Ligotą senolę iš jai priklausiusio buto siekiantis išmesti į gatvę anūkas: „Dabar negaliu jo išnuomoti“

Lietuvoje daugėja šokiruojančių atvejų, kai vaikai ir anūkai per teismus meta į gatvę sunkiai sergančius garbaus amžiaus senolius iš būstų, kurie anksčiau priklausė tiems patiems pensininkams. Kėdainių ir Kauno teismai priėmė svarbius verdiktus, neleisdami 28 metų vaikaičiui iškeldinti iš būsto 76 metų močiutės – tikėtina, jog tai turės įtakos ir ateityje svarstant panašius itin skaudžius atvejus.

 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
 Savo močiutę į gatvę varantis jaunuolis teismuose nieko nepešė. <br> M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 7, 2020, 5:22 PM, atnaujinta Dec 23, 2020, 12:36 PM

Kauno apygardos teismas pirmadienį atmetė kėdainietės Marijonos A. vaikaičio skundą – jaunuolis siekė išvaryti ją iš buto Smilgos gatvėje.

Negalią turinti močiutė serga širdies, smegenų kraujagyslių, stuburo ir kitomis sunkiomis ligomis. Daugiau nei dvejus metus ji priversta gyventi elektros, kurią anūkas pasiskubino atjungti.

Šis būstas anksčiau priklausė Marijonai A. – moteris jame gyvena jau 36 metus.

Pensininkė dar 1994 metais padovanojo butą savo sūnui Sauliui A. su tikslu, kad ji ten ir toliau gyvens, o sūnus ja rūpinsis. 

Tačiau 2018 metų kovą Saulius A. mirė, o pastarojo sūnus, rugpjūtį sutvarkęs paveldėjimo formalumus, tą patį mėnesį ėmėsi senolės išvarymo žygių – nusiuntė atitinkamus reikalavimus išsikelti, atiduoti raktus, atjungė elektrą.

Kėdainių teisėja Aušra Andziulevičiūtė anūko reikalavimus atmetė, tačiau sprendimą jis apskundė.

Kauno apygardos teismas verdiktą paliko nepakeistą.

Siekia būstą išnuomoti

„Teisėjų kolegija pažymėjo, kad apeliantas nenurodė aiškių ir objektyvių priežasčių, kodėl būtina atsakovę iškeldinti iš ginčo buto, o rėmėsi iš esmės tik tuo, jog jis neturi galimybės buto nuomoti.

Atsižvelgusi į teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principus, teisėjų kolegija nesutiko su apeliacinio skundo argumentais, jog ieškovo privatus interesas yra svaresnis (lemiamas) ir turi būti ginamas jo nuosavybės neliečiamumas, o ne atsakovės teisė į būsto neliečiamybę, nes ieškovas tapo ginčo buto savininku tik 2018 metais, paveldėjęs butą po savo tėvo mirties, kuriam šis butas atsakovės (jo motinos) buvo padovanotas 1994 metais su tikslu, jog atsakovė toliau gyvens tame bute, o ieškovo tėvas ją prižiūrės.

Šiuo atveju svarbu ir tai, kad: atsakovė šiame bute nepertraukiamai gyvena jau 34 metus; jame užaugo jos vaikai; atsakovei yra 76 metai, ji yra neįgali; jos pagrindiniai socialiniai ryšiai būtent šioje vietovėje (pažįstama aplinka, pažįstami kaimynai, nesudėtingas patekimas į butą (butas pirmame aukšte) ir pan.); atsakovė neturi kito būsto ar lėšų įsigyti kitą būstą; ieškovas niekada negyveno bute; ieškovas ginčo butą įgijo neatlygintinai“, – savo motyvus pirmadienį paskelbė Kauno apygardos teismas.

„Tai visiškai teisinga. Džiaugiuosi, kad senutė nebuvo išvaryta“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė jos advokatas Laimutis Jankauskas.

Teismo procesas senolei buvo įtemptas ir skausmingas. Vykstant posėdžiams, garbaus amžiaus kėdainietė negalėjo sulaikyti ašarų. Iki savo sūnaus skyrybų ji rūpinosi anūku, prižiūrėjo, nebuvo jam padariusi nieko bloga.

Pasak Kėdainių teismo, medicininiai duomenys suponuoja apie sudėtingą atsakovės sveikatos būklę, todėl, atsižvelgiant į tai, atsakovės teisę į orią senatvę turėtų būti stengiamasi garantuoti.

Tokios lemties neįsivaizdavo

Garbaus amžiaus sulaukusi moteris net neįsivaizdavo, kad senatvėje teks vaikščioti po teismus, siekiant išsaugoti pastogę.

Kėdainių teisme jaunuolis aiškino, jog močiutė jam ne giminė, svetima, jis jau daugelį metų su ja nepalaiko ryšių.

Tėvai išsiskyrė, kai jis dar buvo nepilnametis. Tolimi santykiai susiklostė ir su tėvu, dėl kurio veiksmų, gyvenimo būdo vaikinas greičiausiai jautė nuoskaudą.

Senolės advokatas L.Jankauskas per vieną posėdžių pasiteiravo anūko, kaip jis priėmė turtą – pagal testamentą ar pagal įstatymą.

„Pagal įstatymą“, – atsakė anūkas.

„Palikimą kaip sūnus jūs paėmėte – tada tėvas jums jau nesvetimas. O močiutę, kuri padovanojo jūsų tėvui butą, dabar metate į gatvę.

Tėvas turėjo pareigą rūpintis jūsų močiute. Paveldėdamas turtą, jūs paveldite ir to žmogaus pareigas“ – pareiškė advokatas.

Pasak L.Jankausko, reikalavimas iškeldinti močiutę, yra amoralus, prieštarauja žmogiškumo, sąžiningumo principams.

Senolė prašo, kad jai būtų leista gyventi šiame būste iki mirties, sudarant panaudos sutartį. Ji toliau mokėtų mokesčius.

Pensininkė neturi nekilnojamojo turto.

Nurodė pagrindines priežastis

Advokatas L.Jankauskas teisme nurodė kelias svarbiausias priežastis, dėl kurių vaikaičio pretenzijos turėtų būti atmestos.

Pirma, tai būtų amoralu, įstatymuose įtvirtintų sąžiningumo, protingumo kriterijų nesilaikymas.

Antra, vaikaičiai taip pat turi pareigą rūpintis savo seneliais.

Trečia, anūkas paveldėtą turtą priėmė, o pareigos rūpintis močiute kratosi, tuo tarpu kai jo tėvas, būdamas gyvas vykdė pareigą išlaikyti savo motiną. Paveldint turtą, paveldimos ir pareigos.

Močiutė – pakraupusi

„Atjungdamas elektrą dar nepasibaigus išsikraustymo terminui jis suprato, kad dėl to patirsiu nepatogumus ir stresą, tai neigiamai atsilieps mano sveikatai. Manau, to sąmoningai ir buvo siekiama“, – tvirtino pensininkė.

Moteris dėl savo neįgalumo per mėnesį gauna daugiau nei 400 eurų, iš kurių ketvirtadalį skiria vaistams.

„Vaikaitis daugelį metų nebendravo nei su manimi, nei su savo tėvu, nesirūpino mūsų sveikata. Nesu tikra, kad jį apskritai pažinčiau“, – pasakojo močiutė.

Pateikė taikos sąlygas

Vaikaičio ieškinyje tvirtinama, kad pensininkė nemokėjo mokesčių už komunalines paslaugas, jai gyvenant susikaupė skolos. Jaunuolis aiškino dalį mokesčių sumokėjęs iš savo kišenės.

Pasak anūko, mirus tėvui jis bandė susisiekti su močiute, buvo nuvykęs į jos namus, bet pastaroji neatidarė durų.

Vaikinas pateikė trims Marijonos A. dukterims taikos sąlygas: jis močiutei leidžia neatlygintai gyventi bute Smilgos gatvėje, o jam bus atiduoti kito paveldėto buto Kėdainiuose, Šėtos gatvėje, raktai, taip pat dviejų paveldėtų automobilių ir sodo raktai.

Vaikaitis tvirtino, kad tetos skleidžia jį ir jo šeimą juodinančią informaciją, ir pareikalavo nustoti taip elgtis. Tai – viena jaunuolio iškeltų sąlygų, priešingu atveju jis teigė neleisiąs gyventi močiutei būste, kuris jam atiteko po tėvo mirties.

Ne kartą gulėjo ligoninėje

Pensininkės dukroms šias sąlygas atmetus, prasidėjo teismo procesas.

Marijona A. kategoriškai paneigė, jog ir ji jos dukterys vengė bendrauti su anūku: „2018 metų rugpjūčio 22 dieną išsiųstoje pretenzijoje jis nenurodė savo adreso, todėl net ir norėdama negalėčiau jo surasti. Galbūt jis net nenorėjo, kad pateikčiau atsiliepimą į pretenziją, su juo palaikyčiau kontaktą“.

Senolė svarstė, kad vaikaitis, jei jis iš tikrųjų buvo pas ją nuvykęs, galėjo jos nerasti, nes ji dėl prastos sveikatos būklės keletą kartų gulėjo ligoninėje. Močiutė neigė nemokanti mokesčių.

Marijonos A. tvirtinimu, ji sutiktų ginčą baigti taikiai ir sudaryti buto panaudos sutartį iki gyvos galvos – tada ji nebereikalautų, kad vaikaitis ją išlaikytų.

Naujienų portalui lrytas.lt susisiekti su pensininkę iš jos namų mėginančiu išvaryti anūku nepavyko. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.