Perskaičiavus balsus vienoje apygardoje – skandalas: VRK kreipėsi į teisėsaugą

Po balsų perskaičiavimo Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) kreipėsi į teisėsaugą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl galimų neteisėtų įrašų balsavimo biuleteniuose.

 Laura Matjošaitytė<br>T.Bauro nuotr.
 Laura Matjošaitytė<br>T.Bauro nuotr.
 Laura Matjošaitytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Laura Matjošaitytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 19, 2020, 5:17 PM

Spalio 18 d. VRK nariai atliko 2020 m. spalio 11 d. vykusiuose Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose Panerių-Grigiškių rinkimų apygardos rinkėjų balsų perskaičiavimą. Perskaičiuojant nurodytai apygardai priskirtos Trakų Vokės rinkimų apylinkės suskaičiuotus daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenius, VRK nariams kilo įtarimų, kad mažiau kaip dešimt už vieną partiją paduotų biuletenių kandidatų reitingavimas galėjo buvo atliktas ne pačių rinkimų biuletenį pildžiusių rinkėjų.

VRK narių įtarimus sukėlė dalis įrašų, kuriuose daugiamandatės apygardos biuletenyje, žymint vienos konkrečios partijos sąrašą ir reitinguojant kandidatą yra padaryti skirtingų spalvų rašymo priemonėmis.

Įtarimus sustiprino, kad visi įrašai reitinguojant kandidatą padaryti tos pačios spalvos (galimai ta pačia) rašymo priemone, kas kelia įtarimų, kad įrašai reitinguojant konkretų kandidatą yra galimai padaryti to paties asmens (akivaizdžiai vienoda rašysena), nurodytas to paties kandidato numeris partijos priešrinkiminiame sąraše.

Įtarimų sukėlė ir tai, kad visuose įtarimų sukėlusiuose biuleteniuose padarytas tik vienas reitingavimo įrašas (užpildytas tik pirmasis langelis), nors rinkėjams sudarytos galimybės pirmumo balsus skirti 5 kandidatams. Todėl įtariama, kad tokiu būdu, jau balsų skaičiavimo metu, galėjo būti neteisėtai atlikti papildomi įrašai tuose rinkimų biuleteniuose, kuriuose rinkėjai balsavo už vieną konkrečią partiją, tačiau nei vienam kandidatui neskyrė pirmumo balsų.

Todėl, atsižvelgiant į tai, jog kyla pagrįstų įtarimų, kad aptariamu atveju galėtų būti padaryta nusikalstama veika, VRK kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl nusikalstamos veikos pagal Baudžiamojo kodekso 173 straipsnį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.