Oficialu: Lietuva pasirašė sutartį su JAV dėl keturių „Black Hawk“ sraigtasparnių pirkimo

Lietuva penktadienį pasirašė sutartį su Jungtinėmis Valstijomis dėl keturių karinių sraigtasparnių „Black Hawk“ įsigijimo.

Lietuva penktadienį pasirašė sutartį su Jungtinėmis Valstijomis dėl keturių karinių sraigtasparnių „Black Hawk“ įsigijimo.<br>I.Budzeikaitės/KAM nuotr.
Lietuva penktadienį pasirašė sutartį su Jungtinėmis Valstijomis dėl keturių karinių sraigtasparnių „Black Hawk“ įsigijimo.<br>I.Budzeikaitės/KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2020, 6:53 PM

Lietuva JAV vyriausybei už sraigtasparnių platformą per penkerius metus sumokės 181 mln. eurų, JAV vyriausybė skyrė maždaug 26 mln. eurų paramą. Pirmieji sraigtasparniai Lietuvą turėtų pasiekti 2024 metų pabaigoje.

Sutartį pasirašė Vašingtone viešintis krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir laikinasis JAV gynybos sekretorius Christopheris C.Milleris, BNS pranešė ministro atstovė spaudai Vita Ramanauskaitė.

Apie planus pirkti sraigtasparnius „Black Hawk“ Lietuva pranešė prieš metus. Iš pradžių buvo numatoma įsigyti šešis sraigtasparnius, bet derybų eigoje nuspręsta pirkti keturis. Dar du sraigtasparnius Lietuva galės įsigyti ateityje.

Pagal sutartį Lietuva gaus keturis sraigtasparnius UH-60M „Black Hawk“ su papildoma įranga, atsargines dalis, mokymų, remonto bei logistinį paketą.

Naujoji sraigtasparnių platforma pakeis iki šiol Lietuvos kariuomenėje naudojamus „Mi-8T“.

Anot kariuomenės, naujieji sraigtasparniai sudarys sąlygas Lietuvos kariuomenei efektyviau vykdyti karinį rengimą, naudoti juos pėstininkams paramai iš oro teikti, nedidelių karinių vienetų greitam permetimui, medicininei evakuacijai ir kitoms užduotims.

Jie taip pat leis efektyviau vykdyti taikos meto užduotis, tokias kaip asmenų paieška ir gelbėjimas, skubus organų transplantacijai pergabenimas, gaisrų gesinimas.

Krašto apsaugos ministerija teigia, kad naujoji platforma taip pat pagerins sąveiką su strateginiais ir regioniniais sąjungininkais. To paties gamintojo platformą yra įsigiję trisdešimties pasaulio šalių ginkluotosios pajėgos, pavyzdžiui, Danija, Latvija, Lenkija, Švedija. Tai praplės galimybes vykdyti pratybas ir bendras operacijas didesnėmis karių grupėmis kartu su partneriais, kurių arsenale taip pat yra „Black Hawk“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.