Po dar vieno koronaviruso atvejo Seime – S. Skvernelio ir A. Verygos žinia

Seimo nariui Jonui Varkaliui patvirtintas koronavirusas. Tai Eltai patvirtino Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis, Aurelijus Veryga<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimo nariui Jonui Varkaliui patvirtintas koronavirusas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo nariui Jonui Varkaliui patvirtintas koronavirusas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo nariui Jonui Varkaliui patvirtintas koronavirusas.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo nariui Jonui Varkaliui patvirtintas koronavirusas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 17, 2020, 9:08 AM, atnaujinta Nov 18, 2020, 10:55 AM

„Galiu patvirtinti, kad vakar vakare kalbėjau su J. Varkaliu. Jam nustatė (COVID-19 – ELTA), tačiau Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dar jo neapklausė apie jo kontaktus, bet patys žinome, kad buvo priesaika. Mes, frakcija, tortą valgėme po priesaikos“, – Eltai sakė E. Gentvilas.

Pasak parlamentaro, jis svarsto, kaip toliau elgtis dėl saviizoliacijos. Apie tai, patvirtino E. Gentvilas, buvo kalbėtasi ir su Liberalų sąjūdžio lydere, Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

„Aš pats sprendimo dar nesu priėmęs, bet kalbėjau su Čmilyte-Nielsen, kaip čia elgtis, tai ji dabar turi apsispręsti ir priimti sprendimus. (...) Aš siūlau, kad ji kalbėtų su valdyba ir būtų priimti sprendimai“, – teigė E. Gentvilas.

J. Varkaliui nustačius COVID-19 Seimo posėdis nebus atšaukiamas

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nariui Jonui Varkaliui nustačius COVID-19, nutarta antradienio Seimo posėdžio neatšaukti.

„Manau, kad turi vykti, nes tai nėra pirmas atvejis Seime. Ankstesniais atvejais taip pat rasdavome būdus, kaip Seimas gali užtikrinti darbą“, – po pasitarimo pas Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytė-Nielsen antradienį Seime sakė konservatorių seniūnas Gabrielius Landsbergis.

„Akivaizdu, kad mes vaikštome gana arti pavojingos ribos“, – pridūrė jis.

Pasak G. Landsbergio, dviejų konservatorių, sėdėjusių arčiausiai J. Varkalio, paprašyta antradienį neiti į Seimą, nors oficialių nurodymų izoliuotis jie nėra gavę.

E. Gentvilas BNS tvirtino, kad J. Varkalys pirmadienio vakarą jam pranešė sulaukęs teigiamo COVID-19 testo atsakymo, tačiau jį gavo kol kas neoficialiai.

J. Varkalys penktadienį dalyvavo pirmajame Seimo posėdyje, blogai pasijuto šeštadienį.

Antradienį Seimas popiet rengia plenarinį posėdį, planuoja patvirtinti keturis parlamento vicepirmininkus, Seimo komiteto narių skaičių.

G. Landsbergio teigimu, per slaptą balsavimą renkant Seimo vicepirmininkus bus imamasi papildomų saugomo priemonių.

„Su Seimo pirmininke aptarėme, kad per slaptą balsavimą būtų imamasi papildomų saugumo priemonių, kitaip tariant balsuoti frakcijomis, laikytis distancijos“, – sakė jis.

S. Skvernelis kritikuoja sprendimą leisti naujiems parlamentarams prisiekti gyvai

Laikinasis premjeras Saulius Skvernelis sako, kad nauja valdančioji dauguma neatsižvelgė į siūlymus rinktis alternatyvius būdus parlamentarų priesaikai bei nesiėmė tinkamų priemonių koronavirusui stabdyti.

„Reikia galvoti apie alternatyvias darbo formas, nes bet kokiu atveju, neišvengsime mes (koronaviruso plitimo – BNS). Ypač po tokių renginių, kurie buvo penktadienį padaryti su priesaika, kai valdantieji su Seimo pirmininke nerado laiko pagalvoti, kaip tą posėdį būtų galima organizuoti, kad rizikos būtų minimalios. Bet jų sprendimai jų rankose yra, jie manė, kad posėdis turi būti“, –  antradienį Seime sakė S. Skvernelis.

Anot jo, tuometinei būsimai Seimo vadovybei praėjusią savaitę buvo pasiūlytos priesaikų alternatyvos, bet į jas neatsižvelgta.

„Buvo pasiūlytos alternatyvos įvairios, pats kalbėjau su Seimo būsima vadovybe, bet jie nerado laiko diskutuoti. Tikrai nėra apibrėžta tokia forma Konstitucijoje, tai yra individualus aktas, individuali priesaika, bet jos atlikimas pačiuose Seimo rūmuose gali būti įvarius, galėjo būti kitoks“, – sakė laikinosios Vyriausybės vadovas.

Koronavirusas iki šiol nustatytas keliems Seimo nariams, dalis politikų dėl to nedalyvavo priimant priesaiką. Antradienį pranešta apie teigiamą Liberalų sąjūdžio atstovo Jono Varkalio testą.

Penktadienio posėdis, kuriame be priesaikų buvo tvirtinama Seimo vadovybė, vyko nuo ryto iki vėlumos.

S. Skvernelis taip pat mano, kad COVID-19 pandemijos situacija Lietuvoje nebeturėtų blogėti, tačiau, anot jo, vertinti, ar pasiteisino karantinas, dar anksti.

„Palaukime šios savaitės pabaigos, pasižiūrėsime tą įtaką Visų Šventųjų šventės. Bet, faktas, kad tikrai blogiau neturėtų būti, o ar tas pagerėjimas bus toks, kokio mes visi laukėme ir tikėjomės – matysime“, – sakė premjeras.

A. Veryga vengia vertinti J. Varkalio sprendimą nesiizoliuoti po kontakto su užsikrėtusiuoju

L. e. p. sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vengia vertinti Seimo nario liberalo Jono Varkalio sprendimą nesiizoliuoti po kontakto su COVID-19 užsikrėtusia parlamentare Rimante Šalaševičiūte. A. Verygos teigimu, vertinti sąlyčio riziką ir pateikti rekomendacijas dėl saviizoliacijos turi epidemiologai.

„Man sudėtinga kažkokį konkretų atvejį vertinti. Aš nežinau, ar jis žinojo, ar jis nežinojo, kas ten buvo užsikėtę, koks kontaktas buvo. Labai greitai gali apkaltinti ką nors, bet šiaip epidemiologai vis tiek turi įvertinti situaciją, apklausti tuos žmones, kurie turėjo kontaktą, duoti nurodymus dėl izoliacijos“, – Seime antradienį teigė A. Veryga.

„Aišku, būtų idealu, jeigu mes visi sąmoningai elgtumės ne tik dėl kontaktų, bet ir dėl peršalimo simptomų neateitume į darbą, net ir nežinodami, ar mes esame užsikrėtę“, – pridūrė jis.

Ministras akcentuoja, kad Seimo nariai taip pat yra žmonės ir, pasak jo, kartais neįvertina galimos rizikos susirgti COVID-19.

„Jie nėra epidemiologai, kad žinotų, koks tas kontaktas buvo. Jeigu kyla klausimų, tai visą laiką sakome: geriau pasitarkit, nes geriau perdėm atsargiai elgtis, nei surizikuoti ir kažkokių problemų prisišaukti“, – sakė A. Veryga.

Ministras teigė paskutinį kartą koronaviruso tyrimą atlikęs pastarąjį pirmadienį. A. Verygos teigimu, ministrams yra sudaryta galimybė dėl koronaviruso testuotis kas savaitę. „Bet ne visi ir ne kiekvieną savaitę daromės“, – pripažino jis.

Seimo nariams bus siūloma nuolat testuotis dėl COVID-19, sako V. Čmilytė-Nielsen

Seimo nariams bus siūloma nuolat testuotis dėl koronaviruso (COVID-19), antradienį per Seimo seniūnų sueigą pranešė parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Seimo nariams bus rekomenduojama testuotis nuolat, turime situaciją, kai tai vienas, tai kitas žmogus suserga, turime užtikrinti Seimo darbą“, – sakė parlamento pirmininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.