Dėl Vyriausybės programos Seimas planuoja balsuoti penktadienį

Dėl centro dešiniųjų Vyriausybės programos Seimas planuoja balsuoti penktadienį.

Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2020, 6:29 PM

Valdantieji siekė, kad programa būtų patvirtinta ir naujasis Ministrų kabinetas prisiektų ketvirtadienį, tačiau opozicija sakė norinti daugiau laiko susipažinti su dokumentu.

Antradienį balsuojant buvo nuspręsta, kad Vyriausybės programa į plenarinių posėdžių salę grįš penktadienį, o ne antradienį, kaip siūlė opozicija.

„Vyriausybės programą galima svarstyti dešimt dienų, mes siūlome patrumpinti, dešimt dienų nesvarstyti, bet jūs norit per dvi dienas, dar tokių rekordų nebuvo“, – sakė Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

„Vakar Vyriausybės programa registruota prieš antrą valandą po pietų, norime susipažinti su dokumentu atidžiau, ir tikrai antradienį nusiteikę tvirtinti“, – teigė „valstiečių“ seniūnė Aušrinė Norkienė.

Seimo pirmasis vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma pasiūlė kaip kompromisinį variantą programą svarstyti penktadienį.

Valdančiosios Tėvynės sąjugos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis teigė, kad dar vieną savaitgalį šaliai gyvento be nuolatinės Vyriausybės jau būtų pavojinga.

„Mes esam pasiruošę skirti tiek laiko, kiek įmanoma, kad opozicija dar sykį turėtų galimybę užduoti klausimus, ar tai būtų rytoj, ar ketvirtadienį, taip pat galima penktadienį iš ryto dar sykį opozicijai skirti laiko, kad ministrai ateitų pakalbėti. Bet jei mes dar vieną savaitgalį nesudarysime Vyriausybės, kuri galėtų dirbti, mes atrodysime ne juokingai, mes atrodysime pavojingai“, – sakė G. Landsbergis.

Naujosios Vyriausybės programos projektą parlamentarams paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė pristatė antradienį. Ji pažymėjo, kad aštuonioliktoji Vyriausybė revoliucijų nedarys, bet sieks įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus.

„XVIII Vyriausybė, jeigu gautų įgaliojimus, ateina ne revoliucijų daryti, todėl tie geri darbai, kurie buvo anksčiau prognozuoti, projektuoti ir galbūt nebaigti ar net nepradėti, jie tikrai gali rasti savo vietą XVIII Vyriausybės programoje“, – sakė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad Vyriausybės programoje yra nemažai dalykų, dėl kurių reikia tartis iškart, kadencijos pradžioje.

„Pirmiausia paminėsiu švietimą. Taip, šitoje programoje taip pat kalbame apie nacionalinį susitarimą dėl švietimo. Diskutuoti pradėti galėtume netrukus po to, kai Vyriausybės gaus įgaliojimus veikti, o ne kadencijos pabaigoje. Tada tikimybė pasikloti bėgius ir pamatyti traukinį galiausiai tais bėgiais riedantį ir turėti daugiau vilties, kad po kitų Seimo rinkimų kas nors tų bėgių neišrinks ir nenusities kitoje vietoje, mano supratimu, bus daug didesnis“, – sakė I. Šimonytė.

Ji tvirtino neketinanti ginčytis su „valstiečiais“ dėl to, kas paimta iš jų programų.

„Manau, kad tie sprendimai, kurie yra geri ir vertingi ir dėl kurių yra toks platus sutarimas, turbūt nenukentės niekaip dėl to, kad bus tęsiami, o ne bus kaitaliojami sulig kiekvienais rinkimais“, – tvirtino paskirtoji premjerė.

Ji minėjo, kad vienas iš būsimojo Ministrų kabineto veikimo principų – nuosaiki ambicija.

Ketvirtadienį numatytas Vyriausybės programos tvirtinimas Seime perkeltas penktadieniui.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai ir prisiekia naujieji ministrai.

Pagal statutą, Seime pateikus Vyriausybės programą, ją toliau svarsto parlamentinės frakcijos ir komitetai. Jie savo išvadas privalo pateikti ne vėliau kaip per dešimt dienų.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai ir prisiekia naujieji ministrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.