I. Šimonytė vėl pažėrė kritikos NVSC: „Tai gyvenimo parodija, kompromituojanti valstybę“

Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) mokslininkai pristatė svarbiausius 2020 m. birželį – gruodį įgyvendinto mokslinio projekto „Lietuvos ir kitų ES šalių narių atsakas į COVID-19 pandemiją: poveikis viešajai politikai ir ekstremalios situacijos valdymas“ rezultatus.

Ingrida Šimonytė pažėrė kritikos NVSC.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė pažėrė kritikos NVSC.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė pažėrė kritikos NVSC.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė pažėrė kritikos NVSC.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė pažėrė kritikos NVSC.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė pažėrė kritikos NVSC.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 6, 2021, 11:54 AM, atnaujinta Jan 6, 2021, 12:13 PM

Diskusijoje dalyvavusi ir tyrėjų išvadas komentavusi ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė teigė, kad pandemija kol kas nesibaigė, tad ir išvadų, kurios yra ne visai neteisingos, gali pasitaikyti. „Nelabai norėčiau ginčytis su buvusia Vyriausybe dėl priimtų sprendimų, man gal mažiau patiko bandymas iš kai kurių epizodų eliminuoti Seimą“, – sakė ji ir priminė, kad vasarą buvusi Vyriausybė atlaisvino karantiną, o „pavargę žmonės norėjo šventę švęsti ir šventė šventę“, Vyriausybė nereagavo į grėsmingus įspėjimus, kurie ir pasitvirtino.

„Vasarą sakiau, ar nebūsime nusipirkę labai brangaus laiko. Tą sakau ir dabar“, – kalbėjo I.Šimonytė ir pridūrė, kad pritaria tyrimo išvadoms apie situaciją valstybės tarnyboje ir tai, kad krizė išryškina šio sektoriaus situaciją.

Premjerė kalbėjo ir apie „mažus dalykus, kurie turi dideles pasekmes“: „Tai, kad devynis mėnesius trunka išsiaiškinti, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tiesiog negali pasiimti mirčių duomenų iš E.sveikatos yra visiškos gyvenimo parodijos. Tai kompromituoja valstybę, o dėl pačios įstaigos, tai net nežinau, ar ji pati dar gali labiau susikompromituoti“.

I. Šimonytė pabrėžė, kad Vyriausybė negali priėminėti sprendimų neatsiklaususi Seimo, kas buvo daroma ankstesnėje kadencijoje. Premjerės teigimu, tai pernai Lietuvos ekonomika nekrito, lėmė daug įvairių priežasčių, o tarp jų išaugęs vidinis vartojimas. „Praktika rodo, kad žmonės karantino metu nori valgyti, o kaip rodo duomenys, šio karantino metu jie valgyti nori daug, gal čia psichologiniai dalykai, bet tą situaciją su maisto parduotuvėmis dar teks ateityje patyrinėti“, – šmaikštavo ministrė.

Kalbėdama apie pandemijos poveikį šalies ekonomikai, I.Šimonytė teigė, kad kol kas tai vertinti ankstoka: „Manau, kad kol realaus poveikio ir ekonomikos situacijos dar kol kas nematome“, – sakė ji ir patikslino, kad aiškesnė situacija bus, kai bus galima palyginti ekonominius ilgesnio laikotarpio rodiklis.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad NVSC valstybės vadovų kritikos sulaukia ne pirmą kartą, o itin daug visuomenėje diskusijų sukėlė žinia, kad skaitmenizuojant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVCS) veiklą rastos 804 neapskaitytos mirtys, sukėlė daug diskusijų dėl centro veiklos, o patikslinus duomenis paaiškėjo, kad neapskaitytas 1171 mirties atvejis.

Anot centro vadovo Roberto Petraičio, nesutapimas mirčių statistikoje susidarė dėl to, kad daug gydymo įstaigų nepateikė pranešimų NVSC apie mirties atvejus, nors pagal galiojančius teisės aktus turėjo tai padaryti. Jis akcentavo, kad didžiausias neapskaitytų mirčių skaičius yra gruodžio mėnesį ir tik po kelis atvejus tenka lapkričio ir spalio mėnesiams. R. Petraičio teigimu, dalis mirčių statistikoje nurodomų pacientų iš tiesų jau buvo pasveikę nuo koronaviruso, o jų mirties priežastys buvo kitos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.