S. Šedbaras: A. Guogos grįžimas į verslą esant Seimo nariu – spjūvis į Konstituciją

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras sako, kad Antano Guogos grįžimas į verslą dar esant Seimo nariu pažeidžia Konstituciją ir už tai jam galėtų būti surengta apkalta, tačiau pripažįsta, kad surengti šio proceso Seimas nespėtų.

 S.Šedbaras itin kritiškai įvertino A.Guogos sprendimą.<br> lrytas.lt koliažas.
 S.Šedbaras itin kritiškai įvertino A.Guogos sprendimą.<br> lrytas.lt koliažas.
Stasys Šedbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Stasys Šedbaras.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 14, 2021, 7:39 PM

„Jis pažeidė Konstituciją, bet jis supranta, kad nebespėsime prasukti jam sankcijų ir jis tuo naudojasi. (...) Jis pažeidžia Konstitucijos nuostatą, draudžiančią dirbti kitą darbą. Čia spjūvis valstybei, Konstitucijai, kolegoms Seime ir rinkėjams, kurie jį rinko“, – ketvirtadienį BNS sakė S. Šedbaras.

Anot jo, A. Guoga „tik ir laukė progos, kaip pabėgti į verslą“.

Trečiadienį Kanados įmonė „Cypherpunk Holdings“ išplatino pranešimą, kad A. Guoga, atsisakęs Seimo nario mandato, grįžo į bendrovės vadovo pareigas.

„Jis dabar gali susikoncentruoti ir skirti savo laiką „Cypherpunk Holdings“ visu pajėgumu“, – rašoma pranešime.

Su pačiu A. Guoga BNS ketvirtadienio vakarą susisiekti nepavyko.

Trečiadienį parlamentaras savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė, kad dar iki tampant Seimo nariu jo veikla šioje įmonėje buvo sustabdyta.

„Taip, kaip reikalauja Lietuvos įstatymai. Angliškai, tai vadinasi „on requested leave“. Turiu visus tą patvirtinančius dokumentus. Ši įmonė yra holdingas ir užsiima investavimu. Aš esu jos savininkas“, – rašė politikas.

Apie savo buvusius ryšius su „Cypherpunk Holdings“ parlamentaras prieš rinkimus nurodė ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pateiktoje privačių interesų deklaracijoje. Tačiau joje A. Guoga įvardijamas konsultantu, o ne vadovu.

Seimo nario pareigas eis dar mažiausiai savaitę

Apie tai, kad A. Guoga atsisako parlamentaro mandato Vyriausioji rinkimų komisija BNS informavo antradienį. Komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė tuomet teigė, kad parlamentaras įteikė pareiškimą ir paprašė jo mandatą naikinti nuo sausio 14 dienos.

L.Matjošaitytė ketvirtadienį portalui lrytas.lt patvirtino, kad A.Guogos mandatas vis dar galioja.

„Kadangi VRK posėdis dar neįvyko, ponas Antanas Guoga atitinkamai posėdyje nedalyvavo, pareiškimas nebuvo pagarsintas. Tad situacija yra tokia, kokia ir buvo iki pareiškimo pateikimo momento. A.Guoga turi visus Seimo nario įgaliojimus, teises ir pareigas“, lrytas.lt – sakė L.Matjošaitytė.

Įstatymai numato, kad Seimo narys negali užsiimti jokia kita veikla, todėl VRK atstovė patvirtino, kad A.Guogai šis žingsnis gali užtraukti apkaltą.

A.Guoga Seimo nariu bus dar bent savaitę.

A. Guoga į Seimą išrinktas su opozicine Darbo partija.

Parlamentarui atsisakius mandato, į Seimą patektų pirmas po brūkšnio partijos sąraše likęs Artūras Skardžius.

Konstitucija numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.