Skandalas Užsienio reikalų ministerijoje: aukštą postą užėmęs diplomatas visus mulkino du dešimtmečius

Ar gali žmogus, kuris neturi aukštojo mokslo diplomo, užimti aukščiausias pareigas Užsienio reikalų ministerijoje (URM) ir diplomatinėje tarnyboje bei pretenduoti į kitos ministerijos vadovybę?

 Skandalas Užsienio reikalų ministerijoje: aukštą postą užimantis diplomatas visus mulkino du dešimtmečius.<br> Lrytas.lt koliažas
 Skandalas Užsienio reikalų ministerijoje: aukštą postą užimantis diplomatas visus mulkino du dešimtmečius.<br> Lrytas.lt koliažas
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Leškevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-12-08 20:04, atnaujinta 2020-12-09 11:39

Ar įmanoma, kad tai kone dvi dešimtis metų būtų pražiopsoję visi pareigūnai ir struktūros, atsakingos už atrankos į aukščiausius postus mechanizmus?

Pasirodo, gali ir tai yra įmanoma. O šį į stebuklą panašų dalyką tik Krašto apsaugos ministerijos (KAM) dėka sužinojusi URM iki šiol negali atsipeikėti po šio konfūzo.

Nutrūko svaiginanti karjera

Tas žmogus – vienas iš labiausiai patyrusių ir vertintų pastaruoju metu šalies diplomatų, neseniai baigęs šalies ambasadoriaus NATO kadenciją Vytautas Leškevičius, pretendavęs būti KAM viceministru.

Ir būtent dėl to, jog paaiškėjo, kad jis ilgus metus užėmė URM struktūroje tokius postus, kuriuos užimti būtinas aukštojo mokslo diplomas, kurio jis neturėjo, jam neseniai teko apskritai atsisveikinti su URM.

O kaip taip paaiškėjo?

Mat V.Leškevičius buvo susirengęs iš URM pakelti sparnus į KAM ir tapti vienu iš šios ministerijos viceministrų, vietoje šį postą rudenį palikusio ilgus metus viceministru buvusio Vytauto Umbraso.

Suprantama, KAM, Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir karinė žvalgyba pradėjo savo tikrinimo procesą, kurio metu ir išaiškėjo, jog V.Leškevičius nėra baigęs aukštojo mokslo, nors visose oficialiose jo biografijose nurodoma, kad 1995 m. jis baigė Vilniaus universiteto Filosofijos fakultetą. Tiesa, vienur rašoma, kad jis pagrindinį šalies universitetą baigė metais vėliau.

Bet kokiu atveju, KAM ir išsiaiškino, jog iš tiesų V.Leškevičius neturi aukštojo mokslo diplomo ir nėra baigęs šių studijų. Taigi, apie tai ir buvo informuota URM vadovybė, kuriai vėliau V.Leškevičius parašė prašymą atleisti jį iš darbo ministerijoje dėl „asmeninių priežasčių“.

Tuo metu V.Leškevičius, grįžęs iš vieno iš svarbiausių ambasadų – prie NATO – vadovo posto, vadovavo URM Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamentui. Pagal įstatymus, tokius postus gali užimti žmonės, turintys tik aukštąjį išsilavinimą.

Tuo tarpu karjera, kurią iki tol V.Leškevičius buvo padaręs URM – įspūdinga.

Oficialiai skelbiama, kad į ministeriją jis atėjo tiesiai iš Vilniaus universiteto ir ėmė dirbti tuometinio užsienio reikalų ministro Algirdo Saudargo asmeniniu padėjėju.

Jis šį postą užėmė iki pat 2000-ųjų, kuomet A.Saudargo atstovaujama konservatorių ir krikščionių demokratų valdžia Seimo rinkimuose patyrė visišką fiasko ir katastrofą, o konservatoriai, turėję Seime kone absoliučią valdžią, vos išsaugojo jame frakciją.

Tuo tarpu ministro asmeninis padėjėjas iškeliavo į Vokietiją, kur dirbo tenykštės Lietuvos ambasados pirmuoju sekretoriumi. Grįžęs į URM jis 2004-2005 m. URM Saugumo politikos departamento NATO skyriaus patarėju.

Vėliau jis dirbo URM Saugumo politikos departamento NATO skyriaus vedėju, Saugumo politikos departamento direktoriaus pavaduotojau. Jis buvo įgaliotasis ministras, Lietuvos Respublikos nuolatinio atstovo Šiaurės Atlanto Taryboje pavaduotojas.

2011-2012 m. V.Leškevičius buvo URM politikos direktorius, 2013-2014 m. užsienio reikalų viceministras. Vėliau jis buvo Lietuvos Respublikos nuolatinis atstovas prie Europos Tarybos, o nuo 2015 m. vasario mėn. Tuometinė prezidentė Dalia Grybauskaitė išsiuntė jį būti Lietuvos nuolatiniu atstovu prie NATO.

2012 m. jam suteiktas nepaprastojo pasiuntinio ir įgaliotojo ministro diplomatinis rangas. V.Leškevičius apdovanotas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi.

Negalėtų būti net klerku?

Būdamas užsienio reikalų viceministru V.Leškevičius plačiai nuskambėjo Lietuvos ir tarptautinėje socialinių tinklų erdvėje dėl to, jog Europos parlamente, kalbėdamas angliškai, dėstė mintis itin painiai ir nerišliai, o dėl nesuprantamai pavartotų angliškų žodžių „toksiški failai“ buvo ir gavęs atitinkamą pravardę politikos užkulisiuose.

Tačiau jo dalykinė reputacija ir patirtis valdžios koridoriuose bei viršūnėse buvo vertinama itin aukštai ir jis buvo skelbiamas vienu iš pagrindinių URM veikėjų.

Taigi, dabar įvairūs valdininkai portalui lrytas.lt apstulbę dėsto, jog visiškai jiems visiškai nesuprantama, „kas įvyko“. O tai, kad jis, neturėdamas aukštojo mokslo diplomo, galėjo padaryti tokią valdišką karjerą, aiškinama tiesiog tuo, jog po to, kai jį „atsivedė A.Saudargas“, niekas iš inercijos net ir nesidomėjo, ar V.Leškevičius tikrai baigė aukštąjį mokslą.

Tiesa, portalo lrytas.lt žiniomis, VSD, išduodantis leidimą dirbti su slapta informacija, tai žinojo, nes V.Leškevičius saugumui buvo tai pripažinęs. Tačiau departamentas tiesiog nematė reikalo apie tai specialiai informuoti URM. Todėl tai ir paaiškėjo tik tuomet, kai tai išsiaiškino ir KAM.

Dabar V.Leškevičius – privatus asmuo ir su juo pačiu portalui lrytas.lt kol kas nepavyko susisiekti. Tačiau kai kurie portalo lrytas.lt pašnekovai neatmetė, kad po kurio laiko, vis dėlto baigęs aukštąjį mokslą ir įgijęs jo diplomą, V.Leškevičius vėl gali grįžti į URM.

Kone visuose URM skelbimuose į diplomatinį ir valstybės tarnybos darbą net menkiausiuose postuose pretendentų reikalauja būti baigus aukštąjį mokslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų