Prezidentūrai – kaltinimai cenzūra: sudarė „juodąjį žurnalistų sąrašą“, į kurį pateko kritikavę G. Nausėdą

Prezidentūros pageidavimu ketvirtadienį vyksiančio forumo „Liublino ketvertas: idėja ir tikrovė“ nemoderuos žurnalistai Rimvydas Valatka ir Vytautas Bruveris, rašo portalas 15min.lt.

Prezidentūra sudarė „juodąjį žurnalistų sąrašą“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentūra sudarė „juodąjį žurnalistų sąrašą“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Bruveris.<br>lrytas.lt nuotr.
V.Bruveris.<br>lrytas.lt nuotr.
V.Bruveris.<br>T.Bauro nuotr.
V.Bruveris.<br>T.Bauro nuotr.
R.Miliūtė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Miliūtė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Valatka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 24, 2020, 9:23 AM, atnaujinta Sep 24, 2020, 9:26 AM

Pasak prezidento Gitano Nausėdos atstovo, renginys vyks Prezidentūroje, todėl Prezidentūros atstovai pateikė savo siūlymus dėl moderatorių.

Vienas renginio organizatorių Lietuvos istorijos instituto direktorius ir J.Giedroyco bendradarbiavimo ir dialogo forumo valdybos pirmininkas Alvydas Nikžentaitis kalbėdamas apie renginio organizavimo aplinkybes portalui užsiminė apie cenzūrą.

Prezidentūra turėjo būti savotiškas signalas, kad šiuo atveju čia yra politikų ir visuomeninių iniciatyvų bendrumas. Bet neslėpsime, kad rengdami šitą forumą sulaukėme tam tikrų staigmenų, ir mes matome, kad kai kada politikams yra labai sunku suvokti, jog tam tikrų tikslų galima pasiekti tik į šituos procesus įjungiant pačius geriausius, labiausiai tinkančius žmones, juolab kad jie į procesą jungiasi neatlygintinai. Ir nebandyti įvesti tam tikros cenzūros. Šita prasme manau, kad mes turime daug ko mokytis ir visų pirma – išmokti vieni su kitais bendrauti necenzūruodami“, – kalbėjo A.Nikžentaitis.

Paprašytas patikslinti, ar turi omeny, kad Prezidentūra nepageidavo, jog vieną iš forumo sesijų moderuotų žurnalistas, politikos apžvalgininkas R. Valatka, jis tai patvirtino. „Taip, kalbame apie Rimvydo Valatkos nedalyvavimą. Į šitą „juodąjį žmonių sąrašą“ taip pat pateko Vytautas Bruveris, kuris dirbo su šita idėja nuo pat pradžių ir, nepaisydamas visų tokių netinkančių veiksmų, jis ir toliau aktyviai dirba ir pradeda praktiškai realizuoti forumo tikslus“.

Pasak prezidento patarėjo Antano Bubnelio, „kaip ir organizuojant daugelį kitų renginių Prezidentūroje, prezidento patarėjai kartu su renginio organizatoriais tariasi dėl renginio turinio, jo pranešėjų, vedėjų, moderatorių ir įvairiais kitais organizaciniais klausimais“.

„Lygiai taip buvo ir šiuo atveju – diskutuojant dėl renginio pranešėjų ir diskusijų moderatorių, buvo svarstomi keli kandidatai ir Prezidentūros atstovai pateikė savo siūlymus dėl jų“, – komentare 15min nurodė A. Bubnelis. Priežasčių, kuo neįtiko minimi du moderatoriai, prezidento atstovas nenurodė.

Apie tai, kad buvo tarp nepageidaujamų renginio Prezidentūroje moderatorių, ketvirtadienį paskelbė ir žurnalistė Rita Miliūtė.

„Signataras Rimvydas Valatka, Vytautas Bruveris ir aš šiandieną turėjom moderuoti sesijas LT, PL, UA ir BY intelektualų forume. Gitanas Nausėda – Jerzy Giedroyco atminties renginį įleidęs į prezidentūrą – pabuvo nekerštingai rūpestingas ir dovanojo laisvą pusdienį“, – feisbuke pranešė R. Miliūtė.

Kaip pranešė rengėjai, ketvirtadienį vyksiantį forumą „Liublino ketvertas: idėja ir tikrovė“ moderuos politologai Vytis Jurkonis, Andrzej Pukszto, kultūros istorikas Aurimas Švedas ir žurnalistas Virginijus Savukynas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.