Beveik pusė naujai išrinktų Seimo narių yra turėję arba šiuo metu turi interesų verslo įmonėse

67 naujai išrinkti Seimo nariai yra kokia nors forma dalyvavę verslo kūrime ar jo valdyme – tiesiogiai turėję įmonių akcijų ar įkūrę įmonių, dalyvavę valdybose ar vadovavę įmonei. 44 naujai išrinkti Seimo nariai šiuo metu yra susiję su verslo įmonėmis – turi akcijų, vadovauja įmonėms, dalyvauja jų valdybose, rodo atvirų duomenų platformos „Abalt“ atlikta naujai išrinktų Seimo narių privačių ir viešų interesų deklaracijų analizė.

Ramūnas Karbauskis, Antanas Guoga.<br>Lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis, Antanas Guoga.<br>Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-11-03 10:11

„Naujai išrinktų parlamentarų verslo interesų deklaravimas yra labai svarbus ne tik dėl politinio proceso ir sprendimų priėmimo skaidrumo, bet ir dėl verslo ekosistemos sveikatos, – komentuoja dr. Gerda Jurkonienė, atvirų duomenų platformos „Abalt“ vadovė. – Įmonių savininkų, akcininkų ar vadovų tarpusavio ryšiai ir informacija apie juos yra vienas iš esminių atvirų duomenų apie įmones elementas, kuris leidžia skaidrinti viešuosius pirkimus, atskleisti verslo feniksus, tiksliau įmonėms orientuotis ir priimti labiau pagrįstus sprendimus savo kasdieninėje veikloje. Tikime, kad vis labiau įsitvirtinanti verslo ir politikos skaidrumo kultūra paskatins institucijas atverti ir daugiau svarbių verslo duomenų“.

Naujai išrinkti Seimo nariai yra deklaravę interesus 81 įmonėje – 12 šių įmonių veikia didmeninės, mažmeninės prekybos, variklinių transporto priemonių remonto srityje, 9 užsiima profesine, moksline ar technine veikla, 7 darbuojasi informacijos ir ryšių srityje, likusios veikia žemės ūkio, nekilnojamojo turto, švietimo bei kitose verslo srityse.

Daugiausiai verslo interesų – ir buvusių, ir esamų – turi su Darbo partija į Seimą išrinkti parlamentarai. 7 iš 10 su šia partija atėjusių Seimo nariai yra ar buvo susiję su verslo įmonėmis. Šiuo metu aktyvius verslo ryšius palaiko 6 šiai partijai priklausantys išrinkti Seimo nariai.

Antroje vietoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nauji parlamentarai. 46 proc. arba 15 šios partijos naujų Seimo narių yra arba buvo susiję su verslo įmonėmis praeityje. 12 šios partijos išrinktų parlamentarų turi ir šiuo metu aktyvių verslo interesų.

Tėvynės Sąjunga (Lietuvos krikščionys demokratai) yra trečioje vietoje su 40 proc. arba 20 išrinktų naujų Seimo narių turinčių aktyvių ir nebeaktyvių verslo interesų, susijusių su verslo kūrimu ar vadovavimu jam. Aktyvų dalyvavimą versle šiuo metu deklaruoja 15 naujų parlamento narių, priklausančių TS-LKD partijai.

Daugiausiai sąsajų su verslu naujame Seime turi Darbo partijos narys Antanas Guoga – šiuo metu jis yra 14 įmonių akcininkas ar dalininkas, įmonės, į kurias yra investavęs Seimo narys veikia įvairiose srityse– reklamos, prekybos, NT nuomos. Ramūnas Karbauskis šiuo metu deklaruoja esantis 7 įmonių akcininkas ar dalininkas – didžiausia dalis jų veikia žemės ūkio sektoriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas