ŠMSM tikslina pedagogų vakcinavimo ir testavimo tvarką: testuotis nebus privaloma

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovas sako, kad skiepai nuo koronaviruso pedagogams nebus privalomi, tačiau švietimo darbuotojus testuoti rekomenduojama.

Jei pedagogai nesutiks reguliariai testuotis, darbdavys gali neleisti jam dirbti.<br> Lrytas.lt koliažas
Jei pedagogai nesutiks reguliariai testuotis, darbdavys gali neleisti jam dirbti.<br> Lrytas.lt koliažas
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla<br>M.Patašiaus nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 4, 2021, 3:36 PM, atnaujinta Feb 5, 2021, 2:06 PM

Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas teigė, kad ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo segmente iš viso dirba per 55 tūkst. darbuotojų.

Pasak jo, Sveikatos apsaugos ministro įsakyme nustatyta, kad prioritetas yra šiuo metu dirbantys žmonės, tai yra ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogai, taip pat ir pradinukai.

Ministerijos duomenimis, ikimokyklinio ugdymo pedagogų šiuo metu yra 16 tūkstančių, pradinių klasių pedagogų – 6 tūkst., specialiose mokyklose dirba apie 1300 darbuotojų.

„Taip pat turėtų būti skiepijami ir kiti žmonės, kurie turi kontaktą su mokiniais. Tokių yra apie 30 procentų. Todėl manome, kad 30 tūkst. vakcinų pradžiai tikrai reikia turėti“, – sakė A.Aldakauskas.

Jis patvirtino, kad už skiepijimą bus atsakingos pačios savivaldybės, tačiau dabar svarbiausia, kad vakcinų tiekimas nestrigtų.

Rekomenduos testuotis 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija penktadienį patikslino vakcinavimo ir testavimo tvarką ir pažymėjo, kad testavimas nebus privalomas.

Vakcinacija yra labai svarbi COVID-19 ligos valdymo priemonė. Tačiau ši priemonė negali veikti viena, svarbūs ir kiti elementai, tokie kaip kaukių dėvėjimas, atstumų laikymasis, patalpų vėdinimas, rankų higiena ir kt. Viena iš svarbių priemonių yra ir profilaktinis testavimas, kuris gali reikšmingai prisidėti prie koronaviruso ligos plitimo valdymo.

Siekiant grįžti prie kontaktinio mokymo, nuo sausio 29 d. Operacijų vadovo sprendimu profilaktinis tyrimas atliekamas švietimo įstaigų ir kitų švietimo teikėjų darbuotojams, turintiems tiesioginį (nuolatinį ar laikiną) kontaktą su mokiniais. Pagal Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymą profilaktinis testavimas nėra privalomas“, – teigė ŠMSM atstovai.

Paskiepyta jau per tūkstantį pedagogų

Kaip skelbia BNS, šią savaitę pradėtas ugdymo įstaigų darbuotojų skiepijimas nuo COVID-19, tačiau tik pavienėse savivaldybėse.

„Pedagogų vakcinavimas pradėtas tik pavienėse savivaldybėse. Visose savivaldybėse pedagogai bus skiepijami kitą savaitę“, – BNS ketvirtadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovas Julijanas Gališanskis.

„Planuojama, kad per dvi savaites visi norintys ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo darbuotojai bus paskiepyti pirma vakcinos doze“, – pridūrė jis.

Ministerijos duomenimis, jau paskiepyta 1,2 tūkst. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų bei 140 žmonių, dirbančių pradinio ugdymo įstaigose.

SAM teigimu, ugdymo įstaigų darbuotojų vakcinavimas pradėtas jau dabar, nes švelninant karantino sąlygas švietimo darbuotojai grįš į mokyklas ir atnaujins kontaktinį darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.