Jurbarko rajonas nori anksčiau išeiti iš karantino nei visa Lietuva: „Mūsų siūlomas planas didiesiems miestams netiks“

Vyriausybei kol kas labai atsargiai prognozuojant apie galimus karantino suvaržymų atlaisvinimus vasario mėnesį, Jurbarko rajono savivaldybės meras kreipsis į ją su prašymu, kad šioje savivaldybėje karantino ribojimai būtų atšaukiami pirmiausiai ir teigia, kad Jurbarkas yra pasiruošęs dalyvauti tam tikrame karantino valdymo eksperimente.

Jurbarko rajono meras kreipsis dėl karantino atlaisvinimo.<br>kiti
Jurbarko rajono meras kreipsis dėl karantino atlaisvinimo.<br>kiti
 Jurbarko rajono meras S. Mockevičius.<br> A. Karaliūno nuotr.
 Jurbarko rajono meras S. Mockevičius.<br> A. Karaliūno nuotr.
Jurbarko rajono meras kreipsis dėl karantino atlaisvinimo.<br>G.Šiupario nuotr.
Jurbarko rajono meras kreipsis dėl karantino atlaisvinimo.<br>G.Šiupario nuotr.
Jurbarko rajono meras kreipsis dėl karantino atlaisvinimo.<br>G.Šiupario nuotr.
Jurbarko rajono meras kreipsis dėl karantino atlaisvinimo.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 10:17 AM, atnaujinta Jan 29, 2021, 12:17 PM

Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad jo kreipimąsis nebus koks nors specialus: „Esu Lietuvos savivaldybių asociacijos Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas ir kas dvi savaites susitinkame su premjere ir sveikatos ministru. Tokia mintis nekilo spontaniškai, bet tiesiog ruošiamės klausimus, kuriuos svarstysime, tad, kadangi bus sprendžiama dėl karantino atlaisvinimo, tai kaip vieną iš variantų siūlysime pradėti testuoti išėjimo iš karantino scenarijų būtent Jurbarke“.

Pasak mero, galima nedaryti nieko, bet galima ir imtis tam tikrų žingsnių: „Prasminga pasirinkti vieną iš savivaldybių ir žiūrėti, kad darysis. Juk paslaugos, verslas, religinės bendrijos – visi labai laukia. Mūsų modelis tikrai netiks miestams, o miestų modelis netiks mums. Didžiuosiuose miestuose visai kitokia situacija“, – teigė meras ir pridūrė, kad jo sumanymo esmė yra laisvinant karantino apribojimus įgalinti visus gyventojus prisiimti atsakomybę.

„Ne Vyriausybė turi mus tempti iš karantino, bet mes patys turime tai daryti visi ir kiekvienas mūsų turi pradėti valdyti tą situaciją. Turi žmogus suprasti, kad jo atsakingas elgesys – tai kelias atverti duris ir atvirkščiai. Policija visų nesužiūrės, turime patys viena skitą palaikyti ir paraginti“, – kalbėjo S. Mockevičius ir pridūrė, kad gali nutikti taip, jog su tam tikrais apribojimais turėsime gyventi dar gana ilgą laiką, tad tam tikrą išėjimo scenarijų reiktų numatyti.

Mero teigimu, būtų prasminga nutarti, kad pavyzdžiui, grožio paslaugų teikėjai, patys kas dvi savaites atliktų koronaviruso testus: „Atėjęs klientas žinotų, kad paslaugų teikėjas nekelia rizikos, o darbuotoja taip įspėtų klientą, kad jei jis bandys ką nors apgauti, tai pakenks visiems. Mes visi kartu turime susikabinti rankomis ir vieningai siekti tikslo“.

Pasak pašnekovo, nors kol kas žmonės tyli, bet socialinių įtampų sparčiai daugėja. „Įgalinkime žmones pačius valdyti situaciją savo rankomis, o ne Vyriausybės potvarkiais ar ekspertų, kurie sėdi Vilniuje ir nemato, kad čia darosi, labai labai atsargiomis išvadomis“, – kalbėjo meras.

S. Mockevičius džiaugėsi, kad Jurbarko rajone pavyko išvengti koronaviruso protrūkių globos įstaigose: „su labai dėkingas ne tik įstaigų vadovams, kurie sudarė puikius planus, bet ir darbuotojams, kurie tų planų laikėsi. Juk gali būti geriausias planas, bet jei darbuotojas nesilaikys nurodymų ir atneš užkratą į stropiai saugomus senelių namus, tai niekas nepadės“.

Jurbarko rajono savivaldybės vadovas teigė, kad būtų prasminga leisti ir pačioms savivaldybėms siek tiek koreaguoti skiepijamųjų eiles: „Juk niekada nepavyks visų sustatyti į labai aiškią eilę, nes daugėja vakcinuojamų žmonių grupių. Tyrimų ir skundų atsiradimas reiškia papildomą krūvį juos nagrinėjančioms institucijoms. Čia būtina savitarpio pasitikėjimas ir galimybės savivaldybėms pačioms nustatyti prioritetus, o ne vardyti pozicijas kas po ko turi būti skiepijama. Žmonės turi aiškiai suvokti, kad negalime apgaudinėti viena skito, o iš šios situacijos išeisime tik kartu“.

Anot mero, šiuo metu turėtų būti suteikta galimybė atsidaryti slidinėjimo centrams, nes gamtinės sąlygos tam yra puikios: „Sakoma, kad suplūs žmonės iš kitų savivaldybių – nesuplūs. Patiems paslaugų teikėjams reikia pasakyti, kad jei sulaužys Vyriausybės pasitikėjimą, tai kitą kartą niekas neatidarys... Garantuoju, kad žmonės patys viską padarys be jokio stebėjimo ir policijos, kad būtų laikomasi saugumo. Jis bus patys atsakingi už pasekmes“.

S. Mockevičius neatmetė galimybės, kad jo siūlomas modelis nepagerins epidemiologinės situacijos, tačiau tai būtų proga stebėti, kas vyksta atlaisvinus karantiną ir kokių priemonių reikia imtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.