Kaip G. Nausėda vertina G. Landsbergio kandidatūrą į ministrus liko neaišku: pirmiausia pasakys I. Šimonytei

Tęsdamas susitikimų su kandidatais į Ingridos Šimonytės formuojamos Vyriausybės ministrus maratoną, prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį susitiko su į užsienio reikalų ministrus kandidatuojančiu konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu.

Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
Prezidentūros nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2020-12-03 17:13, atnaujinta 2020-12-03 17:49

Po susitikimo šalies vadovo patarėjas Antanas Bubnelis pabrėžė, kad užsienio politika Prezidentūrai yra be galo svarbi sritis, todėl pokalbis su G.Landsbergiu buvo ilgas ir išsamus, o jame paliestas ne vienas svarbus klausimas.

„Ministerijai vadovauti paskirto ministro lauktų tikrai nemažai iššūkių. Visų pirma, regioninė lyderystė, kuriant saugią kaimynystę, saugumo užtikrinimas, veikiant NATO ribose, efektyvus veikimas Europos Sąjungoje, ekonominė diplomatija, klausimai, susiję su Astravo atomine elektrine, taip pat – diplomatinės tarnybos klausimai.

Prezidentas tikisi, kad paskirtas ministras tęs plataus sutarimo pagrindu suformuotą ligšiolinę užsienio politiką“, – sakė jis.

Kandidato vertinimo nepateikė

Paklaustas, ar prezidentui kandidatas į užsienio reikalų ministrus sukėlė kokių nors abejonių, A.Bubnelis tiesiogiai neatsakė, pabrėždamas, kad kandidatų vertinimus G.Nausėda jau penktadienį ketina pateikti pačiai I.Šimonytei.

„Aš tik pasikartosiu, kad savo vertinimą prezidentas nori išsakyti tiesiogiai premjerei. Tai bus padaryta rytojaus susitikimo metu. Bet kokie vieši paskelbimai apie Vyriausybės kabinetą bus daromi tik po susitikimo su premjere, kuris įvyks rytoj“, – dar kartą pabandžius paklausti, kaip G.Nausėda vertina G.Landsbergį, atsakė prezidento patarėjas.

Primename, kad iki šiol po susitikimų su kandidatais G.Nausėdos patarėjas A.Bubnelis viešai pateikdavo trumpesnį ar platesnį prezidento vertinimą apie kandidatus.

A.Bubnelis: „Procesas labai sklandžiai juda į priekį“

Pasiteiravus, ar G.Nausėda nemano, kad ministrų kandidatūrų tvirtinimas užtruko per ilgai ir tiek pačiai I.Šimonytei, tiek visuomenei jau derėtų pranešti, kurie kandidatai bus atmesti, A.Bubnelis tvirtino, jog „procesas labai sklandžiai juda į priekį“.

„Dar kartą pasikartosiu, kad susitikimas su premjere įvyks rytoj. Kaip jūs žinote, tai nėra pirmas susitikimas, kuriame yra kalbama apie Ministrų kabineto formavimą. Šią savaitę toks susitikimas jau yra įvykęs.

Diskusija apie kabineto sudėtį vyksta. Procesas labai sklandžiai juda į priekį“, – vis kartojo prezidento patarėjas.

G.Landsbergis: „Nepastebėjau jokio nuomonių išsiskyrimo“

Pats G.Landsbergis taip pat pakartojo, kad susitikime buvo aptarti užsienio reikalų prioritetai, bendradarbiavimas ir bendras matymas. „Aš pokalbį vertinu kaip labai gerą“, – trumpai susitikimą aptarė kandidatas į ministrus.

G.Landsbergis neigė su G.Nausėda aptaręs visą ministrų atrankos procesą: „Ne, mes neaptarėme ministrų atrankos proceso. Neabejoju, kad tą geriausiai padarys I.Šimonytė, kartu su prezidentu.“

Kandidatas į užsienio reikalų ministrus patikino, kad su prezidentu jo nuomonė užsienio politikos klausimais visur sutapo.

„Ne, nepastebėjau jokio nuomonių išsiskyrimo. Kitaip tariant, aš pristačiau tam tikrą struktūrą, kuria remdamasis rengiau užsienio politikos Vyriausybės programoje dalį, kokius prioritetus išskyriau. Neišgirdau iš prezidento prieštaravimų, kad tai būtų ne tie prioritetai.

Galiu pasakyti, kad objektyvu yra tai, jog Lietuvos užsienio politika 30 metų buvo grindžiama konsensusu. (...) Tai reiškia, kad užsienio reikalų ministras, prezidentas ar netgi Seimo dauguma neturėdavo atskiros užsienio politikos, ji visada būdavo derinama. Tai, kokį mes dabar turime užsienio politikos rezultatą, yra būtent to derinimo pasekmė.

Mano giliu įsitikinimu, tai privalo būti tęsiama, nes mūsų užsienio politikos didžiąją dalį apibrėžia geopolitinė realybė. Kitaip tariant, mūsų kaimynai, agresyvūs galbūt kaimynai vieni, kiti, kurie dabar yra pagauti revoliucijos, Europos sąjungos realybė...

Kitaip tariant, Lietuvos manevro laisvė, pasirenkant kryptis, yra ganėtinai ribota. Kitas dalykas, Lietuvos laisvė pasirenkant priemones, kuriomis ji gali įgyvendinti savo tikslus ir siekti savo interesų, gali skirtis“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Sulaukė klausimo apie komandą

Kandidatas į ministrus neslėpė sulaukęs prezidento G.Nausėdos klausimo apie jo būsimą komandą, tačiau pripažino šiandien dar negalėjęs jos visos atskleisti.

„Aš išgirdau prezidento klausimą ir suprantu, kad tai yra logiškas klausimas, dėl to, jog kai kurie būsimos ar galimos komandos nariai turėtų dirbti ir su prezidento komanda. Ypatingai, kai mes kalbame apie europinius klausimus.

Tačiau, deja, šiandien aš dar negalėjau pristatyti visos komandos dėl to, kad tai dar yra tik preliminarūs pasikalbėjimai su žmonėmis. Mano pažadas yra, kad, kai tik (bus sudaryta visa komanda, – aut.past.), tai ji visa bus paviešinta“, – žadėjo jis.

Paklaustas, ar nemano, kad susitikimų su ministrais maratonas Prezidentūroje per daug užsitęsė, G.Landsbergis neatmetė galimybės, jog viskas galėjo vykti šiek tiek greičiau, tačiau akcentavo, kad dabar svarbiausia, jog šis procesas toliau neužsitęstų.

„Aš manau, kad, įvertinus aplinkybes, gal ir buvo galima sutaupyti vieną kitą dieną to proceso. Dabar aš tik norėčiau tikėtis, kad tas procesas sėkmingai bus užbaigtas dėl to, jog tai, ką mes matome, yra tik dalis etapo. Kitaip tariant, kad neužtruktų ilgiau.

Jeigu pavyktų rasti greitus sutarimus, Seime jau būtų galima imtis kitų veiksmų. Nepaisant to, kad gal ir buvo galima kažką padaryti greičiau, aš manau, jog vis dėlto svarbiausia dabar, kad mes neužtruktume ateityje“, – situaciją komentavo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.