Mokytojų profsąjunga už pavojingas darbo sąlygas karantino metu reikalauja 15 proc. priedo

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę bei švietimo, mokslo ir sporto ministrę Jurgitą Šiugždinienę su reikalavimu už pavojingas darbo sąlygas karantino metu ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistams išmokėti priedus.

Egidijus Milešinas.<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Milešinas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2020, 3:48 PM

„Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistai karantino metu vieninteliai palikti karo fronte. Suprasdami, kad situacija šalyje nepavydėtina, reikalaujame, jog šiems specialistams būtų skirti įstatymu numatyti priedai už pavojingas darbo sąlygas. Be to, kuo skubiau turi būti sureguliuota ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistų darbo tvarka, užtikrintos būtinosios apsaugos priemonės bei tvarka - kas ir kaip gali vesti vaikus į ugdymo įstaigas“, – pranešime cituojamas LŠMPS pirmininkas Egidijus Milešinas.

Vyriausybės 2020 m. lapkričio 4 d. nutarimu nustatyta, kad ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas vykdomas užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programose rekomenduojama dalyvauti tik tiems vaikams, kurių tėvai (įtėviai, globėjai) neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

LŠMPS siūlo kuo skubiau reglamentuoti, kaip ir kokiais būdais ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos gali įvertinti, kada tėvai (įtėviai, globėjai) neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu ir suteikti teisę įstaigoms ugdyti išskirtinai tik tuos vaikus, kurių tėvai dėl objektyvių priežasčių neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu.

„Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistų darbo sąlygos nukrypsta nuo normalių darbo sąlygų, o darbdavio pareiga tokiu atveju yra mokėti darbuotojui padidintą darbo užmokestį. LŠMPS reikalauja padidinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo darbuotojų darbo užmokestį 15 proc. iki šie darbuotojai galės dirbti normaliomis darbo sąlygomis. Visi mūsų iškelti reikalavimai – mokytojų teisių apsauga ir gynimas, kurie įtvirtinti Lietuvoje galiojančiuose įstatymuose ir teisės aktuose“, – pranešime akcentuoja E. Milešinas.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS) vienija daugiau nei 10 tūkst. narių visoje Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.