Lietuvį tėvą pasivijo kaltinimai dėl vaiko pagrobimo: reikalauja grąžinti į Angliją

„Aš negrobiau vaiko, tik noriu, kad jis augtų Lietuvoje“, – „Lietuvos rytui“ prabilo inžinierius Tomas Balčiulis, kurį iš Jungtinės Karalystės pasivijo tamsūs įtarimai. Prieš „Brexit“ sugrįžusio lietuvio drama parodė, kas gali laukti ir kitų emigrantų.

Buvęs emigrantas T.Balčiulis kovoja dėl dukters, kurią siekiama grąžinti į Jungtinę Karalystę. Mergaitė yra Lietuvos pilietė ir puikiai pritapo Panevėžio mieste.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Buvęs emigrantas T.Balčiulis kovoja dėl dukters, kurią siekiama grąžinti į Jungtinę Karalystę. Mergaitė yra Lietuvos pilietė ir puikiai pritapo Panevėžio mieste.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Panevėžio vaiko teisių apsaugos specialistai lankėsi T.Balčiulio namuose ir padarė išvadą, kad vaikas turi geras sąlygas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Panevėžio vaiko teisių apsaugos specialistai lankėsi T.Balčiulio namuose ir padarė išvadą, kad vaikas turi geras sąlygas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 E.Balčiulienė sakė, kad anūkę padėjo auginti nuo jos gimimo.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 E.Balčiulienė sakė, kad anūkę padėjo auginti nuo jos gimimo.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Panevėžio vaiko teisių apsaugos specialistai lankėsi T.Balčiulio namuose ir padarė išvadą, kad vaikas turi geras sąlygas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Panevėžio vaiko teisių apsaugos specialistai lankėsi T.Balčiulio namuose ir padarė išvadą, kad vaikas turi geras sąlygas.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Anūkę padėjau auginti nuo jos gimimo“, – sakė E.Balčiulienė.
„Anūkę padėjau auginti nuo jos gimimo“, – sakė E.Balčiulienė.
Po „Brexit“ lietuvis inžinierius nebenori sugrįžti į Jungtinę Karalystę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po „Brexit“ lietuvis inžinierius nebenori sugrįžti į Jungtinę Karalystę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 30, 2021, 12:01 PM, atnaujinta Jan 30, 2021, 7:12 PM

Iš Jungtinės Karalystės į gimtąjį Panevėžį sugrįžęs, didelėje įmonėje inžinieriaus darbą susiradęs T.Balčiulis nesislapsto, nors gyvena kaip ant adatų.

34 metų lietuvis baiminasi, kad į duris gali pasibelsti antstolis, paimti jo mažametę dukterį ir ji bus išsiųsta į Jungtinę Karalystę. Iš tos šalies dar prieš „Brexit“ sugrįžusį T.Balčiulį pasivijo įtarimai dėl esą neteisėtai išvežto vaiko, o byla Vilniuje nagrinėjama remiantis Hagos konvencija dėl tarptautinio vaikų grobimo civilinių aspektų.

Vaikas yra Lietuvos pilietis, turi mūsų šalies pasą, o nuo 2020 metų liepos 27 dienos jo gyvenamoji vieta deklaruota Panevėžyje. Tėvas uždirba apie 1300 eurų per mėnesį, sukūrė dukteriai geras gyvenimo sąlygas. Jungtinėje Karalystėje mergaitė negyvena nuo 2019 metų rudens, bet ją vis tiek reikalaujama grąžinti į tą šalį.

T.Balčiuliui buvo mesti sunkūs įtarimai, nors į Lietuvą duktė grįžo ne su juo, o su motina Rita (vardas jos prašymu pakeistas. – Aut.). Tada ir lietuvis atvyko paskui šeimą. Sautamptono mieste jam teko palikti gerą darbą, nuomojamą būstą.

Vėliau T.Balčiulio gyvenimo draugė, taip pat lietuvė, apsigalvojo – vėl išvyko į Jungtinę Karalystę. Vyras nenorėjo gyventi šalyje, kurioje dėl „Brexit“ gyvenimas keitėsi, o emigrantų laukė nežinia.

„Mano duktė tuoj švęs trejų metų gimtadienį. Ji gimė Jungtinėje Karalystėje, bet iš ten išvyko būdama metų ir šešių mėnesių. Tos šalies ji neprisimena, su ja jos niekas nebesieja.

Duktė Panevėžyje septynis mėnesius lanko darželį, kas rytą ten eina su džiaugsmu, su draugais kalba lietuviškai. Ji turi ir mylinčius senelius, krikšto tėvus. Tai kodėl ją siekiama išplėšti iš Lietuvos?“ – stebėjosi T.Balčiulis, kuris nėra susituokęs su vaiko motina.

Kiekviena tokia byla – savaip skaudi, palieka žaizdų ir tėvų, ir vaikų širdyse. Tarptautinės bylos dėl vaiko grobimo šalyse, kurios yra ratifikavusios Hagos konvenciją, nagrinėjamos greitai. Bet įprastai žiūrima, ar vaikas jau pritapo kitoje šalyje. Dėl to vaikai iš Lietuvos nebuvo grąžinti į Airiją ir Švediją, nors vienas iš tėvų to reikalavo.

O kitam vaikui teko grįžti į Prancūziją. Lietuvę motiną dėl neteisėto vaiko išvežimo apkaltino buvęs jos draugas prancūzas.

T.Balčiulio drama – išskirtinė, pirmoji tokia po „Brexit“. Jungtinė Karalystė oficialiai jau yra trečioji šalis, joje nėra taikoma Europos Sąjungos teisė, o ES piliečiai negali judėti laisvai kaip anksčiau. Tad kas laukia iš ten grįžusių ar ketinančių grįžti emigrantų šeimų?

Renka įrodymus kaip seklys

Svarbiausias T.Balčiulio rūpestis dabar – dukters, kuri mūsų šalyje puikiai pritapo, ateitis. Panevėžietis inžinierius lyg tikras seklys surinko įrodymų, kad jo dukteriai užsienyje gali grėsti pavojus. Jis nuogąstauja, kad negalėtų be kliūčių greitai pas ją nuvykti.

Dėl mažametės saugumo jaudinasi ir jos močiutė Edita Balčiulienė: „Gal Ritai ten kažkas pažadėta?“

„Anūkę padėjau auginti nuo gimimo. Neteko matyti, kad mama ją paglostytų. Ir dabar ji nesidomi dukra, nebuvo nei per krikštynas, nei per gimtadienį. Tik prieš teismą atsiuntė šiek tiek pinigų.

Neaišku, su kuo ji ten bendrauja, ką veikia. Sautamptono lietuvių bendruomenės tinklapyje žmogus paklausė, gal kas turi cigarečių. Ji iškart atsakė, kad jų turi“, – pasakojo E.Balčiulienė.

Pakliuvo į policijos areštinę

– Kodėl jūs jaudinatės dėl dukters ateities Jungtinėje Karalystėje, juk ten gyvena jos motina? – paklausiau panevėžiečio T.Balčiulio.

– Nežinia, kokia ateitis dukters lauktų toje šalyje. Rita anksčiau nedirbo, šeimą išlaikiau aš. Ji pateikė tik praėjusių metų kovo mėnesio trijų savaičių algalapius, bet ar ji turi oficialią darbo sutartį? Ar ji galės išlaikyti vaiką, nuomotis būstą?

Rita pateikė adresą, kur neva nuomojasi kambarį name su bendru tualetu, bendra virtuve. Išsiaiškinau, kad to namo savininkas neturi leidimo verstis nuoma. Tas adresas melagingas arba kambariai nuomojami neteisėtai.

Kodėl prieš išsiunčiant vaiką į nežinią mūsų tarnybos nepasiaiškina, nesurenka faktų? Kai mūsų duktė kalbėjosi su mama per vaizdo ryšį, Ritai už nugaros šmėžavo svetimi žmonės, jie šaukė, ji atrodė išsigandusi.

Jei vaikas ten bus blogai prižiūrimas, socialinė tarnyba jį atiduos globėjams.

Rita augo vaikų namuose. Ji tai dingsta, tai atsiranda. Būdama Lietuvoje ji nenorėjo ten grįžti, bet staiga išvyko, o aš buvau apkaltintas vaiko pagrobimu.

– Kiek jau laiko jūs vienas rūpinatės dukterimi?

– Duktė su manimi gyvena jau per 480 dienų. Per tą laiką jos motina ją lankė tik 12 dienų.

Duktė nerūpi motinai, kuri pasirodė tik prieš teismo posėdžius. O aš vaiku rūpinuosi visomis išgalėmis, kasdien vedu į darželį.

Bute padarytas remontas – dukteriai nieko netrūksta.

– Jungtinėje Karalystėje dirbote, išlaikėte šeimą. Ir staiga – kaltinimas vaiko pagrobimu. Dėl ko kilo konfliktas?

– Ten daug dirbau, kad šeima būtų viskuo aprūpinta. Uždirbdavau apie 2 tūkstančius svarų sterlingų (apie 2260 eurų) per mėnesį. 750 svarų sterlingų mokėjau už buto nuomą, dar 100 – už komunalines paslaugas. Pirkdavau drabužių ir dukteriai, ir jos motinai.

Rita užsimindavo, kad namuose jai nuobodu. Perėjau į kitą darbą, turėjau daugiau laisvo laiko. Dukteriai buvo metai ir penki mėnesiai. Pasakiau, kad Rita galėtų dairytis kokio nors darbo. Ji supyko, į mane metė šlepetę. Aš laikiau vaiką, ji į jį pataikė.

Tai įvykio 2019 metų rugpjūčio 8 dieną. Tą dieną ji neįspėjusi dingo iš namų. Mergaitė buvo maitinama motinos pienu. Teko ją pratinti prie mišinėlių, ji nenorėjo, buvo nerami. Po dviejų dienų pagaliau pradėjo valgyti. Aš nėjau į darbą, rūpinausi dukterimi. Atvyko padėti mano motina.

Gražiai įkalbėjau Ritą grįžti, nupirkau jai lėktuvo bilietą. Ji grįžo į Sautamptoną, bet neilgam.

Rita surezgė planą. 2019-ųjų rugsėjo 26 dieną ji mane melagingai apkaltino smurtu. Sulaukiau skambučio iš policijos – prašė atvykti į nuovadą. Nuvažiavau su vaiku. Nuovadoje man uždėjo antrankius, paėmė vaiką. Šypsodamasi pasirodė Rita. Mane uždarė į areštinę.

Bet Rita nebendradarbiavo su britų policija – ji dingo. Įrodymų nebuvo, tad mane paleido. Grįžau namo. Jie buvo tušti. Rita buvo dingusi su dukterimi ir mūsų daiktais.

Kaimynai matė, kaip ji su pagalbininkais nešė daiktus į mikroautobusą. Ji be mano sutikimo išvežė dukterį iš Jungtinės Karalystės.

Tada buvau apkaltintas vien tam, kad Rita galėtų pabėgti. Ji tam rengėsi. Tai liudija ir kelionės dokumentai, kuriuos išdavė Lietuvos ambasada. Pranešiau vietos pareigūnams, bet jie pasakė, kad tai šeimos reikalai, ir patarė kreiptis į advokatą.

Tris dienas bandžiau prisiskambinti Ritai. Labai jaudinausi dėl dukters. Ketvirtą dieną gavau žinutę, kad jos Lietuvoje ir kad čia liks. Tada pranešiau darbdaviui ir būsto savininkui, kad išvykstu į Lietuvą. Susirinkau visus daiktus ir grįžau į gimtinę.

Iš karto nuvykau pas dukterį į Alytų, kur Rita turi mažą vieno kambario butą. Dukterį radau sergančią.

Vaistų nebuvo nupirkta. Butas buvo tragiškos būklės: nebuvo orkaitės, šaldytuvo. Virtuvėje sienos atsilupusios.

Rita blogai rūpinosi dukterimi – paduodavo išvirtą kiaušinį, duonos riekę, užplikydavo makaronų.

Pasiėmiau dukterį į Panevėžį, Rita sutiko. Ten nuvežiau ją į privačią kliniką, jai išrašė vaistų.

Kitą dieną paskambino Rita ir paprašė jos bute Alytuje padaryti remontą.

Tėvų paprašiau pagloboti anūkę, o pats nuvykau į Alytų. Tada išgirdau, kad vien remonto neužteks, – turėsiu nupirkti visą buitinę techniką, toliau remti ne tik dukrą, bet ir Ritą.

Melavo apie dvigubą pilietybę

– Kodėl vykote į Belgiją? Gal tai tapo pretekstu jus apkaltinti?

– Grįžęs turėjau susirasti darbą, būstą, tad kurį laiką nutariau su dukterimi paviešėti Belgijoje, kur mano tėvai turi namą, yra geros sąlygos.

Tada Rita kreipėsi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą dėl vaiko grąžinimo į Lietuvą, nors mano tėvai geranoriškai ir jai siūlė nuvykti į Belgiją.

Rita melavo tarnybai, kad duktė turi ir Jungtinės Karalystės pilietybę. Vėliau vaiko motina atsirado Jungtinėje Karalystėje. Buvo pareikalauta grąžinti vaiką jau nebe į Lietuvą, o į tą šalį.

Ritai patarinėjo mūsų šalies Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Renata Silvanovič. Ji nėra mačiusi mūsų vaiko, jo gyvenimo sąlygų, bet teismui pateikė išvadą, kuri prieštarauja tai, kurią surašė Panevėžio vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Man teisme Ritos atstovas pasakė, kad gerai moku anglų kalbą, tai galiu išvykti į Jungtinę Karalystę. Man šiurpas per nugarą nuėjo, kad esant tokiai didelei emigracijai esu vejamas iš Lietuvos.

– Kaip baigėsi procesas Belgijoje?

– Belgijoje mane pasivijo kaltinimai, bet aš nepadariau nieko neteisėto, rinkausi teisinį kelią.

Belgijos teismas priėmė sprendimą grąžinti vaiką į Jungtinę Karalystę, aš pateikiau apeliaciją. Tada teisėjas patarė man grįžti į Lietuvą ir čia spręsti ginčą, nes su dukterimi esame šios šalies piliečiai. Su Belgijos teisėjo ir prokuroro žinia grįžome į Lietuvą.

Visą tyrimą skaitykite dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienio numeryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.