Ekspertai įvertino sprendimą dėl operacijų vadovo: I. Šimonytė žengė politinį žingsnį

Politikos ekspertai skirtingai vertina Vyriausybės sprendimą sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį skirti Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Andžejus Pukšto teigia, kad itin sunkiomis kornaviruso pandemijos aplinkybėmis svarbiausių sprendimų priėmimą bei komunikaciją turėtų perimti visuomenės pasitikėjimo kreditą Seimo rinkimuose gavusi premjerė Ingrida Šimonytė. Tuo metu Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas, apžvalgininkas Virgis Valentinavičius Eltai teigė, kad I. Šimonytė, paskirdama ministrą operacijų vadovu, padarė politinį veiksmą, kuriuo atremia visus politikų priekaištus, išsakytus A. Dulkiui.

 Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>T.Bauro nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Paulina Levickytė, ELTA

2020-12-17 16:36, atnaujinta 2020-12-17 16:37

„I. Šimonytė šioje vietoje daro tam tikrą politinį veiksmą. Ji parodo, ką galvoja apie kritiką A. Dulkiui, kuri atsirado dar žmogui nepadirbus nė trijų dienų. Atskiri Seimo nariai, kurie patys niekuo nenusipelnę pandemijos valdymui, pradėjo aiškinti, kad A. Dulkys nieko nesuvaldys. Tą patį galima pasakyti ir apie prezidentą, kuris be jokių rimtų argumentų, dar prieš paskelbiant A. Dulkį ministru, faktiškai kalbėjo, kad nieko gero iš šio kandidato nebus. Tai prezidentas tikrai nepadėjo tokiais pasisakymais A. Dulkiui ruoštis šiuo metu sunkiausiam postui valstybėje. I. Šimonytė paskyrimu netiesiogiai pasakė, ką galvoja apie kritiką ministrui“, – Eltai teigė V. Valentinavičius.

Dar prieš XVIII Vyriausybės veiklą I. Šimonytė ne kartą yra minėjusi, kad Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo poziciją turėtų užimtų ministras pirmininkas, esą tai leistų operatyviau valdyti įvairias sritis apėmusią krizinę situaciją bei neleistų susikurti keliems galios centrams. Tačiau trečiadienį po didelių diskusijų Ministrų Kabinetas vis dėlto paskyrė A. Dulkį Ekstremaliosios situacijos operacijų vadovu. Paklaustas, kaip vertina pakitusią naujosios Vyriausybės vadovybės poziciją, V. Valentinavičius teigia, kad nereikėtų lyginti A. Dulkio bei buvusio operacijų vadovo Aurelijaus Verygos.

„I. Šimonytė, sakydama, kad premjeras turėtų demonstruoti lyderystę pandemijos suvaldyme, ji turėjo galvoje strateginės komunikacijos lygį. O A. Dulkio paskyrimas operacijų vadovu reiškia tokį praktinį, organizacinį, koordinuojantį vaidmenį. Kad visi organizaciniai dalykai turi būti jo rankose (...) I. Šimonytė A. Dulkį paskyrė būti ne A. Veryga, o normaliai vadovauti operacijų vadovo pozicijoje. Gal palaukime ir pasižiūrėkime, kaip A. Dulkiui seksis šiame poste. Taip pat pažiūrėsime, kaip jam seksis komunikuoti ir ar jis bus antras A. Veryga, ar ne. Dabar visi šie priekaištai žeriami iš anksto“, – Eltai sakė V. Valentinavičius.

A. Pukšto: operacijų vadovas turi būti ministras pirmininkas

Tuo metu A. Pukšto Eltai teigė, kad operacijų vadovas tokią sunkią pandeminę situaciją turėtų būti ministras pirmininkas. Taip pat, pasak jo, A. Dulkys yra mažai žinomas ir kol kas neturi įgijęs pasitikėjimo kredito visuomenėje.

„Mano galva, logiškiausia būtų buvę, jei premjerė būtų operacijų vadovė ir turėtų pagrindinį vairą. Taip pat turėtų iš jos būti visa komunikacija ir ji turėtų pranešti svarbiausius pranešimus. Manau, kad čia turi būti vienas žmogus (...) Dabar matau, kad pati premjerė visiškai be reikalo ant to paties grėblio užlipo kaip ir buvę valdantieji, paskirdama sveikatos apsaugos ministrą operacijų vadovu. Ko gero, čia šiek tiek pritrūko šaltakraujiškumo priimti tokį sprendimą. Kodėl jis buvo priimtas? Šiuo metu vyksta Vyriausybės formavimo organizaciniai darbai ir jie užtruks. Kaip matome, dar nepaskirti visi viceministrai ir jie nepradėjo darbo. Ko gero, kaip ir minėjau, kad šią savaitę dar nesibaigė Vyriausybės organizaciniai darbai, o operacijų vadovą reikėjo paskirti. Bet logika sako, kad čia turėtų vadovauti premjeras“, – Eltai sakė VDU docentas A. Pukšto.

A. Pukšto taip pat teigia, kad A. Dulkiui užimti tokias svarbias pareigas trūksta visuomenės pasitikėjimo.

„A. Dulkį pažįstame labai silpnai. Jis buvo valstybės kontrolierius, ir tai silpnai matoma asmenybė. Kiek jis pats susitvarkys ir kokį autoritetą jis turės visuomenėje, matysime. Operacijų vadovu turėtų būti asmenybė, plačiau pažįstama visuomenėje, kuri turėtų tam tikrą svorį ir autoritetą. Kuris visuomenei būtų pažįstamas ir matomas, kad juo būtų galima pasitikėti. A. Dulkys funkcionuoja pakankamai siaurame piliečių rate, nes ne visi domėjosi jo veikla valstybės kontrolėje. Tai nėra plačiai žinomas žmogus visuomenėje“, – Eltai sakė A. Pukšto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.