Ekspertai dėl A. Guogos pasitraukimo iš Seimo nenustebę: buvo aišku, kad jam ten ne vieta

Antradienį parlamentaras Antanas Guoga pranešė atsisakantis Seimo nario mandato, nes ginčai ir nesusikalbėjimas Darbo partijoje jam tapo nebepakeliami. Tačiau naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai sako, kad toks A.Guogos sprendimas jų visiškai nenustebino, nes jau seniai buvo aišku, kad parlamentarui Seime ne vieta, o dabar jis rado svarių argumentų trauktis.

Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>lrytas.lt koliažas.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>lrytas.lt koliažas.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Guoga pranešė, kad traukiasi iš Seimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 13, 2021, 12:47 PM, atnaujinta Jan 14, 2021, 7:27 AM

Mykolo Romerio universiteto politologė Rima Urbonaitė portalui lrytas.lt trečiadienį teigė, kad A.Guoga „eilinį kartą atsidūrė ne savo vietoje“, tačiau ši situacija per daug stebinti neturėtų.

„Matome, kad jam rasti savo vietą apskritai yra sudėtinga, jis vis keičia partijas, keičia bendražygius, nuomonę. Natūralu, kad iš tokio žmogaus gali labai daug ko tikėtis, tuo labiau, kad iš karto po Seimo rinkimų jis buvo iškėlęs mintį, kad galbūt atsisakys Seimo nario mandato. Tad mintys palikti parlamentą nebuvo jo apleidusios, o dabar jis tiesiog pasinaudojo šia situacija“, – svarstė R.Urbonaitė.

Pasak politologės, rinkėjai aiškiai parodė savo pasitikėjimą A.Guoga, todėl parlamentaras galėjo ramiai dirbti ir mišrioje Seimo narių grupėje, bet pasirinko kitą kelią.

„Dabar jis bando apsimesti, kad su partija jam nepakeliui, dėl to ir Seimo mandato jam nebereikia. Bet Seimo nariai gali dirbti ir būti naudingi visuomenei nepriklausydami vienai ar kitai partijai.

Šiuo atveju Antanas Guoga pasielgė kaip Antanas Guoga – ko ir galima tikėtis iš žmogaus, kuris, panašu, neturi supratimo, kaip veikia politika, ką reiškia rinkėjų suteiktas pasitikėjimas, Seimo nario mandatas ir priesaika“, – sakė MRU politologė.

Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Šarūnas Liekis taip pat sutiko, kad A.Guoga Seime savęs taip ir neatrado.

„Jau kai jis grįžo į politiką, buvo aišku, kad jis joje ilgai neužsibus. Jis neturi jokių politinių kompetencijų, ir apskritai jokių kompetencijų. Darbo partija yra labiau centro kairės partija, o jis atvirai deklaruoja visiškai priešingus principus, tai kodėl jis apskritai sugrįžo ir kas leido jam grįžti, neaišku“, – teigė Š.Liekis.

Pasak politologo, iš viešų A.Guogos pasisakymų akivaizdu, kad kalbėti apie politiką jam per sunku.

„Tad nieko nuostabaus nematau, tai buvo visiškai prognozuojama“, – lrytas.lt sakė politologas.

Paklaustas, kaip vertina rinkėjų atiduotą pasitikėjimą A.Guogai, Š.Liekis komentavo, kad tai natūralu, nes rinkėjo sprendimas priklauso ir nuo politiko susikurto įvaizdžio.

„Rinkėjai nieko nežino, jie kartais ir asilą gali išrinkti. Tai priklauso nuo įvaizdžio – tie, kurie yra arčiau politikos ir supranta, kaip viskas vyksta, supranta, kad jis yra ne savo vietoje“, – aiškino Š.Liekis.

„Ši partija apie save jau pasakė viską“

Kokią įtaką A.Guogos išėjimas turės pačiai Darbo partijai? Politologės R.Urbonaitės teigimu, parlamentaro pasitraukimas taip ir liks tiesiog pasitraukimu, nes partija jau yra suformavusi tam tikrą savo įvaizdį visuomenėje.

„Darbo partija yra Viktoro Uspaskicho partija ir ją apskritai jau sunku pavadinti partija. Tai kažkokia lojali ir ištikima vadui žmonių grupė, kurioje vado žodis nekritikuotinas. Mes ir dabar matome, kad frakcijos nariai tiesiog tyli.

V.Uspaskischas daro tai, kas šiaip kelia grėsmę visuomenei. Patikėję juo žmonės gali susirgti ir susirgti labai rimtai, bet matome, kad Darbo partijos frakcijos nariai nemato reikalo pasakyti „žmonės, vanduo vis dėlto negydo ir nepasaugo“, – aiškino politologė.

Pasak R.Urbonaitės, Darbo partija „apie save jau yra pasakiusi viską“, tačiau iš jų klaidų derėtų pasimokyti kitiems politikams.

„Guogos epizodas bus tiesiog Guogos epizodas, o pati partija, mano manymu, apie save jau yra pasakiusi viską. Klausimas tik toks, kokias išvadas padarys kiti politikai, nes kol kas panašu, kad daug ką lemia tai, kad Darbo partija turi nemažą frakciją ir jos parama kartais yra svarbi.

Ši partija nuolat pramušinėja dugnus. Man atrodo, kad tai jau yra padorumo ir etikos klausimai, ir, deja, šito reiškinio mes toje partijoje jau nebestebim, nes vado žodis yra svarbiau“

Vytauto Didžiojo universiteto politologas Š.Liekis taip pat aiškino, jog A.Guogos išėjimas nepadarys visiškai jokios įtakos.

„Jis Darbo partijai nieko nedavė, jį be reikalo reitinguose aukštai iškėlė, bet nei jis ką tai partijai davė, nei ji ką praras“, – svarstė VDU profesorius.

Apie pasitraukimą pranešė antradienį

Portalas lrytas.lt jau skelbė, jog A.Guoga iš Seimo nusprendė trauktis dėl to, kad su „darbiečiais“, anot jo, nebeįmanoma įgyvendinti prieš Seimo rinkimus duotų pažadų visuomenei.

„Pasitraukiu pirmiausiai todėl, kad nenoriu šių žmonių vedžioti už nosies. Jaučiu prieš juos didelę atsakomybę, tačiau tuo pačiu matau, kad su Darbo partija neįmanoma užtikrinti tai, kas buvo kalbama žmonėms prieš rinkimus. Įsitikinęs, kad elgiuosi sąžiningai ir garbingai. Ir prieš save, ir prieš Lietuvos žmones.

Darbo partijoje tikrai yra padorių, protingų ir energingų žmonių. Tačiau šiandien jie visi yra tapę vieno asmens įkaitais. Baimė ir prisitaikėliškumas neleidžia jiems išsivaduoti“, – savo feisbuko paskyroje teigė A.Guoga.

Pokyčių nemato ir A.Skardžiaus veikloje

A.Guogai pasitraukus iš Seimo, jo vietą pakeis partijos kolega Artūras Skardžius. Įvairiais skandalais pagarsėjęs politikas, pasak politologės R.Urbonaitės, grįžes į parlamentą taip pat neturėtų labai nustebinti.

„Jis nepasikeis, veiks tokiais pačiais metodais, kaip ir veikė, ir rezultatai bus tokie patys. Politikas, dėl kurio kilę nemažai klausimų, kuris pats partijas keičia kaip kojines ir eina ten, kur šilčiau ir patogiau. Negaliu sakyti, kad Seimą jis papuoš, bet labai tiks Darbo partijos frakcijai“, – sakė R.Urbonaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.