Už R. Karbauskio manevro valdantieji mato jau seniai ruoštą planą: tai nėra protestas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako sunkiai suprantanti opozicinių valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio sprendimą atsisakyti Seimo nario mandato.

Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Ramūnas Karbauskis.<br>Lrytas.lt koliažas
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė, Ramūnas Karbauskis.<br>Lrytas.lt koliažas
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen, Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-11-19 15:04, atnaujinta 2020-11-19 18:58

„Seimo pirmininkės nuomone, toks sprendimas yra sunkiai suprantamas, bet kiekvieno Seimo nario pasirinkimas, dirbti ar nedirbti Seime, kuriuo metu išeiti, yra laisvas“, – BNS parlamento vadovės poziciją perdavė jos atstovas Paulius Žeimys.

Jis taip pat teigė, kad kol kas V. Čmilytei-Nielsen nepavyko susisiekti su R. Karbauskiu ir pasikalbėti apie motyvus.

Anot atstovo, V. Čmilytė-Nielsen tikisi, jog R. Karbauskį pakeisianti Seimo narė „galės išpildyti rinkėjų lūkesčius“.

R. Karbauskį, jeigu šis atsisakys mandato, Seime turėtų pakeisti Asta Kubilienė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis ketvirtadienį pranešė atsisakantis Seimo nario mandato protestuodamas prieš naujosios valdžios veiksmus skirstant pozicijas parlamente.

Laiko iš anksto apgalvotu sprendimu

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad jo nenustebino valstiečių lyderio pareiškimas apie Seimo nario mandato atsisakymą. Pasak jo, tai buvo galima numatyti, kai R. Karbauskis atsisakė į Seimą kandidatuoti vienmandatėje apygardoje.

„Tai nėra protestas, tai yra sąmoningai iš anksto apgalvotas scenarijus. Jeigu dar pernai R. Karbauskis galvojo, kad jie gali būti valdančioje daugumoje ir bravūriškai plėšytis marškinius, rodydami krūtinę, kaip jis įveiks vienmandatėje Viktorą Pranckietį, kuris pasitraukė iš valstiečių, tai šiais metais jis nusprendė nekandidatuoti vienmandatėje. Mes su kolegomis jau tada šnekėjome, kad jis pasilieka sau galimybę, likęs opozicijoje, be pasekmių išeiti iš Seimo“, – ketvirtadienį Seime sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, R. Karbauskiui pasitraukti iš Seimo būtų sudėtingiau, jei jis būtų laimėjęs rinkimus vienmandatėje rinkimų apygardoje

„Nepasakysi (rinkėjams – ELTA), kad eini savo milijoninių biznių tvarkyti, tvarkyti trąšų supirkinėjimo reikalų ir nusispjaut man į tą rinkėjų mandatą. Jis viską pateikia kaip kovotojas už demokratiją, tarsi būtų koks Che Guevara ar A. Sacharovas“, – ironizavo E. Gentvilas.

A. Armonaitė įvertino R. Karbauskio sprendimą trauktis iš Seimo

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė mano, kad valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio sprendimas trauktis iš Seimo nario pareigų yra nulemtas nemokėjimo pralaimėti ir susitaikyti su mintimi dirbti opozicijoje. Visgi, pasak politikės, tai yra asmeninis R. Karbauskio pasirinkimas, kurį turėtų vertinti už jį balsavę rinkėjai.

„Aš manau, kad šiaip jau ką jis nori, tą jis daro. Jį išrinko žmonės, jis nebenori jiems atstovauti, tai ir traukiasi. Kita vertus, reikia mokėti iš tikrųjų ir pralaimėti, ir susitaikyti su ta mintimi, kad gali būti ne tik valdantysis, bet ir opozicijos narys“, – Eltai teigė A. Armonaitė.

Laisvės partijos pirmininkė daro prielaidą, kad būtent dėl nesugebėjimo susitaikyti su patirtu pralaimėjimu Seimo rinkimuose R. Karbauskis ir priėmė sprendimą atsisakyti Seimo nario mandato.

„Aš siūlau mokėti ne tik būti valdžioje, bet ir sugebėti dirbti opozicijoje. Darau prielaidą, kad galbūt sunku buvo susitaikyti su tokiu rinkėjų verdiktu ir dėl to traukiamasi. Tai čia jo sprendimas, kurį tegu ir vertina rinkėjai, kurie už jį balsavo“, – akcentavo ji.

Paklausta, ar galėjo tokį valstiečių lyderio sprendimą paskatinti aistros dėl pozicijų Seimo vadovybėje, politikė akcentavo, kad Seimo rūmų intrigos šiuo metu turėtų būti šalutinis dalykas. A. Armonaitės teigimu, šiuo metu parlamentarams svarbiausia yra susitelkti į pandemijos valdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.