Kalėdų Senelio maršrutą jau suplanavę Kėdainiai prašo ir miestelėnų pagalbos

Nepaisant siaučiančios pandemijos Kalėdų šventės vis tiek ateis. Tiesa, kaip ir visame pasaulyje, taip ir Kėdainiuose teks koreguoti gražiausių švenčių planus, siekiant kuo labiau apsaugoti žmones nuo žaibišku greičiu plintančio COVID-19 viruso.

 A.Barzdžiaus (rinkosaikste.lt) nuotr.<br> Taip Kėdainių eglė atrodė 2018-aisiais, o kaip šiemet atrodys, pamatysime gruodžio 4-ąją.
 A.Barzdžiaus (rinkosaikste.lt) nuotr.<br> Taip Kėdainių eglė atrodė 2018-aisiais, o kaip šiemet atrodys, pamatysime gruodžio 4-ąją.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidilė Drėlingienė, rinkosaikste.lt

Nov 26, 2020, 10:25 AM, atnaujinta Dec 7, 2020, 6:54 PM

Kėdainių rajono savivaldybės atstovė Jorūnė Liutkienė sako, kad teko atsisakyti kai kurių smagių atrakcijų vaikams, tačiau ji įsitikinusi, kad dėl to Kalėdos nebus prastesnės. Juolab kad rajono savivaldybė kalėdinėms eglės dekoracijoms ketina išleisti beveik 12 tūkst. eurų, Didžiosios gatvės puošybai – dar 6,5 tūkst. eurų.

Šių metų Kalėdinio švenčių periodo tema „Saulė sugrįžta“

Šios temos motyvais ir bus dekoruota šių metų Kalėdų eglutė. Ji bus puošiama dangaus kūnais ir gamtą bei jos magiškas galias simbolizuojančiomis dekoracijomis. Tuo, kuo tikėjo senovės lietuviai.

„Pagrindinę Kėdainių rajono savivaldybės Kalėdų eglutę įžiebsime Didžiosios Rinkos aikštėje gruodžio 4 dieną (penktadienį).

Žmonių į aikštę, kaip įprasta, nekviečiame dėl pandemijos, bet tą dieną, Kalėdų eglės įžiebimo dieną, Kėdainių mieste viešės Kalėdų Senelis. Jis važinės miesto gatvėmis šventiškai papuoštu 1,5 metro dydžio elektromobiliu, sveikindamas, linkėdamas geros nuotaikos“, – šventės planus pasakoja savivaldybės atstovė.

Šventišką nuotaiką mieste sukurs ir muzika.

Kalėdų Senelio maršrutas ir virtualus eglutės įžiebimas

Planuojama, kad Kalėdų Senelis važiuos Didžiąja gatve, aplankant Didžiosios Rinkos aikštę, per miestą, iš anksto suderintu maršrutu.

Senelio kelionė mieto gatvėmis prasidės 16 valandą, o jau 17.30–18 val. jis atvyks į Didžiąją Rinką, kur bus įžiebta Kalėdų eglutė.

Iš čia viso rajono žmonėms tiesiogiai internetu per savivaldybės, Kultūros centro ir kitus kanalus bus transliuojama šventinės eglutės įžiebimo ceremonija.

Po jos Kalėdų Senelio kelionė mieste tęsis dar iki 19.30 valandos.

Atsižvelgiant į galiosiančius ribojimus bei saugumo reikalavimus, Kalėdų Senelis neišlips iš elektromobilio nė vienoje vietoje, o tik sustojus tam tikrose vietose, sveikinsis iš elektromobilio.

„Man labai gaila, kad daugelio dalykų dėl žmonių saugumo tenka atsisakyti. Nebus gražaus teminio reginio, kuris buvo planuojamas Kalėdų eglutės įžiebimo šventei.

Nebus ir jau suplanuoto traukinuko, kuriuo pernai labai džiaugėsi mūsų mažieji. Ši pramoga tikrai atnešė daug džiaugsmo vaikams per praėjusias Kalėdas, tačiau gal vaikai labai nenusivils, kad teks šiais metais eglutę tik pamatyti ir bus mažiau judrių atrakcijų.

Tačiau neabejoju, kad mums visiems kartu šeimose pavyks įžiebti mūsų mažiesiems viltingą laukimą ir jie savo mažose širdelėse sukaups pačius gražiausius įspūdžius ir patyrimus ir per šį pandemijos laikotarpį“, – apie artėjančias kitokias Kalėdas kalba J. Liutkienė.

Kėdainių parke – šventinės instaliacijos

Be kita ko, Kultūros centras imasi iniciatyvos Kėdainių parke, naujojoje pergolėje už stiklinės vitrinos įkurdinti meninę instaliaciją „Sniego karalienė“.

Instaliacija būtų kuriama iš įvairių turimų resursų, vykusių spektaklių dekoracijų, kitų drabužių, scenografijų.

„Tai būtų lyg ir istorinė retrospektyva, kažkada matytų dalykų, patirtų jausmų, prisiminimų ir malonių akimirkų grįžtant į praeitį šiais apvaliais simboliniais 2020 metais.

Nežinau, kokio senumo dalykus trauks iš savo rezervų Kultūros centras, bet bus malonu pamatyti juos ir atpažinti. Kartu tai bus visiškai nauja patirtis visiems miesto gyventojams“, – apie tai, kaip bus puošiami Kėdainiai šiais metais, pasakoja J. Liutkienė.

Anot jos, dekoracijos būtų apšviestos LED lemputėmis, todėl nebus naudojama daug elektros energijos. Visa tai žmonės galėtų stebėti per stiklą.

Miestiečiai raginami kurti Kalėdų dvasią

Jau pernai buvo pamėginta plėsti puošiamų vietų skaičių – buvo įspūdingai papuošta eglutė prie savivaldybės ir sulaukta daug gražių atsiliepimų, nes ji matėsi iš pagrindinės miesto J. Basanavičiaus gatvės visiems pravažiuojantiems. Taip pat buvo nauja ledo siena – Knypavos Rinkos aikštėje, kuri irgi tapo traukos centru.

„Tai šiemet pasirinktas miesto parkas.

Norisi, kad būtų daugiau gražių vietų visame mieste, todėl daug metų vykę gražiausiai papuošto pastato konkursai per dešimtmetį taip pat atliko savo gerą darbą ir įpratino kiekvieną įstaigą, organizaciją per šias nuostabiausias metų šventes ne tik įprastai pasitvarkyti ir pasigražinti, bet ir sukurti puikią atmosferą, pirmiausia, savo darbuotojams ir savo klientams, o taip pat ir viso miesto gyventojams“, – sako J. Liutkienė.

Kalėdų šventės mieste organizatoriai tikisi, kad tokių gražių vietų bus ir daugiau.

„Jeigu visi šiais metais dėsime akcentus į tai, kas džiugina akis, tai galėsime pamatyti daug stebuklų visame mieste ir rajone. Nepamirškime, kad kuriame nuotaiką ne tik sau, bet ir kitiems“, − sako rajono meras Valentinas Tamulis.

Taip pat bus atnaujintos dekoracijos Didžiosios Rinkos aikštėje. Tą padaryti būtina, nes reikia, kad labiau atlieptų senamiesčio dvasią.

Bus parinkta subtilesnė forma ir labiau tinkantis papuošimų dydis gatvei, vedančiai Kalėdų eglutės link.

Šiais metais ryžtingai atsisakyta taip pat visiškai nederančios prie nieko mėlynos spalvos girliandų Česlovo Milošo gatvėje. Lapus numetę kaštonai šioje gatvėje bus puošiami baltos spalvos girliandomis.

J. Basanavičiaus ir Tilto gatvėse užsidegs dekoracijos „Sparnai“. Visa tai labiau derės ir kurs vieningesnį, o ne segmentuotą viso senamiesčio, aikštės ir aplinkinių gatvelių vaizdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.