Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu paskirtas Arūnas Dulkys

Ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovu paskirtas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-16 10:16, atnaujinta 2020-12-16 14:46

„Mes turime turėti operacijų vadovą tam, kad operacijų vadovas galėtų pasirašinėti sprendimus, kuriuos gali pasirašyti tik operacijų vadovas. Toks buvo mūsų sutarimas su A. Dulkiu ir todėl prašau visų pritarti, o toliau valdymo schemą tobulinsime“, – per Vyriausybės posėdį trečiadienį kalbėjo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Ji yra ne kartą minėjusi, kad COVID-19 krizės valdymą šalyje, pradėjus darbą naujai valdžiai, turėtų perimti Vyriausybės vadovas, sakydama, kad viena didžiausių problemų valdant krizę yra „du galios centrai“, t. y. premjeras ir sveikatos apsaugos ministras. Pats A. Dulkys anksčiau taip pat teigė pritariantis šiai I. Šimonytės vizijai.

Tačiau, kaip per posėdį sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, sveikatos ministras operacijų vadovu turi būti pagal galiojančią tvarką.

„Dėl operacijų vadovo mes šiek tiek turėjome diskusijų su A. Dulkiu, kaip organizuoti šitą operacijos valdymo darbą, nes akivaizdu, kad kritikavome nemažai tai, kas buvo buvusios Vyriausybės“, – sakė I. Šimonytė.

Vis dėlto premjerė pabrėžė, kad komunikaciją dėl pandemijos savo kompetencijų srityje turės vykdyti kiekvienas ministras.

„Komunikacija situacijos valdymo neturėtų būti tokia, kokia buvo ankstesnėje kadencijoje, kai sveikatos ministras, būdamas ir vyriausiu operacijos vadovu, visais klausimais visada viską komentuodavo ilgas valandas ir labai daug diskutuodavo“, – sakė I. Šimonytė.

A. Dulkys savo ruožtu, pasak jos, rūpinsis būtent operacijų valdymu.

„Koordinavimo sistema taip pat keisis. Aš, kai priimsime šiuos sprendimus, ruošiuosi institucionalizuoti ekspertų tarybą, kuri būtų prie Vyriausybės, būtų visiškai ekspertinė, ten nebūtų valstybės tarnautojų ir politikų, kuri patartų mums krypties prasme“, – kalbėjo premjerė.

Pasak jos, taip pat veiks darbo grupės, kurios rūpinsis konkrečiomis sritimis.

Taip pat nuspręsta į Vyriausybės ekstremalių situacijų komisiją įtraukti ministrus.

„Tikslas yra sustiprinti šios komisijos institucinį vaidmenį valstybinės saugos sistemoje“, – sakė šios komisijos pirmininkė A. Bilotaitė.

I. Šimonytė ragino šios komisijos veikloje ministerijas dalyvauti kuo aukštesniu lygiu.

Ekstremali situacija dėl koronaviruso plitimo Lietuvoje paskelbta vasario 26-ąją, operacijų vadovu ankstesnėje Vyriausybėje taip pat buvo paskirtas tuometinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas priima visus sprendimus, susijusius su valstybės lygio ekstremalios situacijos valdymu, kuriems nereikia kolegialių Vyriausybės sprendimų.

Ankstesnė Vyriausybė spalio pabaigoje Seimui pateikė naujos redakcijos Civilinės saugos įstatymo projektą, pagal kurį visi civilinės saugos klausimai būtų konsoliduoti Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente (PAGD). Taip pat būtų atsisakoma kitų minimų struktūrų – tiek VESK, tiek ir Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.