Lietuvės ir brito šeimos drama: kaltina motiną pagrobus dukrą, išduotas Europos arešto orderis Vyro pusėje – ir Lietuvos teismai

Jungtinės Karalystės pilietis Christianas Penwillas jau beveik pusantrų metų neranda dingusios savo devynerių metų dukters. Vyras teigia, kad ji prapuolė kartu su motina, Lietuvos piliete – užsienyje žinoma kino prodiusere ir kultūros vadybininke klaipėdiete Inesa Ivanova.

Didžiosios Britanijos pilietis šaukiasi pagalbos: prodiuserė iš Lietuvos pagrobė dukterį.<br>Lrytas.lt koliažas
Didžiosios Britanijos pilietis šaukiasi pagalbos: prodiuserė iš Lietuvos pagrobė dukterį.<br>Lrytas.lt koliažas
Britanijos pilietis ieško dingusios dukters.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Britanijos pilietis ieško dingusios dukters.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvas teigia, jog motina be jo žinios išsivežė dukrą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvas teigia, jog motina be jo žinios išsivežė dukrą.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Europolas paskelbė mergaitės motinos I.Ivanovos paiešką.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
 Europolas paskelbė mergaitės motinos I.Ivanovos paiešką.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-12-27 14:00, atnaujinta 2020-12-27 21:01

Britas mano, kad 42 metų moteris ne šiaip sau dingo: pernai sausios 23-ą esą pagrobė judviejų dukrą Niną, išskrido į Lietuvą, o nuo pernykštės liepos slapstosi su vaiku. Vyrui reikalaujant, I.Ivanovos atžvilgiu išduotas Europos arešto orderis.

Tėvui neramu dėl dingusio dukters

„Man labai neramu dėl dukters – šitiek laiko apie ją nieko nežinau. Daugybę kartų rašiau Inesai senais adresais klausinėdamas apie Niną, bet ji niekada man neatsakė.

Vasarą socialiniuose tinkluose pastebėjau dukters nuotrauką, manau, kad ją nufotografavo jos krikšto mama. Ši moteris taip pat yra ar buvo Inesos verslo partnerė.

Ji turėtų žinoti, kur yra mano dukra. Man keistoka, kad niekas iki šiol nieko nepagelbėjo, niekas niekur jų nepastebėjo“, – „Lietuvos rytui“ sakė Ch.Penwillas.

Pagalbos prašymą Ch.Penwillas seniausiai paskelbė savo feisbuko paskyroje, ten įdėjo ne vieną Jungtinėje Karalystėje (JK) gimusios dukters ir savo nuotrauką.

„Mano dukra paskelbta dingusi be žinios. Sunku apsakyti, kokia tai nepakeliama našta, kaip tai liūdna, kaip drasko širdį. Paprasčiausiai trokštu, kad ji būtų su manimi. Labai myliu tave, Nina, labai myliu. Nepasiduosiu, nenuleisiu rankų ir tave surasiu“, – savo feisbuke sielvartą liejo tėvas.

Tačiau iki šiol Ch.Penwillas sulaukė tik pažįstamų ir nepažįstamų žmonių apgailestavimo – niekas nieko nežino ir niekuo negali padėti.

Motiną kaltina pagrobus vaiką

„Mano santykiai su Inesa nutrūko 2018 metų vasaros pradžioje. Motina su dukra išvažiavo iš mūsų namų po kelių mėnesių – lapkričio 5-ąją, savaitgalį, kai nebuvau namie. Buvusi partnerė nepateikė jokios informacijos apie mudviejų dukters buvimo vietą, diktavo mūsų susitikimų sąlygas ir laiką.

Nuo pernykštės liepos, kai Lietuvos teismai I.Ivanovą įpareigojo grąžinti dukrą į jos gimtąją šalį Jungtinę Karalystę, ji tiesiog dingo“, – pasakojo britas.

Inesos kalbas, kad ji esą pabėgo nuo skurdo ir prievartos Ch.Penwilas vadino melu: „Kai mūsų santykiai nutrūko, baigėsi ir jos privilegijuotas gyvenimas, kurį jai buvau suteikęs.Aš mokėjau už viską – kreditines korteles, narystę sporto salėje, maistą, būstą, degalus, drabužius, atostogas, apmokėdavau sąskaitas“.

Vyras aiškina, kad I.Ivanova Didžiojoje Britanijoje dešimt metų gyveno nemokamai ir būtų gyvenusi taip toliau, jei situacija būtų kitokia.

„Inesa įvykdė nusikaltimą – pagrobė vaiką. Manau, ji stengiasi mane pašalinti iš dukters gyvenimo“, – rūstų kaltinimą gyvenimo buvusiai gyvenimo draugei metė Ch.Penwillas.

Pora susitiko Braitono teisme

Britas tikino, kad visą laiką rūpinosi dukra, kuri buvo jo gyvenimo palaima, atnešė daug džiaugsmo – gimus mergaitei jis tapo nepaprastai laimingas.

Laiminga, pasak Ch.Penwillo, buvo ir jo dukra, apsupta tėviškos šilumos – mielai lankė mokyklą, turėjo daug draugų.

Kai motina su dukra paliko namus, Ch.Penwillas nebegalėjo tinkamai bendrauti su vaiku. Jam teko kreiptis į teisines instancijas.

„Motina buvo patikinusi teismą, kad į Lietuvą dukrą galės išsivežti tik turėdama mano ir teismo leidimą. 2018 m. gruodžio 6 d. buvo priimtas „Draudžiamųjų žingsnių įsakymas“, užkertantis kelią išvežti vaiką iš Jungtinės Karalystės.

Ch.Penwillas jaučiasi apgautas buvusios gyvenimo draugės: „Tą patį gruodį Inesa pranešė pametusi dukros britiškąjį pasą. O Lietuvoje tuo pačiu metu mergaitei buvo išduotas lietuviškas pasas. Tai padaryta man nežinant“.

2019 m. sausio 22-ąją mergaitės tėvų akistata įvyko Braitono teisme. Teismas įpareigojo I.Ivanovą leisti dukrai netrukdomai bendrauti su tėvu, pateikti lietuviškąjį mergaitės pasą.

Brito pusėje – ir Lietuvos teismai

Sausio 23-ąją I.Ivanova su dukra iš Jungtinės Karalystės atskrido į Vilnių. Ch.Penwillas iškart kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą.

Civilinę bylą išnagrinėjęs teismas patenkino brito pareiškimą dėl leidimo grąžinti nepilnametį vaiką į jo nuolatinės gyvenamosios vietos valstybę. Motina įpareigota ne tik perduoti dukrą, bet ir priteisė 2000 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Nutartyje teigiama, kad „teismas uždraudė motinai išvežti vaiką iš Jungtinės Karalystės (JK), tačiau I.Ivanova, nepaisydama teismo draudimo, išvyko su dukra nuolat gyventi į Lietuvą“.

„Pagal tarptautinę Hagos konvenciją dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių pasekmių, kurią ratifikavo visos Europos Sąjungos (ES) šalys, mano duktė laikoma išvežta neteisėtai“, – teigia Ch.Penwillas.

I.Ivanova Vilniaus apygardos teismo sprendimą apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui, tačiau ir pernai liepą paskelbtas sprendimas buvo toks pat.

Kol vyko teismo posėdžiai motina įpareigota sudaryti galimybę tėvui bendrauti su dukra kasdien bent po 30 minučių, tačiau moteris, pasak Ch.Penwillo, tokio nurodymo nepaisė.

Prašo visuomenės pagalbos

Rugpjūčio 28 dieną Karališkasis teisingumo teismas Ch.Penwillui leido vykti į bet kurią šalį ir atsiimti dukrą. Tačiau vyrui nepavyko jos atrasti.

„Labai jaudinuosi dėl dukters gerovės ir saugumo. Jau daugiau kaip metus jos nemačiau, tiesiog esu pašalintas iš dukters gyvenimo. Manau, kad kenčiu ne tik aš, bet ir mano dukra – abu išgyvename sunkią emocinę traumą.

Motinos atsisakymą grąžinti mergaitę į Jungtinę Karalystę Ch.Penwillas vertina kaip teisinį nihilizmą, akivaizdžią panieką Europos šalių teisinei sistemai ir tarptautiniams susitarimams.

„Tai visiškas JK ir Lietuvos įstatymų nepaisymas. Vaiko pagrobimas – labai sunkus nusikaltimas. Neabejoja, kad viskas iš anksto buvo suplanuota. Užpernai gruodį mergaitė esą buvo įregistruota kaip Lietuvos pilietė“, – piktinosi nežinios slegiamas tėvas.

Savo feisbuko paskyroje britas meldžia Didžiojoje Britanijoje ir kitose valstybėse gyvenančių žmonių pagalbos. Ką nors mačiusių ar žinančių asmenų Ch.Penwillas prašo kreiptis į Braitono policiją.

Informacija apie šią istoriją pasirodė JK, Maltos, kitų ES šalių interneto portaluose. Skaudžią savo gyvenimo dramą Ch.Penwillas atskleidė ne vienos radijo stoties klausytojams.

Moteris gelbėjosi nuo smurto?

Ch.Penwillo ieškomos mergaitės motina, Lietuvos pilietė I.Ivanova pernai vasarą „Lietuvos ryto“ korespondentei pateikė visiškai kitokią šeimyninės dramos versiją.

I.Ivanova tvirtino, jog keleriais metais vyresnis vyras, su kuriuo išgyveno visą dešimtmetį, susiradęs kitą moterį, ją su vaiku tiesiog išmetė į gatvę.

Tuomet, nebepajėgdama kęsti patyčių, psichologinio smurto, nebeturėdama kur glaustis ir iš ko gyventi, motina su dukra esą buvo priversta grįžti į Lietuvą.

„Aš Anglijoje neturiu giminių, kur man eiti su vaiku? Nusprendžiau išvažiuoti – bėgau nuo smurto ir skurdo, siekdama dukrai užtikrinti saugų gyvenimą. Atsidūrusi nežmoniškoje situacijoje, kitokios išeities nemačiau“, – pasakojo I.Ivanova, kurios dabar ieško Europolas.

Moteris teigė nusprendusi grįžti į Lietuvą ir todėl, kad čia turėjo butą. Tikėjosi, kad vėliau visas problemas pavyks išspręsti taikiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.