Mutavęs virusas pavogė emigrantų Kalėdas: įstrigę Lietuvoje ir nespėję išskristi – nežinioje

Dėl naujos koronaviruso atmainos Lietuvai ir kitoms valstybėms sustabdžius skrydžius į Didžiosios Britanijos ir į ją, į Lietuvą šventėms ne tik negrįš daug lietuvių, bet sukti galvą, ką daryti dėl šios situacijos priversti ir jau į tėvynę parvykę emigrantai.

Po to, kai buvo sustabdyti skrydžiai, emigrantai liko nežinioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po to, kai buvo sustabdyti skrydžiai, emigrantai liko nežinioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po to, kai buvo sustabdyti skrydžiai, emigrantai liko nežinioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po to, kai buvo sustabdyti skrydžiai, emigrantai liko nežinioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po to, kai buvo sustabdyti skrydžiai, emigrantai liko nežinioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po to, kai buvo sustabdyti skrydžiai, emigrantai liko nežinioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 4:15 PM, atnaujinta Dec 21, 2020, 5:35 PM

Sugrįžo dar iki ribojimo

Kaunietė Gabija (redakcijai pašnekovės pavardė žinoma – aut. past.) Didžiojoje Britanijoje gyvena ketverius metus. Ten ji baigė studijas ir gavo darbą banke. Šiuo metu mergina svečiuojasi Lietuvoje, grįžo Kalėdoms, bet žinia, kad po kelių dienų suplanuotas skrydis atgalios neįvyks, jai sukėlė daug nerimo.

„Naujieną sužinojau neseniai, nes vakar stebėdama sekdama žinias dar turėjau viltį, kad į Jungtinę Karalystę skrydžiai bus vykdomi, tik iš ten atvykti nebus galima... Bet ką tik gavau žinią, kad mano skrydis atšauktas“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad dėl kompensacijos už lėktuvo bilietą per daug nesijaudina, nes tereikia užpildyti tam tikrą formą oro linijų tinklalapyje, kur kas sudėtingiau išspręsti problemą, kaip sugrįžti į darbą Londone tarpušvenčiu.

Mergina pasakojo, kad žinia apie atšauktą skrydį ir naujus draudimus sukėlė stresą: „Turėjau skristi gruodžio 30 dieną. Jei įstrigusiu Lietuvoje ilgesniam laikui, čia praleistos dienos bus išskaičiuotos iš kitų metų atsotogų, o vasarą, jei situacija pagerėtų, būtų prarastos atostogos. Žinoma, dabar jaučiu šiek tiek streso, bet tikiuosi, kad viskas išsispręs, bandysiu pasidairyti skrydžio su persėdimais“, – pasakojo pašnekovė.

Keleiviai liko oro uoste

Paklausta, ar į panašią situaciją yra patekusių ir jos pažįstamų, Gabija pasakojo, kad daugelis draugų nusprendė negrįžti, bet socialiniuose tinkluose ji matė tautiečių komentarus apie tai, kaip jie, norėdami spėti į šeštos valandos skrydį atvyko į Londoną iš vakaro ir nakvojo viešbučiuose, bet taip ir neišskrido.

Pati Gabija pripažino, kad dvejojusi ir dėl pačios kelionės į Lietuvą. „Buvo neramu ir pati svarsčiau, kaip čia geriau elgtis, bet nusprendžiau grįžti dabar. Paties viruso labai saugausi. Prieš skrydį dirbau iš namų, niekur nėjau, prieš kelionę atlikau testą. Ir čia Lietuvoje nesusitiksiu su savo seneliais“, – kalbėjo mergina.

Paklausta, kur griežtesni karantino ribojimai – Lietuvoje ar Didžiojoje Britanijoje, pašnekovė teigė, vienareikšmio atsakymo nėra: „Iki naujausių ribojimų Lietuvoje atrodė, kad Anglijoje viskas griežčiau – barai ir kavinės pilnai nebuvo atidaryti, buvo ribojami žmonių srautai, bet kaukės lauke nėra būtinos, jas rekomenduojama dėvėti tik vidinėse patalpose. Dabar akivaizdu, kad Lietuvoje ribojimai griežtesni. Turiu omenyje visus tuos judėjimo tarp miestų suvaržymus“, – pasakojo ji ir pridūrė, kad pačiai tarp miestų Lietuvoje keliaujant viešuoju transportu jokių problemų nekilo.

Į Lietuvą nebesiruošia

Septintus metus Piterbore gyvenantis Lukas J. taip pat planavo grįžti namo šventėms, bet dabar šio ketinimo teks atsisakyti. „Turėjau bilietus į Lietuvą tarpušvenčiu ir planavau grįžti į Angliją po Naujųjų metų, dabar jau aišku, kad lieku čia“, – naujienų portalui lrytas.lt pasakojo vaikinas ir pridūrė, kad nenorėtų viešinti savo pavardės dėl labai paprastos priežasties: „Lapkritį buvau grįžęs trumpam į Lietuvą ir pajutau, kad į keliaujančius žiūrima kaip į kokius nusikaltėlius. Bet juk ir patys žmonės buriuojasi parduotuvėse, nesisaugo, bet kažkodėl įsivaizduoja, kad virusą platina tik grįžtantys“.

Paprašius plačiau papasakoti, kur ir kada jis susidūręs su tokiomis nuostatomis, pašnekovas sakė, kad ypač mažuose miesteliuose žmonės itin neigiamai reaguoja į atvykėlius: „Mano giminaičiai, pas kuriuos lankiausi, gyvena nedideliame Lietuvos mieste, tai net iš kaimynų sulaukė komentarų, kad priimdami mane pernakvoti labai rizikuoja“, – piktinosi Lukas J. Ir pridūrė, kad keliaudamas net du kartus pasidarė koronaviruso testą.

Vaikinas pasakojo, kad kelionei namo ruošėsi nuo gruodžio pradžios ir spėjo namiškiams pripirkti dovanų: „Visas lagaminas – vien lauktuvės. Jas planuoju išsiųsti siuntas į Lietuvą vežiojančiu mikroautobusu. Šeima, matyt, viską gaus jau po švenčių, bet ką gi padarysi“. Tiesa, pašnekovas nenorėjo detalizuoti, kuo būtent norėjo pradžiuginti namiškius, tik atsainokai mestelėjo: „Kam dabar tai svarbu“

Jis pasakojo, kad dabar jau bilietų į Lietuvą net ir atsiradus galimybei nesižvalgys: „Iki vasaros niekur keliauti neplanuoju, jau pakeliavau“, – ironizavo jis.

Ministras įspėjo dėl kelionių

Susisiekimo ministras Marius Skuodis pirmadienį teigė, kad sienos kontrolę su Lietuvą jau stiprina Latvija, tą patį daryti svarsto ir Lenkija. Į klausimą, ar gali būti taip, kad bus uždarytos valstybės sienos, M. Skuodis sakė: „Lyginant su situacija pavasarį, Lietuva yra šiandien viena labiausiai viruso paveiktų šalių. Rizika kyla ne Lietuvai, o kitoms šalims užsidaryti nuo Lietuvos. Jau žinome, kad tam tikrų apribojimų bus į Latviją keliaujantiems Lietuvos piliečiams“, – kalbėjo susisiekimo ministras ir pridūrė, kad jei tik yra galimybė, būtina vengti kelionių.

Ministras atkreipė dėmesį, kad jei Lietuvos pilietis nori grįžti namo, jis tai padaryti gali, bet turi būti atliktas koronaviruso testas ir žmogus turi laikytis saviizoliacijos taisyklių.

Skuodis įspėjo ir tuos lietuvius, kurie šventėms planuoja vykti į Lietuvą automobiliu, kad gali iškilti įvairių kliūčių dėl judėjimo ribojimo tarp kitų valstybių sienų. „Jei vakar Jungtinėje Karalystėje kažkas sėdo į automobilį ir pabandė keliauti į Lietuvą, tai jis negali patekti į Prancūziją, keltų reisai taip pat stabdomi, tad patekimo galimybės yra smarkiai ribotos. Kol kas negalima pasakyti, kokius apribojimus taikys Lenkija ar kitos valstybės“, – kalbėjo ministras. Jis taip pat teigė, kad kad skrydžių draudimo terminas veikiausiai bus pratęstas ir patikino, kad nesklandumai galimi keliaujant ne tik iš Jungtinės Karalystės, bet ir į ją.

Premjerė: „Geriau griežti sprendimai, nei pavėluoti“

Stabdyti visus keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės vieningai priėmė visos trys Baltijos šalys.

„Koordinuotai reaguojame į naują informaciją iš Jungtinės Karalystės. Mūsų sveikatos sistema jau yra ant galimybių ribos, todėl priimame greitus sprendimus, kurie, suprantame, nėra malonūs mūsų piliečiams ketinusiems grįžti į Lietuvą. Geriau dabar griežti ir greiti sprendimai, nei pavėluoti. Siekiame apsaugoti Lietuvos gyventojus ir medicinos sistemą“, – sakė Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Siūlymą stabdyti skrydžius iš Jungtinės Karalystės Lietuvos Vyriausybei pateikė vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės vadovaujama į Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VESK), įvertinusi susidariusią situaciją dėl Jungtinėje Karalystėje mutavusio COVID-19 viruso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.