G. Paluckas apie visuotinį karantiną: imtis priemonių reikėjo anksčiau

Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas teigia, kad Vyriausybės sprendimas skelbti visuotinį karantiną yra pavėluotas. LSDP lyderis atkreipia dėmesį, kad epidemiologai, medikai antrąją bangą prognozavo seniai, o ir kitos Europos valstybės, anot G. Palucko, karantiną paskelbė daug anksčiau nei Lietuva.

Lietuvos socialdemokratų partija Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 3, 2020, 3:48 PM

„Komendanto valandas ir karantiną kitos Europos šalys įvedė jau seniai, žvelgiant į pandemijos kalendorių ir kaip sparčiai ji plinta. Tai, tiesą pasakius, šioje vietoje mes stipriai ir atsiliekame. Akivaizdu, kad tam tikri apribojimai jau turėjo būti įvesti. Kuomet visi gydytojai socialiniuose tinkluose klausė, ką politikai daro, matydami šimtus sirgalių varžybose.

Epidemiologai kalbėjo apie pakilusias kreives tiek Europoje, tiek Lietuvoje jau prieš kurį laiką. Tai nepriimti sprendimų, mano nuomone, buvo klaida. Bet čia jau yra klaidos padarytos, bet dabar reikia žiūrėti į priekį ir bandyti išsaugoti sveikatos sistemą, darbo vietas bei psichologinę pagalbą gydytojams“, – Eltai sakė G. Paluckas.

Pasak jo, visuotinis karantinas yra būtinas, nes jo prašo medikai bei epidemiologai.

„Čia nėra ką vertinti, visuotinio karantino prašo medikai, epidemiologai ir visi kiti. Klausimas yra, kaip mums nepadaryti tų pačių klaidų, kurias darėme pirmos bangos metu. Kaip išsaugoti darbo vietas ir veikiančio verslo aplinką. Be jokios abejonės, negali viskas taip veikti kaip buvo, bet tam tikri suvaržymai, kurie buvo pavasarį, kuomet buvo uždarytos visos prekybos ir panašiai, tai akivaizdu, kad tai davė didžiulį neigiamą poveikį.

Tai turi būti diferencijuota ir pasverta. Mes turime matyti realybę, kai tokie dideli susirgimų skaičiai ir ligoninių palatos yra perkrautos, tai nieko nedarant mes turėsime pirmiausia sveikatos sistemos griūtį. Turėsime susirgusius medikus bei slaugytojus. Tai mes nelabai turime kokių pasirinkimų“, – sakė jis.

LSDP lyderis įvertino ir premjero Sauliaus Skvernelio teiginius, kad įvedus visuotinį karantiną Lietuvoje, verslas sulauks tų pačių pagalbos priemonių, kokios buvo ir pirmo karantino metu. Pasak G. Palucko, tai bus daroma iš valstybės skolintų lėšų.

„Stebuklų nebūna. Tai yra skolintos lėšos, vadinasi, jos bus perskirstytos ir gal DNR planas gaus mažiau ir t.t. Jeigu premjeras nedetalizuoja, tai bus naujo premjero, ar premjerės užduotis tas lėšas surasti. Bet jas surasti teks. Kitu atveju turėsime dar didesnį augantį nedarbą. Primenu, kad mes turėjome milijardą atidėtų mokesčių, akivaizdu, kad dalis tų verslų jų ir nesumokės, nes ateina antra banga.

Viešojo maitinimo įstaigos, turizmas, viešbučiai, kultūros sektorius nukentės stipriai, tai reikia suprasti ir žinoti. Reikalingas lėšas reikia surasti, nes čia yra daug dirbančių asmenų. Jeigu visi jie atsiras Užimtumo tarnyboje, tai turėsime dideles ir ilgalaikes sistemines išlaidas“, – Eltai teigė G. Paluckas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.