Naujoje svetainėje skelbiamas išsamus Lietuvos partizanų karo dalyvių sąrašas

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) atidarė naują svetainę laisveskovos.lt, kurioje pirmą kartą viešai skelbia išsamų Lietuvos partizanų karo (1944–1953) dalyvių sąrašą.

 Lietuvos partizanų karo dalyvių informacinis žinynas. 
 Lietuvos partizanų karo dalyvių informacinis žinynas. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2020, 9:42 AM

Pasak centro,  šis sąrašas nėra baigtinis, šiuo metu pateikta 12 799 vardų: žuvusieji kovos lauke, nuteistieji mirties bausme sušaudant ir mirusieji įkalinimo vietose. Vėlesniais etapais planuojama skelbti išgyvenusiųjų vardus – represuotųjų, tačiau grįžusių iš lagerių bei išsislapsčiusiųjų partizanų ir jų ryšininkų.

Žinynas bus nuolat pildomas ir tikslinamas, tai darant centras tikisi ir prašo visuomenės paramos – svetainėje yra nuorodos, kaip galima pranešti naują informaciją arba pataisyti pastebėtus netikslumus.

„Ginkluotasis pasipriešinimas sovietų okupacijai buvo stipriausias Lietuvos pilietinės visuomenės veiksmas valstybės istorijoje. Partizanų karo dalyviai – tai ne tik ginkluoti kovotojai (partizanai), tačiau ir tiesiogiai ginkluotoms struktūroms nepriklausę asmenys: partizanų ryšininkai ir rėmėjai. Žinyne teikiami visoms minėtoms partizanų karo dalyvių grupėms priklausę asmenys“, – rašoma svetainėje.

Pasak LGGRTC, žinyno pagrindinė paskirtis – pateikti visuomenei informaciją apie Lietuvos piliečius, pasipriešinusius sovietiniam okupaciniam režimui ir „paaukojusius savo gyvybę dėl Lietuvos laisvės kovos lauke, lageriuose, Lietuvos kalėjimuose“.

Svetainėje taip pat pateikiamos partizanų apygardų istorinės apžvalgos bei informacijos šaltiniai. Informacija apie Lietuvos partizanų karo dalyvius buvo renkama beveik tris dešimtmečius, nuo pat nepriklausomybės atkūrimo.

Tai jau antrasis šiemet Centro paskelbtas informacinis žinynas: didelio piliečių susidomėjimo sulaukė vasaros pradžioje atverta kita vieša Centro internetinė prieiga, kurioje pateikti duomenys apie  1940–1953 metais sovietų okupacinės valdžios represuotus – ištremtus, įkalintus, nužudytus –  Lietuvos gyventojus.

Skelbiant naujus informacinius žinynus, kai kurių istorikų kritikos sulaukė LGGRTC vadovybės sprendimas rugsėjį išimti iš interneto nuo 2012-ųjų skelbtą sovietų saugumo KGB agentų bylų registracijos žurnalą. LGGRTC pabrėžė, kad dokumentas turi būti vertinamas kritiškai: visi į sąrašą įrašyti agentai buvo verbuojami KGB arba kitų sovietų saugumo padalinių, tačiau ne visi su sovietiniu saugumu norėjo bendradarbiauti, be to, ne visų agentų darbas vertintinas vienodai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.