Prezidentas G. Nausėda įvertino V. Rakučio pasisakymą apie Holokaustą: „Apmaudus nesusipratimas“

Po skandalingo pasisakymo Holokausto tema konservatorių frakcijai priklausantis Seimo narys Valdas Rakutis viešai atsiprašė įsižeidusių ir pranešė pasitraukiąs iš Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų, bet jo viešą pasisakymą atmintiną dieną įvertino ir prezidentas Gitanas Nausėda.

 Prezidentas įvertino V. Rakučio pasisakymą apie Holokaustą.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Prezidentas įvertino V. Rakučio pasisakymą apie Holokaustą.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Prezidentas įvertino V. Rakučio pasisakymą apie Holokaustą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Prezidentas įvertino V. Rakučio pasisakymą apie Holokaustą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Prezidentas įvertino V. Rakučio pasisakymą apie Holokaustą.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Prezidentas įvertino V. Rakučio pasisakymą apie Holokaustą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 29, 2021, 1:33 PM, atnaujinta Jan 29, 2021, 2:00 PM

„Apmaudus nesusipratimas. Tokią atmintiną dieną, kuomet visi dar kartą nusilenkiame ir atmintimi liekame prie aukų, kurias patyrė žydų tauta per Antrąjį pasaulinį karą. Gaila, kad iš pakankamai kompetetingų ir didelę politinę atsakomybę turinčių žmonių kartais girdime tokius pasvarstymus, kurie dar labiau skaudina aukų artimuosius, skaudina mūsų partnerius“, – kalbėjo prezidentas ir pridūrė besitikintis, kad iš to bus padarytos išvados.

Jis patikslino, kad V. Rakučio nuomonė nereiškia partijos, frakcijos ar Seimo nuomonės. „Buvo pateikta pakankamai komentarų, paneigimų iš partijos vadovo pusės, kad atsiprašoma už šį nesusipratimą ir prašoma nedaryti iš to skubotų išvadų“, – kalbėjo G. Nausėda.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad Parlamentinės Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas trečiadienį paskelbtame tekste kalbėdamas apie nacių kolaborantus pasisakė ir apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo, niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus. Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė V. Rakutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.