Paskutinės minutės postų dalybos: nueinanti valdžia sunkiai tramdė pagundas įdarbinti savus

Nepaisydama naujųjų ministrų raginimo nutraukti tarpuvaldžiu organizuotus konkursus, nueinanti valdžia sunkiai tramdė pagundas apdalyti saviškius postais.

Agnė Širinskienė, Kęstutis Mažeika, Aušrinė Norkienė, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Širinskienė, Kęstutis Mažeika, Aušrinė Norkienė, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Virginija Vingrienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Virginija Vingrienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Virginija Vingrienė, Guoda Burokienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Virginija Vingrienė, Guoda Burokienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Kęstutis Mažeika, Agnė Širinskienė, Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Kęstutis Mažeika, Agnė Širinskienė, Aušrinė Norkienė<br>T.Bauro nuotr.
Vyriausybės valanda, Skvernelio Vyriausybė, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Elvinas Jankevičius, Rita Tamašunienė, Jaroslavas Narkevičius, Aurelijus Veryga, Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybės valanda, Skvernelio Vyriausybė, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Elvinas Jankevičius, Rita Tamašunienė, Jaroslavas Narkevičius, Aurelijus Veryga, Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Žirmūnų gimnazija, Algirdas Monkevičius, koronavirusas, klasė, mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žirmūnų gimnazija, Algirdas Monkevičius, koronavirusas, klasė, mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Virginija Vingrienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Virginija Vingrienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Daukantas<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Daukantas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Dec 14, 2020, 6:04 AM

Paskutinę minutę tą bandė daryti ir praėjusį penktadienį Aplinkos ministerijos duris užvėręs Kęstutis Mažeika. Šaltinių teigimu, valstietis mėgino ministerijoje įdarbinti į Seimą nepatekusią Virginiją Vingrienę.

Buvusi parlamentarė pretenduoja į ministerijos Atliekų politikos grupės vyriausiojo specialisto pareigas. Konkursas į šias pareigas buvo skelbtas net kelis kartus, bet praėjusią savaitę – netikėtai sustabdytas.

Aplinkos ministerijos atstovai penktadienį lrytas.lt informavo esą konkursas stabdomas gavus Valstybės tarnybos departamento raštą, kad į šias pareigas pretenduoja asmuo, kuris nori atstatyti valstybės tarnautojo statusą.

Seimo valdančiajai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai priklausiusi V.Vingrienė iki 2016 metais įvykusių rinkimų dirbo specialiste Žemės ūkio ministerijoje ir pagal įstatymus turi pirmenybę pretenduoti į tokias pačias arba kitas laisvas pareigas valstybės tarnyboje.

Bet Aplinkos ministerijos darbuotojai įsitikinę, kad praėjusią savaitę sustabdytas konkursas į Atliekų politikos grupės vyriausiojo specialisto pareigas esą nebuvo organizuojamas skaidriai.

Pirmą kartą jis buvo paskelbtas dar prieš rinkimus į Seimą – rugpjūtį.

Nors prašymus jame dalyvauti tada pateikė aštuoni pretendentai, buvęs ministerijos kancleris valstietis Arminas Mockevičius kreipėsi į Valstybės tarnybos departamentą, prašydamas konkursą nutraukti.

Iš naujo atranka paskelbta jau pasibaigus Seimo rinkimams – lapkričio pabaigoje, o formalia dingstimi ją kartoti tapo keičiamas pareigybės algos koeficientas: jis nuo 9 padidintas iki 9,1.

V.Vingrienė lrytas.lt tikino šių aplinkybių nežinojusi ir skelbimą apie Atliekų politikos grupės vyriausiojo specialisto paieškas esą pamatė tik lapkričio pabaigoje. „Anksčiau vykusiais konkursais nesidomėjau, nes nesitikėjau, kad manęs neišrinks“, – tikino buvusi parlamentarė.

Į pareigas – lengvesniu keliu

Po Seimo rinkimų naujo darbo pradėjusi dairytis V.Vingrienė aiškino atkūrusi anksčiau turėtą valstybės tarnautojo statusą ir nutarė išmėginti jėgas Aplinkos ministerijos paskelbtame konkurse.

„Tokia yra procedūra, kad jei konkurse nusprendžia dalyvauti pretendentas grįžti į valstybės tarnybą, atranka yra stabdoma ir ministerijos sudaryta speciali komisija turi įvertinti mano tinkamumą eiti šias pareigas.

Jeigu aš neatitiksiu pretendentui keliamų reikalavimų, komisija manęs galės nepasirinkti. Tiesa, tai man neužkerta kelio toliau dalyvauti šiame konkurse ir skųsti jo rezultatus. Bet aš labai tikiuosi, kad šios komisijos sprendimui politikai įtakos neturės“, – kalbėjo V.Vingrienė.

Buvusi parlamentarė taip pat mano, kad jos kompetencija atitinka pareigybei keliamus reikalavimus.

„Aš tikrai galiu ir noriu eiti šias pareigas. Ir nebijau varžytis su kitais, nes atliekų sektoriuje tikrai turiu ir žinių, ir patirties, ir užsidegimo tęsti pradėtus darbus.

Komisija įvertins mano šiuos gebėjimus. Jeigu kažkas mano dalyvavimo konkurse labai bijo, tai – jų, o ne mano problema“, – lrytas.lt sakė V.Vingrienė, kuri girdėjo kalbų, esą jos darbui ministerijoje priešinasi Atliekų politikos grupės vadovė.

Žada dirbti gerai ir nuoširdžiai

V.Vingrienė pripažino apie nusižiūrėtas pareigas kalbėjusi ir su buvusia ministerijos vadovybe, bet esą jokių specialių žygių nedarė, kad jas gautų.

„Tai nėra mano svajonių pareigos ir jos nėra tokios aukštos, kad reikėtų kažkokių ypatingų protekcijų“, – sakė buvusi parlamentarė, kuri nesitikėjo, kad išėjus iš Seimo, bandymai imtis naujų darbų apaugs įtarimais.

Beje, V.Vingrienė teigė atsisakiusi jai siūlytų pareigų Žemės ūkio ministerijoje, kurioje darbavosi prieš Seimą. „Ten pasiūlytos pareigos manęs nesudomino. Aš noriu darbo, kuris ir man būtų įdomus, ir kur aš galėčiau nuveikti kažką naudingo visuomenei“, – kalbėjo buvusi Seimo Aplinkos komiteto narė.

V.Vingrienė taip pat kalbėjo, kad šešiolika metų dirbo valstybės tarnyboje ir nebuvo pati blogiausia tarnautoja. „Po darbo Seime dabar niekur negaliu įsidarbinti ir savęs realizuoti. Visi nori, kad vaikščiotumėme nuleidę galvas ir ištiesę rankas, nors aš ateinu su dar didesne patirtimi ir nusiteikusi dirbti nuoširdžiai. Man nereikia jokių privilegijų, aš tik noriu nuoširdžiai dirbti darbą, kurį, manau, tikrai sugebėsiu“, – graudinosi buvusi politikė.

Tikino išgirdęs raginimą

Buvęs ministras K.Mažeika lrytas.lt neneigė, kad į vyriausiojo specialisto pareigas ministerijoje pretendavo buvusi jo kolegė iš Seimo, bet tikino, esą jos įdarbinimas jau yra sustabdytas.

Valstietis teigė, jog toks sprendimas buvo priimtas susitikus su naujuoju ministru Simonu Gentvilu. „Mes išgirdome naujųjų ministrų raginimą stabdyti žmonių įdarbinimą ir konkursą sustabdėme. Su naujuoju ministru sutarėme, kad sprendimus dėl jo galės priimti jau nauja ministerijos vadovybė. Ministras galės pasielgti taip, kaip jam atrodys tinkama“, – aiškino K.Mažeika.

Ant buvusio ministro, naujasis ministerijos vadovas galės atsižvelgti į Valstybės tarnybos departamento siūlymą, bet nebūtinai. K.Mažeika taip pat neigė asmeniškai rūpinęsis V.Vingrienės karjera.

„Mes su V.Vingriene net nebuvome kažkokie geri bičiuliai ir daryti kažko specialaus dėl jos įdarbinimo nebuvo nei poreikio, nei tikslo.

Bet kokiu atveju konkursą sustabdėme, kad nekiltų jokių interpretacijų“, – gynėsi ministro postą palikęs K.Mažeika.

Iš vieno posto – į kitą

Abejonių sukėlė ir buvusio švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus sprendimas be konkurso vieno iš ministerijos departamentų vadovu paskirti buvusį kanclerį Tomą Daukantą.

Pastarasis nuo lapkričio pabaigos vadovavo ir naujai įsteigtam ministerijos Teisės ir administravimo departamentui, ir laikinai ėjo kanclerio pareigas.

Prieš tapdamas kancleriu, T.Daukantas buvo ministerijos Teisės skyriaus vadovas ir pagal įstatymus galėjo atkurti valstybės karjeros tarnautojo statusą bei sugrįžti į ankstesnes pareigas, jeigu jos yra laisvos.

Vis dėlto buvusi ministerijos vadovybė miglotai aiškino, kodėl naujai įsteigta pareigybė ilgą laiką buvo tuščia ir kodėl į šias pareigas nebuvo skelbiamas konkursas.

Naujoji švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pripažino, kad įstatymai numato galimybę sugrįžti į valstybės tarnybą, bet mano, kad T.Daukanto įdarbinimas nėra geras pavyzdys.

Konkursų karuselė nesustojo

Tarpuvaldžiu naujų žmonių priėmimą bandė organizuoti ir kitos ministerijos. Panašu, kad buvę jų vadovai naujųjų ministrų prašymą stabdyti naujų žmonių priėmimą išgirdo tik viena ausimi.

Antai, kaip skelbė LRT, Ekonomikos ir inovacijų ministerijai, kuriai vadovavo socialdarbietis Rimantas Sinkevičius bandė ieškoti naujo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūrai (MITA) bei Inovacijų ir pramonės departamentui.

Pasipylus kritikai, minėti konkursai buvo sustabdyti. Tiesa, jau paskelbus kandidatų į ministrus kandidatūras, Ekonomikos ir inovacijų ministerija paskelbė vyriausiojo patarėjo konkursą, o į naujai steigiamas pareigas esą pretenduoja buvusio ministro patarėjas Darius Liutikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.