Nutarus nelaisvinti karantino, opozicijos perspėjimas: „Trūksta vieno degtuko“

Vyriausybei nusprendus kol kas nelaisvinti karantino apribojimų Seimo opozicija prakalbo apie itin pesimistines visuomenės nuotaikas ir gresiančią bankrotų bangą smulkiojo verslo sektoriuje.

 Seimo opozicija pasipiktinusi sprendimu neatlaisvinti karantino ribojimų.<br> T.Bauro nuotr.
 Seimo opozicija pasipiktinusi sprendimu neatlaisvinti karantino ribojimų.<br> T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis nepritaria karantino ribojimų tęsimui.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 3, 2021, 5:14 PM, atnaujinta Feb 3, 2021, 5:30 PM

G.Paluckas: „Gyvas į žemę nesulįsi“

Socialdemokratas Gintautas Paluckas kalbėdamas apie vyriausybės sprendimą neslėpė emocijų: „Baisiai nuvilia atsisakymas išgirsti sveiką protą... Esame įstrigę keistame mąstyme, kad turi būti arba geležinis karantinas, arba mirtis, o juk kalbame apie saugų darbą, kuris būtų dirbamas vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis (SAM), kurios galiojo ir pirmojo karantino pabaigos metu“.

Anot jo, toks Vyriausybės elgesys yra atsakomybės kratymasis: „Pandemija veikia ne tik sveikatą, bet turi ir socialinį bei ekonominį poveikį. Ekonomikos silpnieji, tokie kaip smulkūs prekybininkai ar grožio paslaugų teikėjai kenčia labiausiai, nes jiems taikomos paramos schemos yra pačios menkiausios, juk jiems pragyventi tenka už 260 eurų ir dar susimokėti mokesčius ir sukrapšyti patalpų nuomai, juk žmonės kerpami ne gatvėje. Tai absurdas ir nesusivokimas bei slėpimasis už patariamųjų organų nugarų“.

Politiko teigimu, taip vykstantis sprendimų priėmimas sukels bankrotų bangą. „Dabar žmonės arba turi pinigus uždirbti pogrindyje, arba priimti artėjantį galą“, – kalbėjo jis ir patikslino, kad esant tokioms aplinkybėms keičiasi pačios ekonomikos struktūra, mat didieji prekybos centrai kalba apie agresyvią plėtrą ir visa tai, anot politiko, vyksta smulkaus verslo sąskaita.

„Mažieji verslai neatsigaus, vidutines įmones taip pat prispaudė problemos dėl nuomos mokesčių, o vieninteliai, kurie nenukentėjo – tai stipriausi ekonomikos dalyviai. Prekybos centrai gavo visas nuomos įmokas, buvo dideli pirkėjų srautai, o mažieji verslai tiesiog išnyks. Neįsivaizduoju kaip žmonės gyvena ir ką ruošiasi daryti, bet trūksta tik degtuko“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad sulaukia daug žmonių laiškų, kuriuose rašoma apie biurokratines kliūtis gauti net mažiausią paramą, o didieji verslai gauna subsidijas, mokesčių atsidėjimą ir kitas privilegijas.

„Gyvas žemėn nesulįsi... Žmonės yra įsiutę. Labai tikiuosi, kad nebus taip, kaip buvo 2009 metų sausį“, – kalbėjo G.Paluckas.

A.Veryga: „Žadėti buvo klaida“

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, valstietis Aurelijus Veryga teigė, kad rimta klaida yra tai, jog Vyriausybė dalijo pažadus apie būsimų ribojimų atlaisvinimą, bet delsia juos vykdyti: „Tai tas pats, kas vaikams pažadėti, kad bus gimtadienis ir vėliau jį atšaukti. Žmonės išvargę, jaučia daug psichologinės įtampos, tad pažadas, kad kažkas bus atlaisvinta ir paskui to jau nebeleisti, juos gniuždo ir psichologiškai“.

A.Veryga teigė nesuprantantis valdančiųjų delsimo panaikinti kai kuriuos ribojimus „dėl baimės“, kad žmonės masiškai judės“. „Nelabai supratu logikos, tai dabar bus kažko laukiama, o paskui viskas atidaroma masiškiau? Juk tada dar daugiau žmonių judės, tad gal geriau palaipsniui viską daryti, kad žmonės gautų, ko jiems reikia? Gal taip bus mažesnė rizika, nei išlaukus tam tikrų rodiklių daryti staigų atidarymą“, – svarstė Seimo narys ir pridūrė, kad viešojoje erdvėje kilusi sumaištis, lyderių komentarai savo turiniu skiriasi.

Anot A. Verygos, gerai, kad Vyriausybė klausosi ekspertų, bet sprendimus ji turėtų priimti pati: „Prieš ką atsakingi ekspertai? Vyriausybė atsakinga prieš rinkėjus, o prieš ką atsako ekspertai? Juk ne ekspertai, o Vyriausybė atsakys už visas pasekmes“, – kalbėjo jis ir pridėjo, kad kai nėra aiškumo, žmonėms labai sunku ištverti mobilizavusis, o verslams toks delsimas – tiesis kelias į bankrotus. Anot politiko, esama ir kitų ženklų, kurie rodo, kad situacija šalyje prastėja: tai augantis žmogžudysčių bei smurto artimoje aplinkoje atvejų skaičiai.

A. Veryga įsitikinęs, kad karantino ribojimų laisvinimą jau reikėtų pradėti ir kuo daugiau žmonių saugiai turėtų po truputį grįžti prie kasdienio gyvenimo.

R.Žemaitaitis prakalbo apie stambaus verslo interesus

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis teigė, kad „Vyriausybėje veikia „dėžučių kalba“.

„Kalbu apie tas dėžutes, kurios buvo populiarios tarp Liberalų sąjūdžio ir konservatorių. Didieji verslo magnatai arba interesų grupės turi savo politikus ir dabar jie tiesiog atidirbinėja. Aišku, tuo turėtų pasidomėti tarnybos, bet paskutinių dienų premjerės ir sveikatos apsaugos ministro bei kitų ministrų pasiūlymai, rodo tai, kad bandoma sužlugdyti smulkųjį ir vidutinį verslą, kuris dar konkuravo su stambiuoju verslu.“

Pasak jo, dabartinė situacija yra labai paranki norint iš rinkos išstumti mažuosius verslus: „Aušrinė Armonaitė panaikino jiems galimybę kreiptis dėl nuomos kompensacijų. Akivaizdu, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra visiškai nekompetentinga, nes prieš savaitę pradėtos rinkti verslo skatinimo paraiškos, bet atsirado sąlyga, kad įmonės apyvarta turi būti kritusi bent 30 proc. Skaičiuojamas terminas nuo praėjusių metų lapkričio, bet juk iki gruodžio dar visos įmonės dirbo, tad jų apyvartos krito mažiau ir šios įmonės negali pretenduoti į paramą“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad lapkričio ir gruodžio mėnesiais elektroninę prekybą pradėjo daug didžiųjų gamintojų ir prekybininkų, kurių fizinės parduotuvės buvo uždarytos.

Svarbi detalė, anot politiko, yra tai, kad šie verslai įkūrė elektroninės prekybos įmones, o fizinės parduotuvės kreipiasi dėl įvairios paramos ir ją gauna. „Kontrolės mechanizmo akivaizdžiai nėra“, – sakė R. Žemaitaitis.

Seimo narys įsitikinęs, kad A.Armonaitės piktinimasis dėl karantino ribojimų pratęsimo yra demonstruojamas su premjerės žinia, mat jokių grasinimų dėl ketinimų išeiti iš valdančiosios koalicijos nesigirdi: „Leidžiama papurkštauti, bet toliau laikomasi vieningos pozicijos. Tai akivaizdu, priešingu atveju, Laisvės partija trenktų durimis“.

Seimo narys mano, kad tokiais manevrais Vyriausybė bando apsisaugoti nuo kainų kilimo kovo mėnesį: „Vasario pabaigoje – kovą turėsime 6-7 kainų kilimą ir Vyriausybei bus paprasta sakyti, kad nereikia pykti, nieko nebuvo galima padaryti ir patys verslininkai kalti... Žmonės vėluoja susimokėti mokesčius, negauna pajamų, tad ima kreditus, tą patį daro verslas. Kovą įmonės nepatemps mokesčių ir jų laukia bankrotai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.