Koalicinė rokiruotė kursto aistras: R. Karbauskis prabilo apie slaptus G. Palucko manevrus, šis pateikė kitokią versiją Žodį tarė ir ekspertai

Kuo labiau artėja Seimo rinkimai, tuo dažniau partijų lyderiams ir politologams užduodamas klausimas – kokios valdančiosios koalicijos tikėtis, išrinkus naująjį parlamentą. Kaip ketvirtadienį patikino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis ir premjeras Saulius Skvernelis, dabartinė valdančioji partija koalicijos tikrai nesudarytų su konservatoriais.

Koalicinė rokiruotė: kodėl R. Karbauskis žada paramą G. Paluckui ir kokios koalicijos tikėtis.<br> Lrytas.lt montažas.
Koalicinė rokiruotė: kodėl R. Karbauskis žada paramą G. Paluckui ir kokios koalicijos tikėtis.<br> Lrytas.lt montažas.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politologas Vytautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Koalicinė rokiruotė: kodėl R. Karbauskis žada paramą G. Paluckui ir kokios koalicijos tikėtis.<br> Lrytas.lt montažas.
Koalicinė rokiruotė: kodėl R. Karbauskis žada paramą G. Paluckui ir kokios koalicijos tikėtis.<br> Lrytas.lt montažas.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Oct 1, 2020, 6:00 PM, atnaujinta Oct 2, 2020, 6:08 AM

Maža to, R.Karbauskio teigimu, Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS) jau susitarė dėl koalicijos sudarymo. Nepasaint to, valstiečių lyderis pažadėjo antrajame rinkimų ture paremti LSDP kandidatus, kovosiančius prieš TS-LKD kandidatus.

„LVŽS parems visus socialdemokratų kandidatus, jeigu tokių bus antruose turuose su konservatoriais. Deja, jūs iš socialdemokratų lyderio to neišgirsite“, – sakė jis.

Toks LVŽS pirmininko pareiškimas, pasak politologų, yra logiškas. O galvojant apie naująją valdančiosios koalicijos sudėtį, turėtume galvoti apie du galimus variantus.

„Tai normalu. Valstiečiai, tikėtina, į G.Palucko vadovaujamą politinę jėgą žiūri kaip į potencialius koalicijos partnerius. Jiems geriau turėti stipresnę daugumą nei silpnesnę. Jei konservatoriai bus opozicijoje, valstiečiai bus suinteresuoti, kad jų būtų kuo mažiau“, – R.Karbauskio pareiškimą įvertino Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas.

G.Paluckas dėkojo, bet ragino gerbti rinkėjus

LSDP lyderis Gintautas Paluckas paklaustas, kaip vertina LVŽS pirmininko pasisakymą, patikino, kad palaikymo neatsisakys. Tačiau, pasak jo, svarbu leisti rinkėjams apsispręsti be išankstinių prognozių, kas su kuo galėtų ar negalėtų dirbti.

„Ačiū už paramą. Jeigu žmonės nori palaikyti, tai negi atsisakysime. Man nerimą kelia kitas dalykas. Prieš rinkimus Ramūnas Karbauskis įgijo kažkokią aiškiaregystės dovaną – jis viską žino, viską mato, viską geriau už kitus supranta.

Su niekuo jokių derybų nesame vedę ir nevedame dėl pagarbos rinkėjams. Norime, kad žmonės pasirinktų ir jų pasirinkimų netemdytų šalutiniai dalykai. Bus antras turas, matysime, kas su kuo išeina į antrą turą“, – portalui lrytas.lt sakė G.Paluckas.

LSDP pirmininkas teigė, kad laikas kalbėti apie potencialius koalicijos partnerius bus tuomet, kai paaiškės rinkimų rezultatai. Kartu G.Paluckas pabrėžė, kad jo vadovaujamai partijai svarbu „dirbti Lietuvai, o ne prieš konservatorius ar valstiečius“.

„Be abejo, centro kairės koalicijos formavimui centro kairės kandidatai pagal politines nuostatas mus yra artimesni, bet tai ir individualiai priklauso nuo kandidato.

Kalbėti apie tai, kas ir kokias koalicijas gali formuoti, dabar yra neatsakinga. Norisi, kad žmonių pasirinkimas būtų nuoširdus ir jo netemdytų šalutiniai poveikiai, ką dabar daro ir R.Karbauskis, sakydamas, kad jei LSDP su konservatoriais, o konservatorių niekas nemėgsta, tai neikite už socdemus balsuoti. Tai yra nepagarba rinkėjui.

Mes, kaip politinė organizacija, turime daug patirties ir žinome, kokias klaidas esame padarę, kaip pati politinė sistema migravo į didžiulį politinį nepasitikėjimą. Tai norime tą politinę kultūrą kelti į kitą lygmenį“, – savo poziciją pateikė G.Paluckas.

R.Karbauskis: turime žinių, kad konservatoriai ir socialdemokratai kai kuriose apygardose vykdo rinkimų kampanijas kartu

R.Karbauskis portalui lrytas.lt tikino, kad G.Paluckas savo partijos prezidiumui ir rinkėjams meluoja, jog sieks formuoti centro-kairės koaliciją, kai tuo tarpu, politiko žiniomis, jau yra susitaręs su kitomis partijomis.

„Man pradėjo skambinti iš socialdemokratų partijos prezidiumo ir klausti žmonės, ar iš tikrųjų G.Paluckas su mumis apie tai (bendrą valstiečių ir socialdemokratų koaliciją, – aut.past.) šnekasi. Mano atsakymas buvo aiškus – jis niekada su mumis apie tai nesikalbėjo ir nesikalba. Jis tiesiog meluoja savo partijos prezidiumui ir rinkėjams. Mes esame visiškai tikri, nežinau, ar yra sutartis pasirašyta, bet yra susitarta dėl koalicijos socialdemokratų, konservatorių ir liberalų. Vienas iš liberalų lyderių – E.Gentvilas – jau tiesiai tą sako“, – portalui lrytas.lt sakė R.Karbauskis.

Anot jo, socialdemokratų Seime priimti sprendimai bei kiti argumentai parodo, kad šios trys partijos visuomet viena kitą palaikė balsavimuose, netgi ten, kur prasilenkdavo partijų vertybiniai aspektai. Valstiečių pirmininkas dar kartą patikino, kad antrajame rinkimų ture tose vienmandatėse, kur kausis konservatoriai ir socialdemokratai, tikrai palaikys pastaruosius.

„Antrame rinkimų ture, aš, kaip partijos pirmininas, galiu pasakyti: ten, kur bus socialdemokratų ir konservatorių kandidatai, mes aiškiai remsime socialdemokratų kandidatus. Aiškiai pasakau visiems rinkėjams, politikams ir politologams.

Klausiant to paties klausimo G.Palucko, ar jūs paremsite valstiečių kandidatą, kada jis susitiks antrajame ture su konservatoriais, atsakymo negausite jokio, ar gausite tokį: mes žiūrėsime, kokie tai kandidatai ir pan. Mes turime iš apygardų žinias, kad jų kandidatai jau ruošiasi kartu, vykdo rinkimų kampanijas kartu. Aš suprantu, kad nieko dabar neįrodysiu, bet antrajame ture viskas jau bus aišku“, – įsitikinęs R.Karbauskis.

Du potencialiausi scenarijai

MRU docentas, politologas V.Dumbliauskas ir Lietuvos karo akademijos (LKA) docentas, politologas Vytautas Isoda vieningai sutarė, kad realiausia prognozuoti du galimus koalicijos formavimo scenarijus.

„Dėl koalicijų – variantai tik tu. Pirmas variantas: valstiečiai, socdemai ir „darbiečiai“. Kitas variantas – konservatoriai, LRLS ir kažkuri trečia jėga“, – tikino doc. V.Dumbliauskas.

Pasak LKA politologo doc. V.Isodos, viskas priklausys nuo to, kam prezidentas patikės koalicijos formuotojos teises. O koaliciją įprastai formuoja tie, kurie gauna didžiausią mandatų skaičių.

„Beveik aišku, kad formuojanti jėga bus arba valstiečiai, arba TS-LKD. Nei vieni, nei kiti natūralių koalicijos partnerių neturi. Net jei kažkuriose vienmandatėse dabartiniai LVŽS partneriai Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) laimės kelias vietas, tai bus tikrai ne tai, ko trūks valstiečiams. Tai jiems reikės kalbėtis arba su socialdemokratais, arba galbūt ir su Darbo partija.

Jei formuojančia jėga taps TS-LKD, tada situacija bus sudėtinga. Net jei liberalai pateks į Seimą, jie turės mažą frakciją, galbūt apie dešimt žmonių. To koalicijai tikrai neužteks. Įsivaizduokime tokį scenarijų: konservatoriai turės apie 40 į Seimą išrinktų atstovų, o LRLS – apie 10-15, tai kartu jie vis tiek nesudarys daugumos“, – detalizavo doc. V.Isoda.

Konservatorių ir socdemų bendradarbiavimas – „ne į sveikatą“

Kalbas apie bendrą konservatorių ir LSDP koaliciją abu lrytas.lt kalbinti politologai įvertino skeptiškai.

LKA docentas V.Isoda tikino, kad „vaivorykštinis koalicijos variantas tarp socialdemokratų ir konservatorių atrodo abejotinas. Dabartinėms demokratijoms nėra būdinga, kad valdančiąją daugumą sudarytų socialdemokratiška ir konservatyvi partijos“.

Anot MRU docento, toks variantas įmanomas, tačiau nenaudingas nei LSDP, nei TS-LKD.

„Įmanoma, tačiau nei TS-LKD, nei LSDP tai „neišeitų į sveikatą“. Liga, kuria jie susirgtų, būtų tapatybės praradimas. Ypač konservatorių elektoratui taptų neaišku, kas tai per partija. Socdemų elektoratas yra labai nestabilus, jis bėgioja, todėl jiems tai irgi tikrai nepadėtų“, – teigė politologas V.Dumbliauskas.

Koziriu taps Darbo partija?

„Koziris, formuojant koaliciją, tikėtina, bus Darbo partija. Panašu, kad „darbiečiai“ savo frakciją turės. Spėčiau, kad kuri jėga beformuotų tą koaliciją, matematiškai jai labai reikės Darbo partijos atstovų. Tai paradoksalu, nes nei vieni, nei kiti stipriai nebendradarbiavo su „darbiečiais“, – pastebėjo doc. V.Isoda.

Kad Darbo partiją galime matyti skirtingų koalicijų sudėtyje, neatmetė ir doc. V.Dumbliauskas. „Darbiečiai“ neturi ideologinių akmenų – jie laisvi“, – pastebėjo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.