V. Uspaskichas ir V. Landsbergis – vienose rogėse: gali pakenkti Lietuvai

Valstybė, kurioje prokurorai klauso politikų nurodymų, o seksualinių mažumų atstovai neturi teisės net prasižioti. Tokį Lietuvos įvaizdį piešia liežuvio už dantų nelaikantys esami ir buvę europarlamentarai.

Šią savaitę nuskambėję V.Landsbergio (kairėje) ir V.Uspaskicho pareiškimai Lietuvai gali pridaryti nemažai problemų.<br>Lrytas.lt koliažas
Šią savaitę nuskambėję V.Landsbergio (kairėje) ir V.Uspaskicho pareiškimai Lietuvai gali pridaryti nemažai problemų.<br>Lrytas.lt koliažas
Viktoras Uspaskichas, Vigilijus Jukna<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Uspaskichas, Vigilijus Jukna<br>V.Skaraičio nuotr.
Advokatas Remigijus Merkevičius<br>V.Balkūno nuotr.
Advokatas Remigijus Merkevičius<br>V.Balkūno nuotr.
Išasnkstinis balsavimas, Vytautas Landsbergis, Saulėtekio rinkiminė apylinkė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Išasnkstinis balsavimas, Vytautas Landsbergis, Saulėtekio rinkiminė apylinkė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gediminas Kirkilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktoras Uspaskichas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šią savaitę nuskambėję V.Landsbergio (kairėje) ir V.Uspaskicho pareiškimai Lietuvai gali pridaryti nemažai problemų.
Šią savaitę nuskambėję V.Landsbergio (kairėje) ir V.Uspaskicho pareiškimai Lietuvai gali pridaryti nemažai problemų.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-01-16 12:40, atnaujinta 2021-01-17 07:34

Europos Parlamento nario Viktoro Uspaskicho ir buvusio europarlamentaro Vytauto Landsbergio šių dienų pareiškimai Lietuvai gali pridaryti nemažai problemų.

Europos Parlamento Liberalų frakcijos vadovas rumunas Dacianas Ciolosas jau pareikalavo, kad Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas atsiprašytų dėl savo homofobiškų komentarų, ir perspėjo, jog europarlamentaras gali būti pašalintas iš šios politinės grupės.

Dar rimtesnių pasekmių gali turėti konservatorių patriarcho V.Landsbergio kalbos apie Sausio 13-osios bylos tyrimą.

Išsigando prezidentės?

Byla, kurios galutinis nuosprendis turėtų būti paskelbtas pavasarį, šiemet tapo bene svarbiausiu Sausio 13-osios trisdešimtmečio minėjimo akcentu.

Itin daug dėmesio jai skyrė tuometis Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas V.Landsbergis, dalyvavęs daugybėje šiai datai paskirtų televizijos laidų.

Pirmadienį laidoje „LRT forumas“ teisėsaugą apkaltinęs neveiklumu ir tarnavimu kažkam iš aukščiau profesorius be užuolankų pareiškė, kad šios bylos tyrimui dirigavo aukščiausi valstybės vadovai.

„Lūžis įvyko. Tą bylą jau norėjo numarinti, bet pasikeitė vadovybė aukščiausiame lygmenyje. Atėjo Dalia Grybauskaitė ir pareikalavo, kad būtų perkvalifikuoti kaltinimai, kad tai nėra atsitiktinis nužudymas kelių žmonių.

Tai yra nusikaltimas žmogiškumui ir karo nusikaltimas. Jie tada pakluso, pabūgo.

Kitaip ir būtų numarinę bylą. Ji seniai jau būtų buvusi uždaryta kaip nusikaltimas, kuris nuėjo į senatį“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Faktai ar pagražinimai?

Ar šie profesoriaus žodžiai – politikų ir valstybės vadovų kišimosi į šią bylą faktas?

„Politikų retorika ne visada sutampa su teisine retorika“, – pažymėjo teisės mokslų daktaras Remigijus Merkevičius.

Jeigu V.Landsbergis televizijos laidoje įvardijo tikrus faktus, teisininkas įžvelgė du minusus – bylą tyrę pareigūnai blogai dirbo, o tuometė prezidentė darė tai, ko neturėjo daryti.

R.Merkevičius neatmetė, kad tai galėjo būti tik vaizdingi profesoriaus posakiai: „Galbūt tuo norėta pasakyti, kad tai buvo naujas politinis vėjas ar paskatinimas atkreipti dėmesį. Be tiesioginės įtakos ar tiesioginių nurodymų, prezidentas, kaip valstybės vadovas, turi teisę kalbėti visais svarbiais klausimais, ne išimtis būtų ir tokia byla.“

Kalbos gali atsirūgti

Tačiau tokie politikų pareiškimai valstybei gali sukelti nemažai problemų, jei Sausio 13-osios byla pasiektų Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT).

„Aukščiausiems valstybės politikams reikėtų pasirinkti tinkamą retoriką, rinktis žodžius ir nepažeisti nekaltumo prezumpcijos – nesulaukus nuosprendžio nepateikti situacijos taip, tarsi viskas jau būtų aišku, lyg kažkas jau kaltas“, – sakė R.Merkevičius.

Teisininko nuomone, jei Strasbūro teismui kas nors pateiktų peticiją ir nurodytų, kad apkaltinamąjį nuosprendį paveikė politikų įsikišimas arba koks nors spaudimas, apie tai tikrai būtų diskutuojama.

Kad Sausio 13-osios byla gali pasiekti EŽTT, R.Merkevičiui nekyla abejonių: „Jei darome prielaidą, kad šioje byloje kokių nors interesų turi kaimyninė valstybė, kad yra finansuojama teisinė pagalba, manau, jog Strasbūro teismas bus ta arena, kurioje bus kovojama dėl šios bylos baigties.“

Patylėti dar neišmoko

V.Landsbergio pareiškimas apie Sausio 13-osios bylos tyrimą labai nenustebino buvusio ilgamečio Seimo nario Gedimino Kirkilo: „Jei teismų arba kitų teisėsaugos organų veikla jo netenkina, jis nuolat tai komentuoja arba aiškina, kad tai nėra patriotiška.“

G.Kirkilas tvirtino, kad jau ne kartą buvo atvejų, kai dėl neatsargių politikų kalbų Lietuva pralaimėjo bylas EŽTT: „Lietuvos politikai leidžia sau kalbėti tokiais klausimais.

Nors JAV šiuo metu labai karšta situacija, negirdėjau, kad jų kongresmenai ar juo labiau prezidentai, net ir Donaldas Trumpas, komentuotų teisėsaugos tyrimus. Tai yra šventa taisyklė.“ Konservatorių patriarchas V.Landsbergis komentuoja viską, net įvykius JAV.

Praėjusią savaitę jis ėmė postringauti, kad įvykiai Kapitolijuje jam primena Sausio 13-ąją Lietuvoje.

Išvadino iškrypėliais

G.Kirkilo nuomone, sankcijų gali sulaukti ir europarlamentaras V.Uspaskichas, nepagarbiai kalbėjęs apie seksualinių mažumų atstovus.

„Šiandien kai kuriose Europos valstybėse net pavojinga kalbėti, kad tu natūralios orientacijos atstovas. Aš nenoriu, kad mano pokalbius, laidas komentuotų pedikai visokie“, – praėjusį sekmadienį feisbuke transliuotame vaizdo įraše rėžė europarlamentaras.

Jis patikslino kalbantis ne apie visus seksualinių mažumų atstovus: „Dauguma tokių žmonių nesireklamuoja, bet tie, kurie savo pi...lą įkiša po sijonu ir eina į gatvę, rėkia, yra pedikai, iškrypėliai ir tikrai neturi būti toleruojami tokie dalykai.“

Kenčia dėl rusiškos kilmės?

„V.Uspaskicho pareiškimas Europos Parlamente nebus toleruojamas. Jis lyg ir atsiprašė ir lyg vėl kažką įžeidė.

Galbūt šį kartą tai bus praleista pro ausis, bet jei ateityje jis panašiai kalbės, tikrai sulauks sankcijų. Bent jau iš savo frakcijos“, – taip apie europarlamentaro elgesį svarstė G.Kirkilas.

Atsiprašymą Europos Parlamento Liberalų frakcijai V.Uspaskichas jau parašė.

Dviejų puslapių laiške jis tikino, kad Lietuvoje dažnai sulaukia nepagrįsto politinių oponentų puolimo ir įžeidinėjimų dėl savo rusiškos kilmės ir kenčia dėl rusofobinių nuotaikų.

Jis teigė, kad pasipiktinimo sulaukusios pastabos buvo skirtos tiktai jį įžeidinėjusiems žmonėms, bet ne visai seksualinių mažumų bendruomenei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.