„MG Baltic“ byloje atverti slaptų įrašų protokolai apie J. Basanavičiaus paminklą sukėlė net nuostabą teisme

Kodėl ginčai dėl vietos parinkimo Jono Basanavičiaus paminklui tapo žinomus politikus ir verslininkus į teismą atvedusios bylos dalimi? Prokurorai įžvelgė verslo grupių kovą dėl statybų Vilniaus senamiestyje, nors verslininkams tai kelia šypseną.

Nors paminklas J.Basanavičiui jau stovi, aistros dėl jo vietos tebeverda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Nors paminklas J.Basanavičiui jau stovi, aistros dėl jo vietos tebeverda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis.<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis, Raimondas Kurlianskis.<br>T.Bauro nuotr.
Kaltinimų dėl bandymų paveikti Vilniaus politikus, rinkusius vietą J.Basanavičiaus paminklui, sulaukęs buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys R.Kurlianskis nežinojo, ar tuo piktintis, ar didžiuotis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaltinimų dėl bandymų paveikti Vilniaus politikus, rinkusius vietą J.Basanavičiaus paminklui, sulaukęs buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys R.Kurlianskis nežinojo, ar tuo piktintis, ar didžiuotis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Raimondas Kurlianskis.<br>T.Bauro nuotr.
Raimondas Kurlianskis.<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Eligijus Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Nors paminklas J.Basanavičiui jau stovi, aistros dėl jo vietos tebeverda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors paminklas J.Basanavičiui jau stovi, aistros dėl jo vietos tebeverda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 24, 2020, 1:36 PM

Kaltinimų dėl bandymų paveikti Vilniaus politikus, rinkusius vietą J.Basanavičiaus paminklui, sulaukęs buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys Raimondas Kurlianskis nežinojo, ar tuo piktintis, ar didžiuotis.

„Man gal ir būtų didelė garbė būti kaltinamam šioje istorijoje, tačiau net norėdamas negaliu pateikti nė vieno įrodymo, kad kaip nors bandžiau prisidėti ar prisidėjau prie daktaro J.Basanavičiaus atminimo įamžinimo“, – politinės korupcijos bylą nagrinėjančiame Vilniaus apygardos teisme (VAT) penktadienį kalbėjo R.Kurlianskis.

Privertė domėtis istorija

Dėl šios istorijos prieš teismą stojo jis, nors pastatyti paminklą J.Basanavičiui Vilniuje buvo kito valdybos nario – Romano Raulynaičio idėja.

„Aš taip pat labai gerbiu daktarą J.Basanavičių, tikrai žinojau ir žinau, kas jis toks yra, bet plačiau domėtis šia tema pradėjau, kai man buvo pareikšti įtarimai ir kaltinimai. Ta proga aplankiau jo sodybą-muziejų Vilkaviškio rajone, Ožkabaliuose“, – pasakojo R.Kurlianskis.

Kaltinime teigiama, jog R.Kurlianskis tuomečio Liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio prašė paveikti tai pačiai partijai priklausiusį Vilniaus merą Remigijų Šimašių, kad iš 2015 metų gruodžio 2 dienos Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio darbotvarkės būtų išbrauktas klausimas dėl vietos parinkimo J.Basanavičiaus paminklui.

R.Kurlianskis tai kategoriškai neigė: „Nei E.Masiulio, nei kieno kito neprašiau nei pastatyti, nei įdėti, nei nugriauti.“

Nebuvo už ką atsilyginti

Byloje teigiama, jog koncerno „MG Baltic“ atstovai siekė, kad paminklas J.Basanavičiui stovėtų K.Sirvydo skvere, šalia Pilies gatvės, o ne priešais Nacionalinę filharmoniją, kur jis stovi dabar.

Prokuratūros teigimu, taip buvo bandoma apsaugoti K.Sirvydo skverą, kur koncerno „MG Baltic“ konkurentai buvo suplanavę statyti gyvenamuosius namus.

R.Kurlianskis stebėjosi, jog kaltinime nurodytas vienintelis atlygis, kurį už poveikį R.Šimašiui galėjo gauti tuometis Liberalų sąjūdžio vadovas E.Masiulis.

Tai politiko automobilio salone rasti 106 200 eurų ir degtinės „Stumbras“ butelis.

R.Kurlianskio teigimu, toks kaltinimas – nelogiškas. Sprendimą dėl paminklo J.Basanavičiui Vilniaus savivaldybė priėmė 2016 kovo 23 dieną, o pinigai pas E.Masiulį buvo rasti gegužės 10-ąją.

„Sumokėjau praėjus mėnesiui ir 17 dienų po Vilniaus tarybos sprendimo ir už priešingą nei pageidautas rezultatas?“ – stebėjosi R.Kurlianskis.

Ką nugirdo, tą parašė

Verslininko teigimu, šį prokuratūros teiginį nelogiškumu pranoko tik kaltinimas dėl kelio Vilnius–Utena rekonstrukcijos.

„Pagal genialią kaltinimo logiką, tą patį atlygį (106 200 eurų) daviau ir už E.Masiulio bei Liberalų sąjūdžio frakcijos balsavimą „už“ svarstant šį projektą“, – kalbėjo R.Kurlianskis.

Teisiamas verslininkas daug dėmesio skyrė ir byloje esantiems slaptų įrašų protokolams, kur, jo nuomone, nemažai klaidų ir interpretacijų.

R.Kurlianskio, R.Raulynaičio ir E.Masiulio diskusiją apie vietą J.Basanavičiaus paminklui įrašę, o po to šifravę pareigūnai protokole parašė „Kelininkų ir architektų sąjunga“, nors iš pokalbio buvo aišku, jog paminklo parinkimo vietai buvo svarbi ne kelininkų, o menininkų nuomonė.

Meras pasirodė per lėtas

Prašymu paveikti R.Šimašių kaltinime laikoma R.Kurlianskio E.Masiuliui pasakyta frazė: „Jeigu gali, paprotink Remigijų.“ Teigiama, jog taip buvo prašoma, kad Vilniaus meras klausimą dėl paminklo išbrauktų iš darbotvarkės.

„Nežinau, kuris žodis čia panašus į žodį „darbotvarkė“. Aš siūliau paprotinti merą R.Šimašių, kad jis nesiblaškytų ir apsispręstų statyti paminklą, nes nesuspės iki Lietuvos šimtmečio šventės.

Tuomet kalti bus verslininkai, o ne valdžia, nesugebėjusi tinkamai organizuoti proceso“, – aiškino R.Kurlianskis.

Jis stebėjosi, kad E.Masiulio sutikimu įvykdyti jo prašymą laikoma frazė: „Nekreipiu labai daug dėmesio.“

„Kad šią frazę palaikytum E.Masiulio sutikimu vykdyti R.Kurlianskio prašymą, reikia labai didelės patirties ir išprusimo“, – ironizavo verslininkas.

„Kaltinamojo akto teiginys, kad aš asmeniškai paprašiau E.Masiulio paveikti R.Šimašių, – kaltintojo tiesiog išsigalvotas“, – prokurorui toliau priekaištavo R.Kurlianskis.

Siūlė perkirpti juostelę

Teisiamasis tvirtino, jog Vilniaus restorane „Stebuklai“ vykusi diskusija apie paminklą J.Basanavičiui jam buvusi visiškai neįdomi: „Šioje diskusijoje aš pasakiau dvi frazes – paerzinau E.Masiulį ir patikslinau paminklo vietą, kur yra K.Sirvydo skveras“, – sakė R.Kurlianskis.

Jo teigimu, E.Masiulį jis paerzino sakydamas: „Tapęs premjeru galėsi perkirpti juostelę.“ Verslininkas pridūrė tuo metu tikrai tikėjęs, kad E.Masiulis gali užimti premjero postą.

Verslininko nuomone, tai pirmas atvejis šalies istorijoje, kai žmogus buvo persekiojamas ir teisiamas už norą būti mecenatu – paremti paminklo statybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą