VRK pirmininkė L. Matjošaitytė: PAGD atsisakė informuoti apie rinkimus trumpąją žinute

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė apgailestauja, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos nesutiko patenkinti VRK prašymo informuoti visus rinkėjus apie Seimo rinkimus trumpąja žinute.

L.Matjošaitytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
L.Matjošaitytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Oct 5, 2020, 12:39 PM, atnaujinta Oct 5, 2020, 4:18 PM

Apie tai ji pranešė pirmadienį vykusiame Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdyje. Ši frakcija pakvietė VRK vadovę, norėdama išsiaiškinti, ar VRK pakankamai informuoja saviizoliacijoje esančius asmenis apie jų galimybes balsuoti iš namų.

„VRK kreipėsi į PAGD, tai yra į instituciją, galinčią siųsti visiems piliečiams į mobiliuosius įrenginius trumpąsias žinutes, ir prašė paskelbti informaciją apie Seimo rinkimus, kada vyks rinkimai ir taip toliau. Tačiau buvo atsisakyta patenkinti tokį prašymą, kadangi nesame toks subjektas, kuris gali prašyti tokios informacijos sklaidos ir informacija apie rinkimus nėra tokio lygmens svarbos informacija“,- situaciją žurnalistams komentavo VRK pirmininkė L. Matjošaitytė.

Seimo konservatoriams susirūpinimą kelia tai, kad saviizoliacijoje yra daugiau nei 27 tūkstančiai žmonių, iš kurių labai nedaug registravosi, prašydami galimybės balsuoti iš namų.

Pasak VRK pirmininkės, šiuo metu dėl galimybės balsuoti kreipėsi per 200 saviizoliacijoje esančių asmenų.

„Kviečiame visus rinkėjus atsiliepti, kurie norėtų pasinaudoti galimybe balsuoti namuose. Tereikia paskambinti trumpuoju telefonu 1855, informuoti apie tai, kad norima balsuoti, kur norima balsuoti, nurodyti priežastį, dėl ko asmuo yra saviizoliacijoje“,- sakė L. Matjošaitytė, kviesdama visus politinės kampanijos dalyvius paskatinti tuos žmones registruotis balsuoti.

VRK pirmininkės teigimu, labai svarbu, kad tie rinkėjai, kurie izoliuojasi ne savo gyvenamosios vietos adresu, o kitoje vietoje, kitame mieste, suskubtų ir iki antradienio VRK pateiktų prašymus dėl balsavimo. „Kitų rinkėjų dar laukiame iki penktadienio, šeštadienio pateikti prašymus. Tikimės, kad mums pavyks tą informaciją apdoroti, perduoti apygardų, apylinkių komisijoms, kurios jau galėtų siųsti komisijos narius į balsavimą namuose“,- sakė L. Matjošaitytė.

Saviizoliacijoje esantys asmenys, jos teigimu, balsuos taip, kaip ir kiti, tik skirsis apsaugos lygis, priklausomai nuo to, dėl kokios priežasties asmuo yra saviizoliacijoje.

Jeigu asmuo yra saviizoliacijoje dėl to, kad jis grįžo iš užsienio, rinkimų komisijos nariams, pasak VRK pirmininkės, pakanka dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, tai yra kaukę arba respiratorių, dezinfekuoti rankas ir dėvėti vienkartines pirštines.

„Jeigu namuose balsuoja asmuo, kuris yra saviizoliacijoje dėl to, kad jam diagnozuota Covid-19 liga, tokiu atveju rinkimų komisijos nariai apsirengia maksimalios apsaugos priemonių komplektu – dėvi kostiumą, chalatą, antbačius ir kitas apsaugos priemones – vyksta pas rinkėją į namus. Prie gyvenamosios patalpos durų tokiam rinkėjui paduodami balsavimo dokumentai – tai yra biuleteniai, vidinis ir išorinis balsavimo vokas. Tokiu atveju komisijos nariai neina pas rinkėją į jo gyvenamąją patalpą, bet stebi, kad pats rinkėjas užpildytų tuos dokumentus, sudėtų į vokus, pasiima gautą voką, įsideda į krepšį, dezinfekuoja rankas, nusirengia visą apsauginį kostiumą, įsideda į maišelį“,- balsavimo procedūrą aiškino L. Matjošaitytė.

Pasak jos, kai komisijos nariai vyks pas kitą rinkėją, kuriam nustatyta Covid -19 infekcija, atitinkamai apsirengiamas naujas kostiumas ir vėl procedūra kartojasi iš naujo.

Seimo TS-LKD frakcijos nariai pažymėjo, kad jeigu ir toliau taip augs saviizoliacijoje esančių asmenų skaičius, tai prilygs vienai rinkimų apygardai.

Konservatorių nuomone, VRK neužtikrino tinkamos informacijos sklaidos apie saviizoliacijoje esančių asmenų galimybes balsuoti iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.