Kas slypi už susikirtusių G. Nausėdos ir S. Skvernelio komandų

Milijonus kainuosianti vakcina nuo COVID-19 dar nesukurta, bet jos pirkimas kelia aistras – kratydamiesi atsakomybės aukšti pareigūnai rodo pirštais vieni į kitus.

Prezidento G.Nausėdos ir premjero S.Skvernelio komandos susikirto dėl būsimos vakcinos pirkimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidento G.Nausėdos ir premjero S.Skvernelio komandos susikirto dėl būsimos vakcinos pirkimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Darius Kuliešius.
Darius Kuliešius.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidento G.Nausėdos ir premjero S.Skvernelio komandos susikirto dėl būsimos vakcinos pirkimo.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento G.Nausėdos ir premjero S.Skvernelio komandos susikirto dėl būsimos vakcinos pirkimo.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidento G.Nausėdos ir premjero S.Skvernelio komandos susikirto dėl būsimos vakcinos pirkimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Prezidento G.Nausėdos ir premjero S.Skvernelio komandos susikirto dėl būsimos vakcinos pirkimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 17, 2020, 7:54 AM, atnaujinta Sep 18, 2020, 8:46 AM

Prezidentūra nesutiko šaukti Gitano Nausėdos vadovaujamos Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio dėl vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo.

Prezidentūros duris valdantiesiems užvėręs šalies vadovo patarėjas ir VGT sekretorius Darius Kuliešius trečiadienį pareiškė, kad būtinybės šaukti neeilinį posėdį nėra – už vakcinos įsigijimą tiesiogiai ir asmeniškai esą atsakingas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

D.Kuliešiaus teigimu, Vyriausybės siekis vakcinos įsigijimo klausimą svarstyti VGT yra bandymas išvengti atsakomybės.

Tuo metu valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis atkirto, kad ne A.Veryga, o būtent Prezidentūra vengia atsakomybės.

Sąsajos su tyrimu

Šaltinių teigimu, sumanymas Prezidentūrą įtraukti į vakcinos pirkimą atsirado kilus įtarimų, kad būtent prezidento patarėjai galėjo nutekinti informaciją apie atliekamą greitųjų testų pirkimo tyrimą.

Šiame tyrime, dėl kurio premjerui Sauliui Skverneliui antradienį teko aiškintis Seime, figūruoja jo patarėjas Jonas Kairys, buvusi sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė, Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas.

Bet valdantieji įsitikinę, kad ši byla politizuojama ir netrukus po Seimo rinkimų turėtų subliūkšti.

Vis dėlto prieš apsispręsdama dėl kuriamos vakcinos nuo COVID-19 įsigijimo Vyriausybė nusprendė nerizikuoti, kitaip sakant, pasiskiepyti, ir praėjusią savaitę kreipėsi į Prezidentūrą, kad būtų sušauktas VGT posėdis.

Lietuva rugpjūčio pabaigoje sudarė sutartį dėl vakcinų įsigijimo, pagal kurią mūsų šaliai tektų 1,8 mln. vakcinos dozių, bet iškilo abejonių dėl prisiimamos rizikos, taip pat ir dėl vakcinos kūrėjų reputacijos.

Ministras apgailestavo

Tačiau antradienį A.Veryga pranešė, kad prezidento patarėjas ne tik nesutiko sušaukti VGT posėdžio, bet ir atsisakė susipažinti su jam nusiųsta konfidencialia medžiaga.

D.Kuliešiui dokumentai buvo perduoti specialioje laikmenoje, kurią galima atrakinti tik užpildžius specialią konfidencialumo deklaraciją.

„Prezidento patarėjas nusprendė, kad pateikti dokumentai nėra pakankamas pagrindas, nors su jais nesusipažino, nes nesutiko pasirašyti standartinės Europos Komisijos nustatytos konfidencialumo deklaracijos ir negavo rakto tiems dokumentams atidaryti“, – apgailestavo A.Veryga.

Anot ministro, jau šią savaitę Lietuva turi nutarti dėl papildomų lėšų vakcinų paramos fondui skyrimo, taip pat kuo greičiau apsispręsti dėl vakcinų įsigijimo strategijos.

A.Verygos teigimu, VGT formatas yra tinkamas tokiems klausimams aptarti. Jis priminė, kad taryboje ne kartą buvo svarstomi Krašto apsaugos ministerijos įsigijimai, energetikos ir susisiekimo sektoriaus reikalai.

Svarbiausia – skaidrumas

Tuo metu D.Kuliešius ministrui atkirto, jog vakcinos nuo COVID-19 pirkimo procesas jau pradėtas, o ministro siekis atsikratyti savo tiesioginės atsakomybės gali būti siejamas su pradėtais ikiteisminiais tyrimais dėl ankstesnių ministerijos vykdytų pirkimų.

Patarėjo teigimu, prezidentui nekyla abejonių, jog vakcina turi būti perkama, o pasirinktas būdas tai daryti kartu su kitomis ES šalimis, pasirašant atitinkamą sutartį su Europos Komisija dar birželį, yra tinkamas: „Tačiau pirkimas turi vykti skaidriai ir efektyviai. Prezidento nuomone, ministras savo dėmesį, laiką ir ryžtą turėtų skirti savo tiesioginių pareigų vykdymui, o ne bandymams išvengti atsakomybės.“

Kreipsis dar kartą

Vis dėlto S.Skvernelis mano, kad vakcinos pirkimas turėtų būti svarstomas VGT.

Premjeras trečiadienį žadėjo dėl to į prezidentą kreiptis dar kartą: „Atsakymo negavau ir nenorėčiau, kad būtų paliktas klausimas be atsakymo. Buvo formalus kreipimasis, todėl turėtų būti formalus ir atsakymas.“

Anot S.Skvernelio, vakcinos įsigijimo klausimas yra strateginis, susijęs su valstybės ateitimi, nes nekalbama apie konkrečius pirkimus.

Vyriausybės vadovas priekaištavo prašymą sušaukti VGT posėdį atmetusiam D.Kuliešiui: „Gaila, kad taip pasielgta. Prezidento patarėjas net nesugebėjo pateiktos medžiagos perskaityti. Vadinasi, tos informacijos negavo ir šalies prezidentas.“

Valdininkai įsibaiminę

D.Kuliešių trečiadienį pliekė ir valstiečių vedlys R.Karbauskis.

Politikas neslėpė, kad siekis vakcinos įsigijimo klausimą svarstyti VGT yra susijęs su noru pasidalyti atsakomybę su kitomis institucijomis po to, kai buvo pradėtas tyrimas dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo.

Anot R.Karbauskio, valdininkai, kuriems teko priimti vėliau teisėsaugos dėmesio sulaukusius sprendimus, dabar bijos spręsti dėl vakcinos pirkimo.

Valstiečių lyderis prezidento patarėjus taip pat kaltino dalyvaujant rinkimų kovoje ir bandant suniekinti valdančiųjų sprendimus.

Tuo metu A.Veryga svarstė, jog G.Nausėdos komanda esą nesitikėjo, kad Sveikatos apsaugos ministerija paprašys su ja pasidalyti atsakomybe.

Dalytis našta per vėlu?

Bet šią kovą stebintys kiti politikai mano, kad nekorektiškai elgiasi šalies vadovui atsakomybę primesti bandantys valstiečiai.

Anot konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio, dar pavasarį jie kartu su socialdemokratais ir liberalais siūlė kviesti VGT, tačiau tuomet Vyriausybė esą nusprendė veikti vienašališkai ir slaptai.

„Šiuo metu ginčas vyksta ne dėl žmonėms gyvybiškai svarbios vakcinos. Tai – fundamentalus ginčas.

Prezidentas mėgina parodyti vietą tiek ministrui, tiek visai Vyriausybei, kuri ilgą laikė laikėsi tokios praktikos, kad galima ginčytinus sprendimus priimti nesitariant, vienašališkai. O dabar atsakomybę bandoma atskiesti VGT posėdžiais, kitaip sakant, pasiskiepyti. Bet jau per vėlu“, – kalbėjo socialdemokratų vadovas Gintautas Paluckas.

Be to, anot kairiųjų lyderio, pirkimo procedūros jau pradėtos, todėl nėra reikalo prezidento ir kitų įtraukti į šį procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.