

„Mums tikriausiai tas prezidento pasakymas nelabai ir galioja, nes mes turime ministerijose ministrus veikiančius, aš negirdėjau mūsų ministrams kažkokių pastabų. (...) Mes turime vieną geriausių Europoje Vyriausybių, tai yra faktas, ekonomika yra pati geriausia Europos Sąjungoje, ir tą visi pripažįsta, net ir pats prezidentas“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas taip pat pabrėžė, kad Vyriausybes sudaro koalicija, ir šiuo metu neįmanoma prognozuoti, kokia ji bus.

„Kokia bus koalicija, mes pasakyti negalime, bet mes turime dabar dirbančių ministrų eilę, jei reiktų, mes Seime tikrai turime komandą, kuri turi didelę patirtį, kurie tikrai galėtų užimti įvairias pareigas. Aš manau, kad prezidentas turi minty ne tiek mus, kiek partijas, kurios nėra valdžioj, kurios neturi ministrų Vyriausybėj“, – teigė R. Karbauskis.

„Bus koalicijos, o kokios bus, nutars rinkėjai, aš suprantu, kad galbūt prezidentas nenorėtų, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga toj koalicijoj būtų, čia jau jo valia, kiekvienas žmogus turi savo matymą, bet jei mes būsime valdančiojoj koalicijoj ir ją formuosime, mes siūlysime tuos ministrus, kurie manome, kad sėkmingai dirbtų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Kandidatus įvardijo liberalai

Pagrindinės politinės partijos yra įvardijusios savo kandidatus į premjerus, o pilną savo numatomo Ministrų kabineto sąrašą yra paskelbęs Liberalų sąjūdis.

Valstiečiai kandidatu į premjerus yra įvardinę dabartinį Ministrų kabineto vadovą Saulių Skvernelį, konservatoriai į premjerus siūlo buvusią finansų ministrę, parlamentarę Ingridą Šimonytę, Lietuvos socialdemokratų partija – jos pirmininką Gintautą Palucką, Darbo partija – partijos lyderį europarlamentarą Viktorą Uspaskichą, Liberalų sąjūdis – partijos vadovę Viktoriją Čmilytę-Nielsen. Pastarosios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad tai pirmos penkios pagal populiarumą partijos.

Iš šių partijų beveik visą numatytą Ministrų kabinetą yra paskelbęs Liberalų sąjūdis. Prioritetinėmis ministerijomis partija įvardija Aplinkos – jos vadovu būtų siūlomas parlamentaras Simonas Gentvilas, Ekonomikos ir inovacijų – siūlomas vadovas būtų pirmininkės pavaduotojas Simonas Kairys, Švietimo, mokslo ir sporto – bet kandidatės jos prašymu neatskleidžia.

Užsienio reikalų ministru partija matytų europarlamentarą Petrą Auštrevičių, krašto apsaugos – politologą Raimundą Lopatą arba saugumo ekspertą Egidijų Papečkį, vidaus reikalų ministru – Joniškio merą, buvusį Finansinių nusikaltimų tarnybos vadovą Vitalijų Gailių, žemės ūkio ministru – Seimo pirmininką Viktorą Pranckiatį. Dalies numatytų kandidatų į ministrus partija sako neskelbianti iki rinkimų jų prašymu.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas G. Landsbergis sako, kad jų kandidatė į premjerus I. Šimonytė suburtų „gavus rinkėjų pasitikėjimą galėtų suburti stiprų ir kompetentingą ministrų kabinetą“.

„Parengėme stiprią, solidžią, profesionalią rinkimų programą, kuri sprendžia pagrindines šalies ekonomikos, švietimo, sveikatos apsaugos problemas. Ją rengė daug kompetentingų politikų kartu su įvairių sričių geriausiais Lietuvos ekspertais, kurie irgi galėtų imtis didesnių atsakomybių. Turime stipriausią kandidatę Lietuvoje į premjerus I. Šimonytę, kuri neabejojame, kad gavus rinkėjų pasitikėjimą galėtų suburti stiprų ir kompetentingą ministrų kabinetą“, – sako G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.