Profesorius M. Stankūnas: „Kas ketvirtas ligoninėje esantis pacientas serga COVID-19“

Lietuvoje toliau siaučiant koronaviruso pandemijai Seimo posėdžio metu į parlamentarus kreipėsi įvairių sričių ekspertai, kurie išsakė savo įžvalgas apie esamą situaciją, apsidalijo turimais duomenimis.

COVID-19 toliau plinta Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
COVID-19 toliau plinta Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
COVID-19 toliau plinta Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
COVID-19 toliau plinta Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
COVID-19 toliau plinta Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
COVID-19 toliau plinta Lietuvoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-12-17 10:34, atnaujinta 2020-12-17 11:13

Seimo posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas teigė, kad per savaitę Lietuvoje virusas pasiglemžė 142 žmonių gyvybes – būtent tiek salėje yra Seimo narių. Profesorius pasiūlė Seimo nariams apsižvalgyti ir pagalvoti apie tai, kad tiek, kiek salėje yra vietų, tiek žmonių Lietuva neteko per savaitę.

Anksčiau, anot profesoriaus, iš pradžių šimtas žmonių virusu užkrėsdavo apie šimtą penkiasdešimt, vėliau jis mažėjo, o dabar vėl auga, bet būtina šį rodiklį kuo greičiau mažinti. „Turim kasdien po tris tūkstančius atvejų. Kodėl mums vis dar taip prastai sekasi? Tai vis dar nemažas žmonių mobilumas“, – teigė jis ir pridūrė, kad antrosios bangos metu gyventojų aktyvumas yra bent dvidešimčia procentų didesnis nei buvo pirmosios viruso bangos metu.

„Bent iki sausio vidurio mes galime turėti iki 60 tūkst. atvejų, o tai reiškia, kad šalies gydymo įstaigoms reikės apie trijų tūkstančių lovų“, – sakė jis ir pridūrė, kad virusas aktyviausiai plinta įmonėse, ugdymo, globos ir medicinos įstaigose.

Anot profesoriaus, emipdemijos plitimą labiausiai padeda sumažinti mažų susibūrimų draudimas. „Mažų susibūrimų šeimos rate draudimas labai padeda sumažinti viruso plitimą, antroje vietoje – ugdymo įstaigų uždarymas ir sienų kontrolė“, – vardijo jis ir pridūrė, kad efektą duoda ir nebūtinų verslų uždarymas.

Šios priemonės efektyvumas gali siekti net daugiau 40 proc.

Sveikatos sistema – ant ribos

Seimo posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavo ir Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Onkohematologinių ligų kompetencijos centro vadovas Laimonas Griškevičius teigė, kad šiuo metu medicinos įstaigoms tenka labai didelė našta, nes apie dešimtadalis pacientų gydomi intensyvios terapijos skyriuose.

Šiuo metu sveikatos įstaigose yra 2500 lovų, skirtų koronavirusu sergantiems pacientams ir jau daugiau nei du tūkstančiai lovų yra užimtos. „Jei naujų atvejų skaičius augs tokiais pačiais tempais ir toliau, kaip augo iki šiol, prireiks dar bent penkių-septynių šimtų lovų. Jei lovų dar galima parūpinti, tai kita problema yra personalas. Duomenys rodo, kad vienam pacientui gydyti reikia bent trijų darbuotojų“, – kalbėjo jis ir atkreipė dėmesį, kad prieš metus apie tokią ligą iš viso nebuvo žinoma, tad toks greitas sveikatos sistemos perorganizavimas yra sudėtingas procesas.

Profesorius teigė, kad sutrikęs sistemos funkcionavimas jau išvirto į mirtis, mat dalis stacionaruose lovų yra laisvos kituose (ne koronaviro pacientus gydančiuose – aut past.) skyriuose, nes nėra kam suteikti pagalbą „Sveikatos sistema yra ant ribos“, – įspėjo L. Griškevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.