Rezoliucijos projektas: istorinę pergalę laimėjo Lietuva, kuriai tuo metu vadovavo V. Landsbergis

Artėjant Laisvės gynėjų dienos trisdešimtmečiui, Seimui siūloma priimti šiam jubiliejui skirtą rezoliuciją, kurios projektą įregistravo Seimo narys, konservatorius, Kovo 11-osios Akto signataras Emanuelis Zingeris.

Vytautas Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>V.Skaraičio nuotr.
Emanuelis Zingeris<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 7, 2021, 2:00 PM

Joje kalbama apie Sausio 13-osios – Laisvės gynėjų dienos – reikšmę šalies ir pasaulio istorijai. Anot rezoliucijos projekto, tikslinga Sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną – paskelbti nedarbo diena.

Dokumento projekte primenama ir apie tai, kad „istorinę pergalę laimėjo Lietuva, kuriai tuo metu vadovavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas Vytautas Landsbergis“.

Seimo rezoliucijoje siūloma išreikšti „didžiausią pagarbą Lietuvos laisvės gynėjams ir aukoms, tą tragišką 1991 m. sausio 13-sios naktį apgynusiems Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę“.

„1991 metų Sovietų Sąjungos agresijos prieš 1990 m. kovo 11 d. atkurtą nepriklausomą Lietuvos Respubliką metu Nepriklausomybės atkūrimo akto signatarai, Laisvės gynėjai, savanoriai parodė ryžtą ir pasiruošimą kovoti ir žūti už Laisvę, gindami Lietuvos parlamentą, kuris tos kovos metu tapo Lietuvos širdimi“, – sakoma dokumento projekte.

Jame pabrėžiama, kad Sausio 13-oji visoms kartoms leidžia suprasti, kad Laisvė nėra tik duotybė, ji nebuvo dovanota, – ji iškovota krauju; todėl „tai ir atsakomybė, ir įpareigojimas ją ginti ir puoselėti; kiekvienas kasdieniu darbu turi liudyti ištikimybę tiems idealams, dėl kurių savo gyvybes paaukojo Lietuvos laisvės gynėjai“.

Anot rezoliucijos projekto, Sovietų Sąjungos agresijos atrėmimas Sausio 13-ąją yra vienas iš veiksnių, prisidėjusių prie Sovietų Sąjungos ir totalitarinio komunistinio režimo žlugimo, demokratijos ir žmogaus teisių įtvirtinimo posovietinėje erdvėje, Vidurio ir Rytų Europos šalių sugrįžimo į demokratinių Europos valstybių šeimą.

Dokumento projekte siūloma pasmerkti Rusijos Federacijos institucijų sprendimus persekioti Lietuvos teisėjus, prokurorus ir kitus teisėsaugos pareigūnus, tyrusius ir nagrinėjusius baudžiamąją bylą dėl nusikaltimų žmoniškumui, padarytų 1991 metų Sovietų Sąjungos agresijos metu.

„Suverenios ir nepriklausomos valstybės teisėjų, prokurorų ir kitų teisėsaugos pareigūnų persekiojimas dėl jų konstitucinių pareigų tirti nusikaltimus žmoniškumui ir vykdyti teisingumą tokiose bylose yra neteisėtas ir netoleruotinas“, – pabrėžiama dokumento projekte.

Šiuo dokumentu Lietuvos Vyriausybę planuojama paraginti „imtis efektyvių priemonių, kad būtų užtikrintas į neteisėtus Rusijos Federacijos procesus įtrauktų Lietuvos teisėjų, prokurorų ir kitų teisėsaugos pareigūnų saugumas.“

Seimui taip pat siūloma atkreipti dėmesį į pastebimą propagandinę ir dezinformacinę veiklą, kuria bandoma menkinti Lietuvos nepriklausomybę, laisvės gynėjų atminimą, iškreipti istoriją, kurstyti tautinę nesantaiką.

„Greta pasirengimo ginklu ginti savo laisvę svarbu stiprinti neginkluotą laisvės gynybą – ugdyti visuomenės atsparumą melui, dezinformacijai ir propagandai, puoselėti istorinę atmintį“, – sakoma rezoliucijos projekte.

Jame siūloma priminti, kad šiandien prie valstybės ateities kūrimo jungiasi ir nepriklausomoje Lietuvoje gimusi ir su laisve užaugusi karta, kuri apie Sausio 13-osios agresiją sužino iš istorijos, tėvų ar liudininkų pasakojimų.

2021 m. sausio 13 d. bus minimos Laisvės gynimo 30-osios metinės. Šio jubiliejaus minėjimas dėl pandemijos vyks virtualioje erdvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.