Skelbia, kaip per karantiną teks mokytis vaikams ir dirbti mokykloms

Per karantiną mišrus mokymo būdas bus leistas ir pradinių klasių moksleiviams, vyresniesiems bent dalis pamokų nuotoliniu būdu bus privalomos, nurodo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>D.Umbraso nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
 Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
 Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 6, 2020, 7:24 AM, atnaujinta Nov 6, 2020, 10:37 AM

Nors nutarime dėl karantino prievolė organizuoti pamokas nuotoliniu ar mišriu būdu numatyta tik vyresnių klasių moksleiviams, ministerija teigia, kad tai bus leista ir pradinukams, jeigu taip nuspręstų pačios mokyklos.

„Taip, tokia teisė mokykloms palikta“, – BNS informavo ministerija.

ŠMSM taip pat nurodė, kad daugiau detalių, kaip turėtų būti organizuojamas ugdymas, planuojama pateikti penktadienį ministro Algirdo Monkevičiaus bei sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymuose.

„Griežtų reikalavimų nėra, kiekviena mokykla gali tai nuspręsti, atsižvelgdama į savo situaciją, mokytojų, mokinių poreikius“, – informavo ministerija.

Pasak ŠMSM, jau anksčiau mokykloms pateiktos rekomendacijos 5–8 klasių mokiniams nuotoliniam mokymui skirti iki 10 proc. ugdymo proceso laiko, o 9-12 klasių moksleiviams – iki 30 proc. viso ugdymo laiko per mokslo metus.

„Tačiau dar šią savaitę ministras numato pasirašyti įsakymą, kuris leis mokykloms daugiau laiko skirti mokymuisi nuotoliniu būdu“, – nurodoma atsakyme BNS.

Ministerija kaip vieną iš galimybių numato darbą ciklais, kai dvi savaites į įstaiga eina viena moksleivių grupė, likusieji mokosi nuotoliniu būdu, o vėliau moksleiviai apsikeičia.

Per karantiną taip pat bus draudžiami įprastiniu būdu uždarose patalpose vykstantys būreliai (lauke veikla nedraudžiama), tačiau numatyta nemažai išimčių: neformaliojo vaikų švietimo programos galės vykti įprastai tose mokyklose, kuriose toks švietimas yra mokyklos plano, prailgintos dienos grupių ar visos dienos mokyklos veiklos dalis.

Kiti užsiėmimai uždaroje erdvėje galės vykti su ne daugiau nei penkiais vaikais, jei kiekvienam jų tenka bent 10 kv. metrų ploto, taip pat būtina vadovautis visais saugumo nurodymais – laikytis reikiamų atstumų, dėvėti kaukes, dezinfekuoti, vėdinti patalpas, sudaryti sąlygas higienai.

„Toks sprendimas buvo priimtas, pasitarus su pedagogine bendruomene, ieškant galimybių neformalaus vaikų švietimo kontaktiniam vykdymui vaikui ir mokytojui pačiu saugiausiu būdu. Nutarime nėra nurodyta, kokios tai bus ugdymo kryptys – tai gali būti ir keramikos būrelis, ir robotika, šokiai, kitos fizinio aktyvumo veiklos. Svarbiausias akcentas yra tai, kad būtų kuo mažesnis vaikų skaičius grupėje (iki 5 vaikų) ir mokytojo darbas tik vienoje įstaigoje, vengiant galimo viruso paplitimo keliose įstaigose iš vieno protrūkio“, – pabrėžia ministerija.

Vyriausybei nuo šeštadienio trims savaitėms įvedus karantiną, bus draudžiama viešojo maitinimo įstaigų, laisvalaikio, sporto, pramogų įstaigų veikla, didesni nei penkių žmonių susibūrimai, viešose vietose privaloma dėvėti kaukes, įvedamas visuotinis nuotolinis darbas ir ugdymas, kiti ribojimai.

Vilniuje per karantiną vyresnieji moksleiviai mokysis tik nuotoliniu būdu

Nuo šeštadienio Lietuvoje įvedus karantiną, vyresnieji vaikai mokysis tik nuotoliniu būdu, pradinukams mokyklos taip pat turės sudaryti galimybę mokytis per nuotolį, nusprendė sostinės savivaldybė.

„Sprendimas patvirtintas, kad visų 5–12 klasių vaikai bus mokomi nuotoliniu būdu, išskyrus specialių ugdymosi poreikių turinčius vaikus. Dėl pradinukų – atskirais atvejais, tėvams norint ir galint ugdyti vaikus nuotoliniu būdu, šią galimybę taip pat Vilniaus mokyklos yra paprašytos sudaryti“, – BNS sakė vicemeras Vytautas Mitalas.

Savivaldybės duomenimis, Vilniaus miesto švietimo įstaigose koronavirusas nustatytas 138 darbuotojams ir 223 moksleiviams. Saviizoliacijoje dėl kontaktų yra 263 mokyklų darbuotojai ir 1,6 tūkst. vaikų.

Šią savaitę Vyriausybė dėl koronaviruso pandemijos nusprendė paskelbti nacionalinį karantiną, prieš tai jis buvo įvestas dalyje savivaldybių, taip pat ir Vilniaus mieste.

Visuotinio karantino metu vaikų darželiai bei pradinės klasės dirbs įprastai, laikantis saugumo reikalavimų, o 5–12 klasių moksleiviai turės mokytis arba nuotoliniu būdu, arba derindami nuotolinį būdą su kasdieniu, išskyrus specialiąsias mokyklas, kur bus tęsiamas kontaktinis mokymasis.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teigimu, per karantiną mišrus mokymo būdas bus leistas ir pradinių klasių moksleiviams.

Kaunas nuo pirmadienio grįžta prie kontaktinio pradinukų ugdymo

 Kauno miesto savivaldybė nusprendė nuo ateinančio pirmadienio grįžti prie kontaktinio pradinukų ugdymo.

Šią savaitę priešmokyklinių ir pradinių klasių vaikų ugdymas organizuotas nuotoliniu būdu. Planuota, kad ši priemonė bus taikoma, kol mieste tęsis karantinas.

Penktadienį Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius pranešė, jog nuo pirmadienio Kauno pradinukai ir priešmokyklinukai grįš į mokyklas.

„Nuotolinis mokymasis baigiasi su šia diena“, – teigė jis.

Pasak savivaldybės, sprendimas atsisakyti nuotolinio ugdymo priimtas konstatavus, kad situacija ugdymo įstaigose stabilizavosi, o tarp jauniausių moksleivių fiksuoti koronaviruso židiniai – suvaldyti.

„Rudens atostogos ir prie jų pridėta viena savaitė mokymosi iš namų davė teigiamą efektą. Dvi savaitės yra tas izoliacijos laikotarpis, po kurio mokiniai gali grįžti į mokyklas maksimaliai sumažintos rizikos sąlygomis. Dar svarbiau apsaugoti mokytojus, tarp kurių – nemažai vyresnio amžiaus pedagogų. Jaučiamės padarę savalaikį sprendimą, kuris prisidėjo užbėgant galimoms grėsmėms už akių. Tokie veiksmai būtų neįmanomi be tėvelių geranoriškumo, tad esame dėkingi kauniečiams už supratingumą ir pastangas“, – pranešime cituojama Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Per spalį vien tarp pradinių klasių mokinių Kauno mieste nustatytas 31 koronaviruso infekcijos atvejis. Dar 21 vaikas susirgo amžiaus grupėje iki septynerių metų.

Per dvi savaites, kai moksleiviams buvo atostogos ir vėliau taikytas nuotolinis ugdymas, šis skaičius, savivaldybės duomenimis, sumažėjo tris kartus.

5–12 klasių mokiniai Kaune ir toliau mokslus tęs mišriu būdu, pakaitomis derindami nuotolinį ir kontaktinį ugdymą.

Atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją bendrojo ugdymo įstaigose, kuri šiuo metu stabilizavosi, kol kas papildomų priemonių imtis nenumatoma.

Karantinas Kaune bei dar 20-yje savivaldybių įvestas praėjusią savaitę. Šią savaitę Vyriausybė nusprendė dėl koronaviruso pandemijos karantiną skelbti nacionaliniu mastu.

Jo metu vaikų darželiai bei pradinės klasės dirbs, o ugdymas mokyklose pagal pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas vykdomas nuotoliniu būdu arba derinant nuotolinį su kasdieniu būdu, išskyrus specialiosiose mokyklose.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos teigimu, per karantiną mišrus mokymo būdas bus leistas ir pradinių klasių moksleiviams, vyresniesiems bent dalis pamokų nuotoliniu būdu bus privalomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.