Įspėjo dėl ilgojo Naujųjų metų savaitgalio – imsis priemonių, kad žmonės nesibūriuotų Nori atsisakyti fejerverkų, užgesinti miestų eglutes

Šalyje neslūgstant koronaviruso pandemijai pirmadienį Vyriausybėje surengtas ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis, kurio metu aptarta epidemiologinė situacija šalyje ir svarstyta dėl galimų naujų priemonių, padėsiančių suvaldyti COVID-19 viruso plitimą.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Agnė Bilotaitė Įspėjo dėl ilgojo Naujųjų metų savaitgalio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė Įspėjo dėl ilgojo Naujųjų metų savaitgalio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė Įspėjo dėl ilgojo Naujųjų metų savaitgalio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė Įspėjo dėl ilgojo Naujųjų metų savaitgalio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė Įspėjo dėl ilgojo Naujųjų metų savaitgalio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė Įspėjo dėl ilgojo Naujųjų metų savaitgalio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Renatas Požėla.<br>T.Bauro nuotr.
Renatas Požėla.<br>T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 28, 2020, 12:36 PM, atnaujinta Dec 28, 2020, 8:21 PM

Ilgojo savaitgalio metu bus siūloma imtis papildomų priemonių dėl žmonių būriavimosi viešosiose vietose, atsisakyti šventinių fejerverkų, riboti automobilių judėjimą link centrinių miestų eglučių.

Įspėjo dėl papildomų priemonių

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė įspėjo, kad laukia dar vienas išbandymų kupinas ilgasis savaitgalis. „Praėjo per mažai laiko, kad galėtume vertinti, ar dabartiniai karantino ribojimai pakankami, tačiau akivaizdu, kad jie būtini, susirgimo rodikliai vis dar katastrofiškai dideli. Be to mūsų laukia ilgasis Naujųjų metų savaitgalis. Tai laikotarpis, kai tikėtina, kad judėjimas šalyje vėl išaugs. Nors labai raginame atsisakyti nebūtinų kelionių ir likti namuose, Kalėdų savaitgalis parodė, kad žmonės ne visada laikosi judėjimo apribojimų“, – teigė ji.

Kalbėdama apie epidemiologinę situaciją A. Bilotaitė teigė, kad šiuo metu priemonių poveikį vertinti yra anksti, be to, turima informacija nėra tikisi ir tikslesnės prognozės gali būti pateiktos tik sausio pradžioje, kai bus matyti aiškesnės sergamumo tendencijos ir priemonių poveikis.

„Džiugina, kad ribojimai veikia ir žmonės lieka namuose, jų mobilumas sumažėjęs. Priėmėme sprendimą palikti galioti dabar esančią tvarką, o dėl kitų veiksmų spręsime po švenčių“, – teigė ji ir pridūrė, kad policijai tebekyla iššūkių dėl to, kad žmonės būriuojasi viešose vietose, tad bus kreiptasi į savivaldybes ir prašoma imtis priemonių.

Tam tikroms savivaldybėms, ministrės teigimu, reiktų imtis papildomų priemonių dėl žmonių buriavimosi viešose vietose. „Visoms savivaldybėms rekomenduosime, kad būtų užtikrintas ribojimų laikymasis ir manau, kad rasima bendrus sprendimus“, – sakė ji.

Ministrė patikino, kad judėjimo ribojimai tarp savivaldybių galios iki sausio 3-osios dienos, o skrydžių ribojimas iš Jungtinės Karalystės iki sausio 1-sios dienos. Judėjimo ribojimų trukmė, anot jos, priklausys nuo pandemijos eigos ir ateityje gali būti įvesti pakartotinai.

A. Bilotaitė nesiryžo prognozuoti, kada gali būti atlaisvinami suvaržymai ir teigė, kad priemonės, kurios galėtų būti taikomos ateityje yra numatytos, tačiau dėl jų dar bus sprendžiama.

Tarsis su savivaldybių atstovais

Naujų metų savaitgalio metu policijos pareigūnai atkreips ypatingą dėmesį į žmonių būriavimąsi viešosiose vietose – parkuose, paplūdimiuose, pranešė Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Matydami, kad draudimai draudžia išvykti į kitą savivaldybę, žmonės ieško aktyviam poilsiui viešųjų erdvių, ir paprastai vienu metu į viešąsias erdves suplūsta pakankamai nemažai žmonių. Matome, kad asmenys būna ir be kaukių, jas dėvi neteisingai“, – kalbėjo R.Požėla.

Siekis riboti žmonių būriavimąsi, R.Požėlos teigimu, būtų susijęs su pačių pareigūnų darbo organizavimu – pareigūnai gausiau tikrintų viešąsias vietas, savo buvimu vietoje ir garsiakalbio pagalba siektų užkardyti galimus karantino sąlygų pažeidimus.

Policija planuoja tartis su savivaldybėmis dėl kelių pokyčių: kad Naujųjų metų naktį nebūtų šventinių fejerverkų, būtų užgesintos centrinių miestų eglutes, ribojamas automobilių judėjimas link jų.

„Dar vienas dalykas – centrinių vietų eglučių aptvėrimas fiziškai, kad žmonės neitų ir nesibūriuotų. Eismo organizavimo apribojimas, įvertinus situaciją, kad galbūt būtų galima papildomai riboti transporto priemonių judėjimą link centrinių vietų“, – sakė R.Požėla.

Taip pat svarstoma dėl girtumo patikrinimo pareigūnų blokavimo postuose: „Tai yra galimybė ne tik patikrinti asmenis klausiant, kur ir kodėl jie vyksta, tačiau ir galimai išaiškinti kitus pažeidimus, tarp kurių – ir vairavimas esant neblaiviam“.

Lietuvos policija pranešė, kad nuo Kūčių sustiprinus judėjimo kontrolę tarp savivaldybių patikros postuose nepraleista daugiau nei 16 tūkst. automobilių, taip pat per praėjusį šventinį savaitgalį už karantino reikalavimų nesilaikymą surašyti 525 protokolai, 50 iš jų – už judėjimo tarp savivaldybių pažeidimus. 

Per ilgąjį savaitgalį – ir keturi nužudymai. R.Požėlos teigimu, visi nužudymai siejami su įvykusiais konfliktais privačioje erdvėje ar artimoje aplinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.